Roma antică - aspecte generale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In zilele noastre, Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orasul are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne.

Potrivit traditiei, Roma a fost intemeiata in anul 735 i.e.n. de Romulus si Remus; insa cea mai veche asezare descoperita aici dateaza, potrivit materialelor arheologice, de prin secolul al X-lea i.e.n.

Perioada monarhiei. Regatul roman a fost guvernul monarhal al orasului Roma si al teritoriilor sale de la Fondarea Romei, fondarea sa in 753 i.Hr. de catre Romulus si Remus, pana la expulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus in 510 i.Hr. si formarea Republicii Romane. Dupa legenda, orasul Roma a fost intemeiat in anul 753 i.Hr. de catre Romulus si Remus, care au fost crescuti de catre o lupoaica. In legenda romana, cand grecii au dus Razboiul troian impotriva orasului Troia, printul troian Aeneas a navigat peste Marea Mediterana catre Italia si a fondat Lavinium. Fiul sau, Iulus, a mers mai departe, fondand orasul Alba Longa. Din familia regala a Albei Longa au venit cei doi gemeni, Romulus si Remus, care au purces la fondarea Romei in 753 i.Hr

Legenda intemeierii Romei ii face pe troieni de origine latina, de vreme ce Aeneas a venit din Troia, a fondat Lavinium, un tinut de limba latina si un oras cu nume latinesc Alba, cuvant care a si disparut la altii, in afara de romani, care sunt mai aproape pe harta de cetatea in cauza asediata de greci.

Perioada republicii. Republica Romana a fost guvernarea republicana a orasului Romei si a teritoriilor sale din 510 i.Hr. pana la instaurarea Imperiului Roman, care este plasata, uneori, in anul 44 i.Hr., anul numirii lui Caesar ca dictator perpetuu sau, mai comun, 27 i.Hr., anul in care Senatul roman i-a acordat lui Octavianus titlul de augustus|August Orasul Roma sta pe malurile fluviului Tibru, foarte aproape de coasta de vest a Italiei. El marca frontiera de nord a zonei in care era vorbita limba latina, si granita de sud a Etruriei, teritoriu in care se vorbea limba etrusca.

Perioada imperiului. Imperiul Roman este termenul utilizat, in mod conventional, pentru a descrie statul roman in secolele dupa reorganizarea sa din ultimele trei decade i.Hr sub Gaius Iulius Caesar Octavianus. Desi Roma detinea un imperiu cu mult inainte de autocratia lui Augustus, statul pre-augustian este descris, in mod conventional, ca Republica Romana. Imperiul Roman controla toate statele elenizate de la Marea Mediterana, precum si regiunile celtice din nordul Europei. Ultimul imparat de la Roma a fost detronat in 476, dar, pe atunci, regiunile din estul imperiului erau administrate de un al doilea imparat, ce se afla la Constantinopol. Imperiul Bizantin a continuat sa existe, desi isi micsora incet-incet teritoriul, pana in 1453, cand Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman. Statele succesoare din vest (Regatul Franc si de Natiune Germana) si din est (taratele ruse) foloseau titluri preluate din practicile romane chiar si in perioada moderna. Imperiul Roman a constituit un model peren, preluat, cu mici diferente, de toate statele europene post-romane, in activitatea de guvernare, drept si organizarea justitiei, tipul de arhitectura si in multe alte aspecte ale vietii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Roma Antica - Aspecte Generale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 006 cuvinte
Nr caractere:
27 014 caractere
Marime:
654.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
roma, istorie, oras
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!