Asa cum toate sentimentele au loc in inima omului si bucataria este mediul in care se prepara cu multa dragoste toate mancarurile.
Bucataria este arta culinara, o arta stimulativa pentru creativitatea omului si de aceea este cea mai raspandita dintre arte.
Primul pas spre cultura trece de la crud la gatit. Un om sapa cu ideile, altul cu cifrele si altul cu mana , toti oamenii mananca.
Nu e nici o rusine sa faci arta in fata aragazului.
Bucataria cu infatisarea ei luminoasa, igienica si bine oranduita reprezinta cartea de vizita pentru gospodina, este oglinda nivelului sau cultural, a harniciei, a ordinii, a chibzuitului si a spiritului pentru frumos.
Exista mii de retete, de moduri de preparare a alimentelor. Este imposibil sa le cunosti pe toate, dar le incercam si le vom prepara pentru ca nu se poate supravietui fara apa, aer si mancarea cea de toate zilele.
Cine a practicat cat de cat arta plina de neprevazut a bucatariei stie ca este aproape imposibil sa obtii de doua ori acelasi gust al aceluiasi preparat. De aceea, niciodata nu esti prizonierul retetelor, improvizezi tot timpul, adaugi, substitui, scoti ingrediente, schimbi dozele sau timpii de transformare si combinare, asa incat sa rezulte mereu efecte noi si gusturi din ce in ce mai variate si mai rafinate.
Activitatea de preparare a hranei, a mancarurilor si servirea acestora in locuri publice, isi au rolul si importanta lor, neputand fi inlocuite sau controlate, oricare ar fi forma lor de organizare. In contextul general al transformarilor ce au loc, prepararea, prezentarea si servirea mancarurilor si bauturilor dobandesc noi valente, determinate in principal, de doi factori decisivi: amplificarea miscarii libere a oamenilor si cresterea cerintelor si preferintelor culinare, justificate de un trai civilizat, modern si de o activitate mai intensa.
O constatare a ultimului deceniu este ca dejunul se serveste din ce in ce mai mult in afara cadrului familial.
Multe tendinte majore care apar in alimentatie sunt: diedetice, consumul rapid si simplu, cautarea gustului, a produselor naturale, originalitatea si curiozitatea si nu in ultimul rand calitatea si inocuitatea mancarurilor.
Aceste tendinte conduc la doua macrotendinte: una moderna care ia in considerare modul de viata actual si cea de a doua, de intoarcere la origine, catre o alimentatie legata de o civilizatie, de un trecut cu comportamente naturiste.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.