Războiul asimetric în secolul XXI

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 6
CAPITOLUL 1: Razboiul-fenomen social complex 8
1.1. Razboi si pace-concepte de baza 8
1.2. Tipologia razboiului 13
1.3. Cauzele probabile ale razboaielor 17
1.4. Determinarile culturale ale razboaielor 21
1.5. Evolutia fenomenului razboi in societatea umana 28
CAPITOLUL 2: Razboiul asimetric-razboiul secolului XXI 34
2.1. Climatul politico-militar la sfarsitul secolului XX inceputul
secolului XXI 34
2.2. Razboiul asimetric-forma de razboi neconventional 40
2.3. Caracteristicile razboiului asimetric 44
2.4. Tipologia razboiului asimetric 48
2.4.1. Razboiul informational 53
2.4.2. Terorismul si razboiul antiterorist 66
2.4.3. Operatiile pentru pace 76
CAPITOLUL 3: Razboaie asimetrice contemporane 83
3.1. Razboiul din Iugoslavia 83
3.2. Razboaiele din Golf 87
CONCLUZII SI PROPUNERI 99
BIBLIOGRAFIE 102

Extras din proiect:

Istoria umanitatii ne-a demonstrat ca razboiul este unul singur, diferite fiind mijloacele si modalitatile de realizare a scopului sau. Razboiul sau confruntarea armata, desi a pastrat obiectivul final, impunerea prin forta armelor a vointei unui beligerant, a cunoscut o reconfigurare in timp, impusa de cantitatea si calitatea fortelor si mijloacelor, spatiul geografic, mediul, anotimpul si nu in ultimul rand, de structurile si nivelurile de dezvoltare socio-economica.

Cvasipermanenta conflictelor in istoria omenirii (14520 de razboaie in 5600 de ani, numai din 1945 pana in prezent fiind inregistrate 130 cu peste 23 milioane de victime) ne determina sa ne punem intrebari firesti privind directiile de evolutie ale acestuia.

Sfarsitul razboiului rece a adus in inimile tuturor speranta unei vieti mai bune in care norii negrii ai unui conflict de mari proportii sa nu mai apara niciodata. Dar istoria ne-a contrazis intr-o anumita masura, pentru ca ultimul deceniu al secolului xx a adus o recrudescenta a confruntarilor militare pe tot globul. In acest fel s-a reafirmat teoria conform careia un conflict major se rezolva prin partitionarea sa in mai multe confruntari, cu cauze, determinari, caracteristici si forme de manifestare din cele mai diverse.

In acest nou context aparitia notiunii de razboi asimetric si a conflictului care Ise incadreaza in acest concept este de natura sa ridice o serie de intrebari foarte importante pentru teoreticienii militari dar si pentru opinia publica, fascinata de acest termen exotic.

Pentru a raspunde acestei noi provocari a inceputului de mileniu este necesara o abordare a teoriei despre razboi incepand cu caracteristicile sale de baza, evolutia sa si implicatiile sale majore in istoria umanitatii. In acest moment al evolutiei sale tumultoase, intr-o era a globalizarii din ce in ce mai acerba, in care diversitatea este cuvantul de ordine, era normal ca razboiul sa-si multiplice formele, tipologia lui devenind mult mai complexa. Razboiul asimetric nu se prezinta ca un razboi in sine ci mai degraba ca o ciocnire a mai multor tipuri de agresiune.

Lucrarea de fata isi propune sa faca o analiza a noului tip de razboi, razboiul asimetric, care se prefigureaza a ocupa un loc important in tipologia conflictelor armate prin perceperea sa coerenta si constienta de catre analistii militari, si nu doar prin caracteristicile asimetrice implicite ale razboaielor. Structura lucrarii se bazeaza pe trei capitole, pornind de la prezentarea razboiului in general, trecand la conceptualizarea razboiului asimetric si terminand prin particularizarea acestuia din urma in cateva conflicte armate contemporane.

Capitolul 1 abordeaza razboiul prin prisma antitezei cu conceptul de pace, al cauzelor sale si mecanismelor de declansare, determinarilor culturale, criteriilor tipologice si evolutiei multidimensionale, punctand asupra aspectelor sale relevante. In capitolul 2 am analizat caracteristicile asimetriei si ale tipului de razboi pe care il releva, urmand structura tipologiei razboiului propusa in anexa 1 si determinand dupa parerea mea trei tipuri mari de razboaie (conflicte sau operatiuni armate) asimetrice: razboiul informational, razboiul antiterorist sau operatiunile teroriste si operatiile de pace. Capitolul 3 vine in completarea precedentelor, concluzionand prin prezentarea a trei conflicte recente, analizate prin prisma asimetriilor care le-au marcat.

Am incercat sa fac o distinctie clara intre loviturile asimetrice dintr-un conflict armat si razboiul asimetric, determinand in acest mod si pragul pe care trebuie sa-l treaca o confruntare armata pentru a deveni dintr-una conventionala, una asimetrica.

Viitorul ne va dezvalui in ce masura razboiul asimetric este sau va deveni razboiul caracteristic al secolului XXI, daca organizatia militara ii va acorda interesul pe care il pretinde.

CAPITOLUL 1

RAZBOIUL- FENOMEN SOCIAL COMPLEX

1.1.RAZBOI SI PACE:CONCEPTE DE BAZA

O incercare de a defini razboiul in acest moment (contrar teoriilor clasice) nu este foarte usoara din simplul motiv ca surprinderea tuturor aspectelor acestuia in cateva randuri este practic imposibila, iar esentializarea lui la o idee nu mai este de dorit, tinzand astfel sa banalizam un intreg fenomen social.

Am spus fenomen social; da, razboiul este un fenomen social si ca atare angajeaza in mare masura toti factorii vietii sociale neramanand strain niciunui domeniu al activitatii umane. De ce? Pentru ca razboiul a fost este si va fi intotdeauna prezent in viata oamenilor, viata fiind in sine un razboi. Prin razboi s-au creat civilizatii si s-au distrus altele. Razboiul a fost catalizatorul care a determinat printre altele dezvoltarea si evolutia umanitatii dar si creatorul unor momente regretabile in istoria omenirii. Avem tendinta sa personalizam razboiul, sa-l imaginam ca pe o entitate de sine statatoare, capabila de evolutie, viata si moarte, dar nu trebuie sa uitam ca el este un produs al actiunii umane, o creatie exclusiva a omului.

Odata cu dezvoltarea societatii umane, razboiul si-a sporit complexitatea datorita diversificarii legaturilor cu celelalte fenomene, procese si domenii sociale, dobandind astfel un caracter foarte cuprinzator dar mai ales distrugator.

Cresterea importantei acordata rolului razboiului in viata oamenilor a determinat dorinta acestora de a-i deslusi secretele, de a-l cataloga de a-l introduce intr-un sistem, de a-l reglementa. Incercarile acestora au fost supuse insa nivelului de dezvoltare al societatilor respective, modului de a gandi dar si intereselor politice de moment. In general rezultatele s-au concretizat in absolutizarea unor teorii sau doctrine ignorand celelalte aspecte ale razboiului; eventual o cumulare a tuturor acestor idei ar putea oferi un model oarecum multumitor despre razboi.

Pentru inceput putem incadra razboiul in categoria - conflictelor' intelegand prin acesta "un proces prin care individul sau un grup social urmareste sa-si atinga propriile teluri (satisfacerea necesitatilor, realizarea intereselor de natura economica, politica, religioasa, etnica, rasiala) prin eliminarea, subordonarea sau distrugerea individului sau grupului care urmareste scopuri asemanatoare sau identice" Conflictul apare acolo unde doua sau mai multe parti percep faptul ca interesele lor sunt incompatibile, exprima atitudini ostile una fata de alta sau urmaresc realizarea propriilor interese prin actiuni care dauneaza celorlalte parti.

Conflictele sunt impartite pe niveluri, iar acestea variaza in ceea ce priveste gradul de cooperare si ostilitate. Unele conflicte pot fi rezolvate amical, fara coercitie sau violenta; altele se ridica la niveluri inalte ale confruntarii sau implica represiunea si violenta fizica.

Bibliografie:

1. Gaston Bouthoul, Razboiul, Editura Militara, Bucuresti, 1978

2. Carl von Clausewitz, Despre razboi, Editura Militara, Bucuresti, 1982

3. Gl. bg. Vasile Paul, Asimetrii strategice, Editura DBH, Bucuresti, 2001

4. Gheorghe Aradavoaice si Valentin Stancu, Razboaiele de azi si de maine, Editura Militara, Bucuresti, 1999

5. Alvin si Heidi Toffler, Razboi si antirazboi, Editura Antet, Bucuresti, 1996

6. Alvin Toffler, Puterea in miscare, Editura Antet, Bucuresti, 2001

7. Colectiv, Terorism-antiterorism-contraterorism, Editura Antet, Bucuresti, 1997

8. Niccolo Machiavelli, Arta razboiului, Editura Antet, Bucuresti, 2000

9. Sun Tzi, Arta razboiului, Editura Antet, Bucuresti, 2000

10. Vasile Paun si Anca Monica Popa, O provocare strategica: razboiul informational, Editura UTI, Bucuresti, 2002

11. Colectiv, Terorismul, Editura Omega, Bucuresti, 2001

12. Gl. lt. Eugen Badalan si gl. bg. Teodor Frunzeti, Forte si tendinte in mediul de securitate european, Editura AFT, Sibiu, 2003

13. Colectiv, 100 de ore plus Irak: jurnal de razboi, Editura Ziua, Bucuresti, 2003

14. Colectiv, Caderea Bagdadului, Editura Ziua, Bucuresti, 2003

15. Colectiv, Razboiul din Golf, Editura Militara, Bucuresti, 1991

16. Col. Teodor Frunzeti, Operatiuni militare in sprijinul pacii (curs), Editura AFT, Sibiu, 2000

17. Gl. bg. Nicolae Uscoi si col. Ionel Barbulescu, Operatiuni militare in sprijinul pacii- aspecte specifice ale procesului de educatie si instruire (curs), Editura AFT, Sibiu, 2003

18. James Adams, Urmatorul- ultimul razboi mondial, Editura Antet, Bucuresti, 1998

19. Stefano Bianchini, Problema Iugoslava, Editura Bic All, Bucuresti, 2003

20. C.I. Christian, Sangeroasa destramare-Iugoslavia, Editura Sylvi, Bucuresti, 1994

21. Radu Costin Dobritoiu, Afganistan- un pamant uitat de timp, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002

22. Gl. bg. Vasile Paul, Conflictele secolului XXI, Editura Militara, Bucuresti, 1999

PUBLICATII SI REVISTE

1. Buletinele AISM, nr. 1,2,3,4/2000; 1,2,3,4/2001; 1,2,3/2002; 1,2,/2003

2. Gandirea Militara Romaneasca, nr.1,2,3,4/2002; 5,6/2003

3. Top Gun Special, nr.1,2,3,4,5,6/1999; 1,2,3/2000

4. Impact strategic, nr. 1/2004

SITE-URI INTERNET

1. www.psycom.net/iwar

2. www.a.i.a.af mil

3. www.nd.edu

4. www.infowar.com

5. www.infoguerre.com

6. www.idefence.com

7. www.fiwc.navy.mil

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul asimetric in secolul XXI
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Lucrare de diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
101 pagini
Imagini extrase:
101 imagini
Nr cuvinte:
32 903 cuvinte
Nr caractere:
172 554 caractere
Marime:
130.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
razboi, Economie, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!