Proiectarea unei linii tehnologice pentru obtinerea conservelor de mazare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I- GENERALITATI .5
CAPITOLUL II- MATERII PRIME SI AUXILIARE 6
CAPITOLUL III- CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME, A MATERIILOR AUXILIARE SI ALE PRODUSULUI FINIT ..10
3.1. Caracteristicile organoleptice ale materiilor prime ..10
3.2. Caracteristicile fizico-chimice ale materiilor prime ... ..11
3.3. Caracteristicile organoleptice si fizico-chimice ale produsului finit 13
CAPITOLUL IV- TEHNOLOGIA DE FABRICARE A CONSERVELOR DE MAZARE . 17
4.1. Schema tehnologica a conservelor de mazare 18
4.2. Descrierea operatiilor tehnologice pentru obtinerea conservelor de mazare .18
4.2.1. Receptia calitativa si cantitativ 18
4.2.2. Batozarea 18
4.2.3. Sortarea ...18
4.2.4. Oparirea .,18
4.2.5. Racirea 18
4.2.6. Control calitativ pe banda ...19
4.2.7 .Dozarea boabelor ..19
4.2.8. Dozarea saramurii .19
4.2.9. Inchidere recipient .20
4.2.10. Sterilizare .20
4.3. Conditionarea recipient 20
4.3.1. Depozitare ..21
4.3.2.Linia tehnologica de obtinere a conservelor de mazare ..21
4.3.3. Schema liniei tehnologice si descrierea fluxului tehnologic ..21
4.3.4. Descrierea utilajelor folosite in cadrul liniei tehnologice ..23
4.3.5. Descrierea utilajului principal ..27
CONCLUZII 30
BIBLIOGRAFIE .31

Extras din proiect:

Capitolul I - Generalitati

Mazarea (Pisum sativum) apartine Familiei Fabaceae, Ordinul Fabales, este recoltata pentru boabe si printre altele reprezinta materia prima pentru fabricarea conservelor termosterilizate (in apa, in bulion), dar este la randul ei specia ce asigura necesarul de proteine a consumatorilor. Boabele de mazare ajunse la maturitate sunt decorticate, apoi macinate si pot intra in compozitia unor supe, piureuri sau in sortimente de paine.

Originara din Asia Mica si Asia Centrala, in antichitate a fost cultivata de greci si romani in centru si vestul Europei de unde sa raspandit in intrag continent. In tara noastra, mazarea a fost adusa in secolul XVII-lea . Mazarea este o leguma cunoscuta inca din antichitate si a fost prima leguma domesticita, la inceput aceasta a fost cultivata an Orientul Apropiat si in Balcani. Ea a fost consumata sub forma de seminte uscate, dar gradinarii italieni au reusit sa obtina un soi care poate fi consumat in stare cruda.

Conservele de mazare apartin categoriei conservelor naturale care sunt produse din materie prima unitara, poate fi servita drept semiabricat in bucatarie. Industria conservelor de legume este dezvoltata deoarece exista fabrici cu acest specific in aproape toate judetele tarii. Un motiv este ca, alimentele de origine vegetala au un rol important in hrana rationala a omului. In stare proaspata produsele vegetale, semiconservate sau conservate sunt principala sursa pentru organismul uman de vitamine, saruri minerale (K, Na, Mg, Fe) dar si glucide.

Prin conservare se intelege un tratament fizico-chimic sau biochimic in care produsele supuse conservari se pastraza pentru o perioada mai indelungata. Timpul de pastrare depinde de metoda de conservare utilizata. Mazarea este cultivata pe suprafete mai pentru semintele sale bogate in proteine (23-28 %), hidrati de carbon (46-50%), vitamine si saruri minerale de calciu, fosfor, potasiu. Acesta constituie un aliment pentru om dar si furaj concentrat pentru animale.

Mazarea se seamana in cultura pura sau amestec pentru nutret sau siloz. Suprafata cultivata pe glob a scazut, si ain anul 2001 a fost de 6,2 milioane hectare avand o productie de 1688 kg/ha. Productia medie in Romania a fost in 1992 de 1504 kg/ha, dar datorita lipsei cereri , suprafata cultivata a scazut in ultimi ani.

Capitolul II- MATERII PRIME SI AUXILIARE (adiditiv alimentari, ambalaje)

Aspectul exterior este notiunea ce include o categorie de indicatori de calitate cum ar fi: prezenta corpurilo straine, culoarea, marimea si dimensiunile, stadiul de maturitate, prospetimea si integritatea, starea igienico-sanitara.

Legumele destinate industrializari trebuie sa fie proaspete, fara urme mecanica sau lovituri, neatacate de boli, sa aiba culoare, marimea si forma specifica soiului, iar recoltarea sa se faca la stadiul de maturitate industriala. Calitatea legumelor este definita de indicatori generali si individuali ai speciei.

Calitateatea mazarei destinate industrializari mai nclude si comportarea ei in diferite faze ale procesului tehnologic astfel incat proprietatile calitative sa fie apropiate de cele initiale. Pentru industrializare se recomanda a se utiliza soiuri de mazare care la tratamentele mecanice si cele termice sa nu se modifice culoare si gustul, saaibe pierderi mici de substanta solubila utila (zaharuri, vitamine etc), iar textura sa fie compacta fara urme de inmuiere.

Mazarea (Pisum sativum) (fig.2.1.) este planta ierboasa, care se cultiva. Radacina este pivotanta, cu nodozitati, tulpina fiin aeriana, ierboas si volubila, dar fara tesut de sustinere. Frunzele acesteia se numeste pastaie, si are intre 3 si 7 seminte de culoare galbenia, verzuie sau bruna.

Fig.2.1- Mazarea (Pisum sativum)

Genul Pisum cuprinde mai multe specii, dar in Romania se cultiva doar doua cum ar fi Pisum sativum L. si Pisum arivense L. adica mazarea comuna si cea furajera.

In Romania se intalnesc 3 gupe:

- Soiuri de tip Victoria cu bob mare si neted, acesta face parte din gurpa mediteraneana

- Soiul cu boabe mari si zbarcite, apartinand grupei occidental-europeana

- Soiul de tip Capital cu coace mici si netede din grupa central-europeana

Soiuri de mazare cu bob neted:

- ,,Faina verde"- bob extra fin si foarte fin, este soi timpuriu, pastaia este ascutita, 5-8 seminte iar productia este de 7-8 t/ha.

- " Prima"- bob fin si extra fin, soi timpuriu, foarte prof'ductiv 10-12 t/ha.

Soiuri de mazare cu bob zbarcit:

- "Bordi"- soi semitimpuriu, productie de 5-8 t/ha, pastaia are varful bont, 7-8 seminte

- ,,Vidra 187"- soi semitarziu, productie 7-8 t/ha, pastaia are varful bombat, 6-8 seminte fine

Bibliografie:

1) Beceanu Dumitru , 2008 -"Tehnologia de conservare a legumelor" Editura PIM Iasi

2) Banu Constantin , 2007 - "Calitatea si analiza senzoriala la produsele alimentare ", Editura Agir Bucuresti

3) http://www.creeaza.com/afaceri/agricultura/UTILAJE-PENTRU-PRELUCRARE

4) https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/sisteme-de-asigurare-a-calitatii-conservele-de-mazare-166692.html

5) https://www.scribd.com/doc/Tehnologia-de-Fabricare-a-Conservelor-

6) Din-Mazare

7) https://www.scribd.com/document/141115900/conserve-de-mazare

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
5 081 cuvinte
Nr caractere:
28 810 caractere
Marime:
768.56 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
12.03.2019
Structură de fișiere:
  • Proiectarea unei linii tehnologice pentru obtinerea conservelor de mazare.docx
Predat:
Facultatea de Agricultura , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
TPPA
Materie:
Utilaje
An de studiu:
III
Profesorului:
Marius Baetu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Dezvoltarea social-economica contemporana, cu multiplele ei laturi, exercita o...
Obiectivul proiectat este o linie tehnologica de de prelucrare a laptelui de vaca in vederea...
Civilizatia, in evolutia ei moderna, aduce si cresterea globala a consumului de produse Aceasta...
Proiectarea unei pensiuni situata in orasul Slanic Moldova, Judetul Bacau, dotata cu: -...
ARGUMENT In cadrul industriei alimentare, industria carnii reprezinta o subramura de importanta...
Sus!