Perioada postbelică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

La sfarsitul lectiei, cursantii trebuie sa stie:

- Sa distinga judecatile estetice de cele nespecifice literaturii

- Sa opereze cu criteriile de periodizare a epocii literare postbelice

- Sa evalueze corect continutul fiecarei etape a acestei epoci

1.1.Consideratii generale

1.1.1. Clarificari necesare

Ceea ce numim, in mod generic, ,,literatura postbelica" reprezinta o realitate mult mai complicata decat oricare alta dintre cele discutate pana acum.

Un prim factor care dificulteaza prezentarea coerenta a acestei perioade este durata ei, mai extinsa decat a celorlalte, exceptand epoca veche in care faptele propriu zise de literatura sunt putine si sumare.

Masurat strict conventional de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial (1944) pana azi, timpul postbelic insumeaza sase decenii. Decurge drept necesara de aici introducerea unor principii apte sa asigure o mai buna organizare a unei astfel de materii.

Pe de alta parte, pana in 1989, fenomenul literar romanesc s-a desfasurat sub semnul unui regim politic care, prin natura sa totalitara, i-a alterat, uneori profund, specificitatea, suprimandu-i sau doar restrangandu-i libertatile, controland, in orice caz, actul creatiei in moduri diferite si cu instrumente diverse.

In aceste conditii, separarea valorii de nonvaloare este o operatiune necesara, dar si delicata, pentru ca masura unei astfel de aprecieri trebuie sa tina seama de o suma de factori contextuali.

Este de precizat, apoi, ca biografia unora dintre cei mai importanti scriitori care se afirmasera intre cele doua razboaie, continua si in epoca postbelica, dar statutul lor social si literar este, in unele cazuri, serios afectat de atitudinea puterii politice. Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi sunt numai cateva dintre cele mai rezonante nume.

Incat, desi existenta lor ar fi putut garanta continuitatea fireasca a fenomenelor literare, inregistram mai degraba o ruptura brutala de directiile artistice conturate in epoca anterioara.

O anume importanta pentru intelegerea acestor fenomene prezinta si faptul ca adeziunea unora dintre acesti scriitori la ideile regimului politic comunist a putut confuziona interpretarea creatiilor pe care le-au dat la iveala in acest timp.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perioada Postbelica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
89 pagini
Imagini extrase:
89 imagini
Nr cuvinte:
31 276 cuvinte
Nr caractere:
161 478 caractere
Marime:
114.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
perioada, etape
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!