Siguranța alimentului în relație cu protecția consumatorilor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere . 3
Definiții. 4
I. Siguranța alimentelor – concept, principii, definiții. 5
II. Contextul European privind siguranța alimentelor . 7
III. Siguranța alimentelor pe parcursul lanțului alimentar . 9
III.1. Agricultura și transportul . 9
III.2. Procesarea industrială și păstrarea . 9
III.3. Comerțul și siguranța produselor finite . 9
IV. Agricultura Ecologică . 11
IV.1. Bazele agriculturii ecologice . 11
IV.2. Scurt Istoric . 11
IV.3. De ce agricultură ecologică? . 12
V. Studiu de caz . 16
FRUCTELE ŞI LEGUMELE BIO, ÎN TOPUL PREFERINŢELOR DE CONSUM. 16
V.1. CUM SUNT PROMOVATE PRODUSELE BIO DIN ROMÂNIA. 17
V.2. CE SPUN CONSUMATORII . 17
Concluzie . 19
Bibliografie . 20

Extras din proiect:

THE FOOD SAFETY AND THE HEALTH OF

THE POPULATION

Summary. The quality and safety assurance

of food is a multilateral process. It is conditioned

by the multiple risks of microbiological, physical,

chemical origin, as well as of weak legal and

methodological support, imperfect management,

skill deficiencies, inadequate agricultural practices,

etc. The quality and safety of food must rely on the

efforts of all those involved in the chain complex:

agricultural production, industrial processing,

transportation, storage, marketing and consumption.

Maintaining safety and quality throughout the chain

is a complex of measures, which requires advanced

technologies, perfect legal and methodical support,

trained personnel, monitoring processes to ensure

the integrity of the food, as well as carrying out all

the technological operations in good condition.

Such opportunities provides the implementation of

the Community acquis of the EU in the field of

food safety.

Keywords: food assurance, food quality, health

of population.

Rezumat. Asigurarea calității și siguranței alimentelor

este un proces multilateral. El este

condiționat atât de multiplele riscuri

microbiologice, chimice, fizice, cât și de

deficiențele suportului legal și metodic,

managementul imperfect, cunoștințele insuficiente,

practicile agricole necorespunzătoare etc.

Calitatea și siguranța alimentelor trebuie să se bazeze

pe eforturile tuturor celor implicați în lanțul

complex: producția agricolă, transportarea,

procesarea industrială, stocarea, comercializarea și

consumul.

Menținerea calității și siguranței de-a lungul

lanțului tehnologic necesită tehnologii avansate,

suport legal și metodic perfect, personal instruit,

procedee de monitorizare care să asigure

integritatea alimentelor, cât și realizarea tuturor

operațiunilor în bune condiții. Asemenea

oportunități asigură implementarea acquis-ului

comunitar al UE în domeniul siguranței alimentelor.

Cuvinte-cheie: siguranța alimentelor, calitatea

alimentelor, sănătatea populației.

Introducere

Starea de sănătate a populației în mare

măsură depinde de condițiile de viaţă, inclusiv

de calitatea și siguranța alimentelor. Diverse

stări patologice, acute și cornice, sunt

condiționate de factori externi. Această situaţie

este cauzată la ora actuală de multitudinea de

tehnologii și materiale implementate pe tot

lanțul fără estimarea cuvenită a riscurilor pe

care le comportă.

Asigurarea calității și siguranței

alimentelor este un proces multilateral și se

bazează pe eforturile tuturor celor implicați în

lanțul complex, care include producția

agricolă, transportarea, procesarea industrială,

stocarea, comercializarea și consumul. Pentru a

menţine calitatea și siguranța alimentelor de-a

lungul lanțului menționat este nevoie de

tehnologii avansate, suport legal și metodic

perfect, personal instruit, procedee de

monitorizare care să asigure integritatea

alimentelor, precum și finalizarea operațiunilor

în bune condiții.

Avansarea rapidă a tehnologiilor

alimentare poate determina riscul contaminării

alimentelor prin contaminanţi naturali, prin cei

introduşi accidental, prin tratarea inadecvată a

alimentelor sau prin practicile comerciale

abuzive. Cele mai multe cauze raportate ale

îmbolnăvirilor acute provocate de alimente

sunt de origine microbiologică. Prezența

factorilor chimici și fizici în alimente

determină un număr limitat de dereglări acute

ale sănătății, în schimb condiționează multiple

stări morbide cornice și decese premature,

influenţând negativ calitatea vieții și speranța

de viață.

Aceasta lucrarea, caută să pună în

valoare rolul siguranței alimentelor pentru

consumatori și să traseze cele mai generale

măsuri în asigurarea sănătății populației.[1]

DEFINIȚII

- siguranţa alimentului (ISO 22000, 3.1) - concept prin care alimentul nu poate provoca rău

consumatorului când este pregătit şi/sau mâncat în conformitate cu utilizarea intenţionată

NOTĂ 1 Adaptat din CAC- Texte de baza pentru igienă alimentelor

NOTĂ 2 Siguranţă alimentului se referă la apariţia pericolelor pentru siguranţă alimentului (ISO

22000, 3.3) şi nu include alte aspecte privind sănătatea umană, cum ar fi, de exemplu, malnutriţia

- sistem de control al siguranţei alimentelor (CAC/GL 69-2008, 3.2) - combinaţie de măsurii

de control (ISO 22000, 3.7) care, luate că un întreg, asigura că alimentul este sigur pentru utilizarea

intenţionată;

- sistem de management al siguranţei alimentelor [FSMS] (ISO/TS 22003, 3.2) - set de

elemente interconectate şi interactive pentru a stabili politici şi obiective şi de a atinge aceste

obiective, folosit pentru a conduce şi controla o organizaţie (ISO 22005, 3.10) având că ţintă

siguranţă alimentelor (ISO 22000, 3.1) [NOTĂ A se vedea 3.2.1 sistem, 3.2.2 sistem de

management, şi 3.2.3 sistem de management al calităţii pentru ISO 9000];

- obiectiv al siguranţei alimentului [FSO] (ISO/TS 22004, 7.4.2) -frecvenţa şi/sau

concentraţia maximă a unui pericol într-un aliment în momentul consumului care este implicat sau

contribuie la nivelul adecvat de protecţie [ALOP] (ISO/TS 22004, 7.4.2);

- politică siguranţei alimentelor (ISO 22000, 3.4) - totalitatea scopurilor şi direcţiilor unei

organizatiii (ISO 22005, 3.10) privind siguranţă alimentelor (ISO 22000, 3.1) exprimate formal de

managementul de top (ISO 9000, 3.2.7);

- lanţ alimente şi furaje (ISO 22005, 3.7) - secvenţă de etape şi operaţii cuprinse în

producerea, procesarea distribuţia şi manipularea alimentelor şi furajelor, de la producţia primară

(ISO 15161, 3.9) până la consum

NOTĂ Producţia primară include producţia nutreturilor pentru animale producătoare şi animalele

destinate producţiei alimentare (sacrificare);

- măsură de control (ISO 22000, 3.7) - acţiune sau activitate care este efectuată pentru a

preveni, elimina sau reduce la un nivel acceptabil (ISO/TS 22004, 7.4.2) un risc pentru siguranţă

alimentelor (ISO 22000, 3.3)

NOTĂ: Adaptat din CAC- Texte de baza pentru igienă alimentelor [4]

- Falsificare motivată economic (Econimically motivated fraud EMA) - înlocuirea

frauduloasă şi intenţionată sau adăugarea frauduloasă şi intenţionată a unei substanţe într-un produs

cu scopul creşterii aparenţe a valorii produsului sau reducerea costurilor de producţie.

EMA include diluarea produsului cu cantităţi crescute dintr-o substanţă deja prezenţa în măsură

în care această diluare prezintă un risc cunoscut pentru sănătatea consumatorilor, precum şi

adăugarea sau înlocuirea de substanţe, în scopul de a masca diluarea.

NOTĂ: corolar, este considerată „publicitatea înşelătoare motivată economic” când aceasta

corespunde definiţiei US Federal, Food, Drug and Cosmetic (FD&C) pentru publicitate

înşelătoare dar fără alterare.[4]

Bibliografie:

1. http://www.akademos.asm.md/files/Siguranta%20alimentelor%20si%20sanatatea%20populatiei.pdf (Art.1)

2. http://www.certind.ro/revista/wp-content/uploa-ds/2014/02/FSC.pdf

3. http://ru.scribd.com/ doc/50535476/INFORMATII-GENERALE-REFERI-TOARE-LASIGURANTA-ALIMENTELOR

4. http://www.certind.ro/revista/wp-content/uploads/2014/02/FSC.pdf

5. **** http://eur-lex.europa.eu/ro/legis/avis_consolidation.htm

6. http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2010-02/14_CECILIA_RABONTU.pdf (Art.2)

7. http://agriculturadurabila.ro/wp-content/uploads/2016/06/manual.pdf

8. http://madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/rndr/buletine-tematice/PT4.pdf

9. *** http://www.madr.ro/ro/agricultura-ecologica.html

10. http://www.romednet.com/upload/files/Articol%20mai%202013%20Revista%20Piata%20-%20fructe%20si%20legume%20BIO.pdf

11. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691509000714 (Art.3)

12. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383597046284 (Art.4)

13. http://www.sciencedirect.com/science/journal/00236438/43/6 (Art.5)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Siguranta alimentului in relatie cu protectia consumatorilor.PDF
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 790 cuvinte
Nr caractere:
53 107 caractere
Marime:
1.72MB (arhivat)
Publicat de:
Lorena H.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
Protectia consumatorului si a mediului
Materie:
Industria Alimentară
An de studiu:
III
Profesorului:
Sidor Anca
Nota primită:
Nota 9
Sus!