Soia este o leguminoasa ce se cultiva din antichitate, fiind supranumita si planta viitorului, datorita continutului ridicat in proteine (33-49%), grasimi (15-26%), substante extractive neazotoase (13-24%), vitamine (A, B1, B6, D, E, K) si enzime (lipoxidaza, lipaza, ureaza, amilaza).
Grasimile din semintele de soia contin cca. 30-35% acid oleic, 45-55% acid linoleic si alti acizi, utilizati pentru extractia uleiului alimentar, a untului, sapunului si altor emulsii vegetale.
Uleiul de soia detine locul intai mondial (cca. 38%), din el preparandu-se lecitina, un produs cu o larga utilizare in medicina.
Concentratele obtinute din soia (cu 90-97% proteine) se folosesc pentru imbunatatirea proteica a diferitelor amestecuri, ca lianti si adezivi in industria celulozei si hartiei, pentru obtinerea unor inlocuitori de carne (carne vegetala, sunca vegetala, bacon, conserve cu aroma de vita etc.), precum si pentru producerea laptelui de soia, a branzeturilor de soia sau a ciocolatei.
Cea mai larga utilizare o are soia in hrana animalelor (cca. 70-80%), sub forma de sroturi rezultate de la extractia uleiurilor, faina extractiva de soia, uruiala de soia, deseuri de praf de moara, seminte intregi de soia sau ca nutret verde ori insilozat in amestec cu alte graminee: porumb, sorg etc.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.