Tehnica prepararii si servirii dulciuriilor de bucatarie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument .. ...pag 2.
Capitolul I ..pag 3.
Caracterizarea deserturilor . .. . pag 3.
1.1.Produsele de patiserie - cofetarie . .. .pag 6.
1.2.Dulciurile de bucatarie ... . pag 11.
Capitolul II.
Tehnica servirii deserturilor .. . pag 23.
1. 1.Aranjarea salonului de servire ... pag 23.
2.2.Servirea deserturilor pag 27.
2.3.Servirea bauturilor pag 31.
2.4.Debarasarea meselor . pag 34.
Capitolul III. . ... pag 35. Norme generale privind tehnica securitatii muncii pag 35. Norme generale privind paza si stingerea incendiilor. .. pag 37.
Concluzii si propuneri ... pag 27
Bibliografie ... pag 28.

Extras din proiect:

ARGUMENT

Privind grijile si preocuparile cotidiene ale omului,se numara si preocuparea si pregatirea unor produse pentru a asigura alimentarea organismului.Din istoria omenirii se retin o multime de aspecte si episoade,care se refera la aceasta activitate,din care rezulta ca modul si formele de alimentatie reprezinta o problema centrala de viata.

Pe langa activitatea socio-economica foarte importanta si alte activitati,fie ele recreationale,omul totusi mananca,se hraneste. Indiferent de starea fizica sau morala a oricarui om,alimentatia nu a putut fi inlocuita sau evitata,ea stand la baza mentinerii si prosperarii societatii.Desigur ca obiceiurile alimentare diverse si desprinderile alimentatiei si nutritiei nu au fost aceleasi de-a lungul istoriei,la toate popoarele,ci acestea se materializeaza intr-o diversitate imposibil de a fi cunoscute, catalogate intr-un studiu sau alta forma informationala.

In selectia alimentelor,in preferintele alimentare,intervin factori care tin de experienta individuala a celor care ne-au precedat.Reactiile de hrana si satisfacerea lor sunt asociate in parte,de constatarile directe ale fiecarui individ in cursul vietii,bineinteles pe etape evolutive,precum si de o oarecare influenta a mostenirii genetice.Starea emotionala fata de hrana este amplificata sau diminuata prin prezenta sau absenta starii de foame si a existentei mijloacelor materiale care sa o desavarseasca.

Problema produselor care au fost si sunt consumate de fiecare individ, de-a lungul vietii ,a modului cum acestea sunt realizate, procurate, prelucrate, prezentate si in ultima instanta consumate,au constituit din cele mai vechi timpuri un apanaj al societatii respective.

In consum unanim, dar nejustificat, dieta inseamna restrictie, renuntarea la felurile de mancare cele mai apetisante si in fapt mai mult sau mai putin"foame".Ca toate reputatiile, faima rea a dietei este numai partial meritata.Omul cauta in mancare o sursa de energie dar si un moment de destindere sau chiar o placere.Nu se poate insa sacrifica principala atractie a mesei,care sunt"deserturile".Din totdeauna ele au incheiat masa atunci cand de fapt foamea s-a potolit.

Rolul deserturilor este asa,dar mai putin de a hrani si mai mult de a adauga o nota de agrement.Marea majoritate a deserturilor sunt dulci,senzatie perceputa cu nuanta de voluptate gustativa,chiar la finele mesei,cand omul se simte satul si pragul sensibilitatii pupilelor linguale a crescut.

Deserturile sunt nelipsite de la aniversari sau ocazii festive.De aceea mai ales deserturile nu pot fi excluse din viata oamenilor suferinzi,ele fiind ca o compensatie pentru o gama de alimente firesc mai restansa.

CAPITOLUL I

CARACTERIZAREA DESERTURILOR

1.1.PRODUSELE DE PATISERIE-COFETARIE

Deserturile sunt reprezentate de dulciuri de bucatarie(orez cu lapte,clatite,gogosi),produse de cofetarie-patiserie, fructe si inghetata.

Produsele de cofetarie sunt preparate complexe,cu calitati nutritive si energetice superioare celor de patiserie.Au gust dulce pronuntat si o aroma deosebita.Prin forma, aspectul si coloritul deserturilor,ele produc senzatii vizuale,olfactive si gustative placute.

Prajiturile reprezinta forma cea mai complexa de asociere a intregii game de semipreparate de cofetarie in sisteme bine determinate,sau dupa fantezia lucratorului.

Prin simetria si aspectul lor, ele indeplinesc urmatoarele functii: valorificarea superioara a semipreparatelor ce nu pot fi consumate ca atare; furnizarea de factori nutritivi intr-o forma mai usor asimilabila decat in alimentul natural: materia prima; acoperirea celei mai mari parti din energia pe care organismul o pierde prin efortul muscular.

Prajiturile, ca si alte produse de cofetarie se prezinta sub forma de bucati mici(diferite figuri geometrice), cu gramaje de 50-120 gr, individualizate prin forma, aspect, culoare si aroma.

Baza prajiturilor - ca suport ce permite asocierea optima cu majoritatea semipreparatelor o constituie semipreparatul fainos: (blat, foi, coji), iar componenta ce-i determina rolul predominant de furnizor de energie este crema.

Bibliografie:

1)Gabriela Parjol, Elisabeta Paraschiv, Olga Onete, "Tehnologie culinara", Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1994.

2)Ioana Burlacu, "Preparate culinare", Ed. Metropol, Bucuresti, 1993.

3)Dr. Dan Sdrobici, Alexandru Cioara, "Dulciuri dietetice", Ed. Ceres, colectia Caleidoscop, Bucuresti, 1978.

D. Enache, "Bucataria pentru toti",Ed. Tehica, Bucuresti, 1990.

E. Dobrescu, C. Balanescu, G. Norjan,"Tehnica servirii consumatorilor", Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1993.

4)Maria-Marta Plesa, "Prajituri cu fructe", Ed. Mondera, Bucuresti, 1993.

5)M. Nicolau, "Enciclopedia dulciurilor", Ed. Junior, Bucuresti, 1999.

6)Niculae I. Niculescu, Elena Niculescu, Ion Otel, "Bucataria creativa", Ed. Ceres, Bucuresti, 1989.

7)A. Manilescu, E. Nicolau, D. Campioru, G. Pantu, M. Constantinescu, "Tehnologia produselor de patiserie-cofetarie", Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1996.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
6 552 cuvinte
Nr caractere:
33 030 caractere
Marime:
143.52 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
15.12.2018
Structură de fișiere:
  • Tehnica prepararii si servirii dulciuriilor de bucatarie.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Istoria bucatariei se confunda cu istoria omenirii. Initial restaurantul era un loc linistit in...
CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE Printre grijile si preocuparile cotidiene ale omului se numara...
Poporul nostru coborand din daci si romani, si-a faurit din anticul vremurilor si in curgerea lor...
Proiectarea unei pensiuni situata in orasul Slanic Moldova, Judetul Bacau, dotata cu: -...
Pentru realizarea acestui proiect de certificare a competentelor profesionale am ales tema...
Sus!