1.Obiectivul proiectului
Scopul acestei lucrari este de a se proiecta si realiza schema tehnologica pentru o sectie de obtinere a unui singur sortiment de bere bruna.
1.1.Denumirea obiectivului proiectului.
Sa se dimensioneze o sectie de obtinere a berii brune cu capacitatea de 10000 hl/3 zile.
1.2.Capacitatea de productie.
Capacitatea de productie a sectiei de obtinere a berii brune este de 10000hl/3 zile.
1.3. Profilul de productie pe sortimente sau grupe de sortimente
Berile sunt clasificate in functie de culoare si drojdia care se foloseste in procesul de productie,astfel se pot clasifica in cateva tipuri principale.
Dupa culoare : -de culoare deschisa (blonde)
-de culoare inchisa (brune) cu nuante diferite in cadrul aceluiasi tip.
Dupa drojdie : -beri de fermentatie inferioara
-beri de fermentatie superioara
Beri de fermentatie inferioara :
-sunt cele mai larg fabricate, sub forma de beri filtrate limpezi, lipiditate cristalina a acestor beri fiind principalul criteriu de calitate.
Berile de fermentatie superioara :
-sunt obtinute prin fermentarea la 15-25?C cu drojdii de fermentatie superioara, care produc cantitati mai mari de produsi secundari de fermentatie decat drojdiile de fermentatie inferioara, in special esteri.
Au gust si aroma mai pronuntata de fructe si flori.
Beri speciale
Tipuri de bere de fermentatie inferioara produse pe plan mondial sunt urmatoarele :
-Bere de tip Pilsen
Sunt prin extractul mustului primitiv de 11,5-11,7% si foarte rar peste 12. Au continut in alcool de 4,8-5,1%, vol.(3,8-4,1% masic). Culoarea berilor Pilsen este de 5,5-7,0% unit. EBC si chiar mai deschisa, desi berea de origine 'Pilsen Urguell'are culori de 8-10% unit. EBC si chiar mai intensa.
Amareala este de 25-30 BE, ele avand o aroma fina de hamei.
C. Banu - Manualul inginerului de industrie alimentara, Ed. Tehnica, Bucuresti, 2000 , vol.I
C. Banu - Tratat de tehnologia maltului si a berii, vol. I,II, Bucuresti
C. Banu - Manualul inginerului de industrie alimentara, Ed. Tehnica, Bucuresti, 2000 , vol.II
Oprea Grabiela, Mihali Cristina - Thegnologia generala in industria alimentara, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2003.
D. Modoran - Procesarea industriala a maltului, Ed. Academicpres, Cluj-Napoca, 2003
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.