Unirea din 1918 și Luptele Duse de Armata Română

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In 1919 am reusit sa realizam Romania Mare. Am spus 1919, deoarece istoriografia comunista ne-a invatat gresit si am ramas cu aceasta data, de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, unde delegatii romani transilvaneni au votat pentru unirea cu Romania, dar acest lucru s-a realizat doar abia mai tarziu, si a fost nevoie de un razboi crunt pentru asta, razboiul romano-ungar de la 1919.

La fel, Basarabia s-a unit cu Romania prin decizia Sfatului Tarii de la 27 martie 1918, dar bolsevicii au fost izgoniti nu de declaratii si sedinte, ci de taisul baionetei soldatului roman. Si la fel a fost peste tot.

Sa nu ne facem iluzii fara rost, Romania Mare a fost realizata si confirmata de puterea armelor, nu de negocierile diplomatice din cancelariile europene. Putea Bratianu sa negocieze pana cadea jos la Paris, daca Ardealul ramanea ocupat de trupele maghiare.

Ce s-ar fi intamplat atunci, cu toata diplomatia? Dadea Parisul o rezolutie si ungurii s-ar fi retras de spaima rezolutiei? Daca nu s-ar fi retras, risca Franta viata unui singur soldat francez ca sa-i faca dreptate Romaniei?

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unirea din 1918 si Luptele Duse de Armata Romana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 256 cuvinte
Nr caractere:
24 590 caractere
Marime:
26.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
armata, problema
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!