Proiectarea produselor noi - Prajiutara Nuts

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I.Introducere 3
II.Proprietati nutritive 3
III.Descrierea materiilor prime 7
IV.ELEMENTE INOVATIVE 11
V.TRASABILITATE SI PLAN HACCP 13
VI.Determinarea punctelor critice de control (PCC) 17
VII.Planul de marketing 21

Extras din proiect:

I.Introducere

Prajiturile reprezinta un desert, dulce de cele mai multe ori, apreciate si/sau consumate de majoritatea persoanelor, fiecare prajitura individualizandu-se mai ales prin gustulul diferit, de la cele mai ,,light" prajituri pana la cele cu un continut ridicat de zahar.

Prajiturile moderne, in special cele cu multe straturi, contin de obicei, o combinatie de faina, zahar, oua si unt sau ulei, toate amestecate cu alte lichide (de obicei lapte sau apa) si afanatori (ca drojdia sau praful de copt). Pot fi adaugate si ingrediente aromate, cum ar fi: piureuri de fructe, fructe uscate, fructe confiate, nuci, etc.

Actualmente cele mai consumate prajituri sunt cele cu un continut scazut de zahar sau chiar fara zahar, ori indulcite cu ingrediente care reproduc continutul de zahar asemanator zaharului brut. De aceea cei mai multi producatori de dulciuri intentioneaza sa introduca pe piata produse cu un continut de zahar cat mai redus si cat mai sanatoase.

Un produs nou este bunul care prezinta una sau mai multe insusiri noisau modificate, sau pune in valoare o insusire care nu a fost cunoscuta fata de produsele existente pe piata.

Prajitura Nuts este un produs nou, adresat tuturor persoanelor, in special celor care evita consumul de zahar sau consuma zahar in cantitati moderate.

Prajitura Nuts cu cafea si miere, este o prajitura cu continut scazut de zahar, cel pe care il contine mierea de albine in mod natural, neavand niciun altfel de adaos de zahar sau indulcitori.

II.Proprietati nutritive

Mierea de albine

Constituenti majori

Constituentii majori ai mierii sunt apa si substantele zaharoase, care reprezinta 99% din miere. In mod normal, mierea recoltata, prelucrata si conservata in conditii bune are umiditatea intre 17-18%. Nectarul adus in stup are un continut mare de apa (peste 50%), dar capacirea se face numai dupa ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apa din miere fiind invers proportional cu gradul de umplere al fagurilor. Mierea cristalizata este intotdeauna mai higroscopica decat cea fluida sau lichida. Cresterea umiditatii mierii peste 20% duce la scaderea calitatii acesteia si favorizeaza dezvoltarea levurilor care produc fermentarea.

Mierea poate fi considerata o solutie concentrata de zaharuri, datorita faptului ca principalii componenti ai mierii sunt substantele zaharoase.

In miere se mai gasesc in cantitati mari si alte holozide complexe sau heterozide ca mucegaiuri, gume, etc, denumite impropriu dextrine. In mierea de mana dextrinele pot depasi 5%. Prezenta dextrinelor mareste vascozitatea mierii si ii da un aspect cleios, neplacut.

Cantitatea medie (%) a constituentilor majori ai mierii, conform rezultatelor studiilor efectuate in patru tari, printre care s-a aflat si Romania. Coloana "interval" cuprinde valori individuale de la cele mai mici la cele mai mari, pentru 1063 de tipuri de miere studiate.

Constituenti majori (aproximativ 99% din miere) Media Romania (1955) USSR (1963) Statele Unite (1962) Australia (1974) Interval

apa 16,5 17,0 18,6 17,2 15,6 13.4 - 26.6

fructoza 38,4 39,3 37,4 38,2 43,3 21.7 - 53.9

glucoza 34,0 32,9 35,9 31,3 30,2 20.4 - 44.4

Sucroza 3,1 2,3 2,1 1,3 2,5 0.0 - 7.6

Numarul probelor 1036 257 217 490 99 -

Constituenti minori

Substantele nezaharoase se gasesc in cantitati mici in mierea de albine, aproximativ 1% din miere, si nu sunt lipsite de importanta, contribuind la specificitatea acestui apreciat produs.

Principalii fermenti din mierea de albine sunt carbohidrazele, iar dintre acestea:

- invertaza si zaharaza (sucraza), actioneaza asupra zaharozei, scindand-o in glucoza si fructoza;

- amilaza:

- alfa amilaza (amilaza dextrinogena), actioneaza asupra amidonului pe care ii transforma initial in dextrine, iar in final in maltoza;

- beta amilaza (amilaza zaharogena), actioneaza asupra amidonului pe care ii transforma direct in maltoza;

Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cat si unele microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint.

Principalele vitamine din miere apartin celor doua grupe:

- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina PP (niacina), Vitamina H (biotina), Vitamina B12 (cianocobalamina), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, rutina;

- -liposolubile: Provitaminele A, Vitamina K,

Bibliografie:

1. https://www.mieredelatara.ro/despre-miere-de-albine

2. https://www.slabsaugras.ro/nucile-proprietati-nutritive-pentru-organism/

3. https://dieta.romedic.ro/aliment/cafea

4. https://www.gandul.info/magazin/fructele-uscate-calorii-si-beneficii-14920571

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 340 cuvinte
Nr caractere:
23 990 caractere
Marime:
168.07 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
27.02.2020
Structură de fișiere:
  • Proiectarea produselor noi - Prajiutara Nuts.docx
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
ipa
Materie:
PPN
An de studiu:
IV
Profesorului:
Gontariu Ioan
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Sus!