Țuica superioara de prune

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Scurt istoric.................................................................................3
2. Impactul alcoolului asupra societatii...................................................5
3. Tehnologia fabricarii bauturilor alcoolice naturale.................................6
3.1. Generalitati..............................................................................6
3.2. Componentul de baza - alcoolul etilic..............................................7
3.3. Clasificarea bauturilor alcoolice naturale...........................................9
4. Materiile prime utilizate la fabricarea alcoolului..................................13
4.1. Clasificarea materiilor prime........................................................13
4.2. Materii prime alcoligene glucozice................................................14
4.3. Fermentatia materiilor prime........................................................19
5. Distilarea....................................................................................24
5.1. Deflegmarea...........................................................................24
5.2. Rectificarea sau distilarea fractionata.............................................26
5.3. Sisteme de distilare..................................................................27
6. Procesul tehnologic de fabricare a bauturilor alcoolice naturale cu tehnologie speciala-tuica superioara........................................................................33
7. Determinarea componentelor fizico - chimice ...............................................39
7.1. Determinarea greutatii specifice......................................................
7.2. Determinarea continutului in substanta uscata.....................................
7.3. Determinarea continutului in zahar...................................................
7.4. Determinarea concentratiei alcoolice................................................
7.5. Determinarea aciditatii.................................................................
8. Depozitare si conditionare ................................................................
8.1. Spatii de depozitare.....................................................................
8.2. Cupajarea, diluarea si imbunatatirea calitatii bauturilor alcoolice naturale......
8.3. Ameliorare si corectare.................................................................
8.4. Utilaje pentru manipulare si transvazare.............................................

Extras din proiect:

Scurt istoric

Bauturile alcoolice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Pe papirusurile si pe monumentele vechilor egipteni, cu mai mult de 3000 de ani i.e.n., la fenicieni, asirieni, ca si la alte popoare din Antichitate, se pomeneste de vin ca de o bautura a petrecerii, pentru cinstirea oaspetilor sau pentru indeplinirea ritualurilor religioase.

Cu mult inainte de era noastra, chinezii si japonezii fabricau rachiu din orez ca si din alte cereale.

Grecii de odinioara aveau un zeu al veseliei, pe Dion, la romani Bacchus, zeul veseliei si al petrecerilor era reprezentat ca un tanar care tine in mana un toiag, impodobit cu iedera si vita de vie, numit tirs.

Unii istorici arata ca grecii au inceput sa cultive vita de vie sub influenta fenicienilor. De la acestia, vita de vie a trecut in Sicilia, extinzandu-se apoi treptat pe toata coasta Marii Mediterane.

In Evul Mediu se consumau mult vinurile si in general bauturile alcoolice, in care se introduceau diferite extrase din plante. Berea se fabrica in manastiri pentru consumul populatiei de pe teritoriul acestora. Pe la mijlocul sec. al XVI-lea, manastirile au pierdut monopolul fabricarii berei, productia acestei bauturi capatand un caracter cvasiindustrial, in special in Germania. Consumul vinului si al berei, atata vreme cat nu era exagerat, nu producea insa consecinte prea grave pentru organismul omenesc. Urmari mult mai periculoase asupra organismului se vor ivi odata cu descoperirea si extinderea rachiurilor, a bauturilor distilate.

In sec. al VIII-lea, alchimistii arabi au descoperit alcoolul pe care l-au obtinut printr-un proces de distilare. De altfel, alcool si alambic sunt cuvinte de origine araba. Cuvantul alcool provine din arabul Al-Kohol(subtil, impalpabil).

In zilele noastre, alcoolul este raspandit sub numeroase forme, care din pacate sunt accesibile tuturor, indiferent de varsta si care aduc consecinte foarte grave asupra organismului omenesc. Desi exista bauturi alcoolice care sunt considerate a fi "fine", pretul lor nu le face catusi de putin mai bune decat celelalte pentru sanatate.

Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tuica superioara de prune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
12 428 cuvinte
Nr caractere:
64 075 caractere
Marime:
1.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
tuica de prune, egipteni
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!