Paste făinoase

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
Cap. I - Caracteristicile generale ale pastelor
1.1. Clasificare
1.2. Etapele procesului de obtinere
1.3. Caracteristicile de calitate ale pastelor
1.4. Avantaje si dezavantaje nutritionale ale pastelor
Cap. II - Prezentarea pietei pastelor
2.1. Prezentarea principalilor producatori de pe piata
2.2. Prezentarea de date statistice cu privire la consum
Cap. III - Exigente ale etichetarii pastelor
3.1. Alegerea a doua marci de paste fainoase si prezentarea celor mai reprezentative date despre acestea(din acelasi sortiment)
3.2.Prezentarea mentiunilor obligatorii si suplimentare de etichetare a produsului alimentar
3.3.Analiza continutului informational al etichetelor celor doua marci alese
3.4.Prezentarea modalitatii de declarare a valorii nutritive pe eticheta fiecarui produs
Cap. IV -Analiza elementelor esteticii ambalajelor celor 2 marci
4.1.Forma ambalajului, cromatica, grafica
4.2.Solutii de imbunatatire a aspectului estetic al ambalajelor
Cap. V - Descrierea caracteristicilor senzoriale ale produselor alese
Cap. VI-Analiza sensoriala a celor doua produse prin metoda punctajului
6.1.Realizarea schemei cu punctajul pentru produsele alese
6.2.Efectuarea analizei senzoriale pe baza schemei create pentru fiecare dintre cele doua produse (Fise individuale)
6.3.Completarea fisei centralizatoare si stabilirea punctajului mediu total pentru fiecare produs
6.4.Stabilirea clasei de calitate pentru fiecare produs in functie de punctajul mediu obtinut.
Concluzii

Extras din proiect:

Pasta, asa cum este cunoscuta astazi, s-a "nascut" in Italia. Etruscii, adevarati gurmanzi ai antichitatii, au consumat o forma de pasta, dupa cum dovedesc uneltele gasite in mormintele lor. Literatura clasica include multe surse importante, de la Varrone, ce in secolul I i.e.n. vorbea despre lixulae, ruda antica a pastelor gnocchi, la bucatarul Apicio, care, tot in aceea perioada, mentioneaza lagane, o forma a lasagniei de astazi. Cu toate acestea, pe mesele lor nu se afla niciodata ceva asemanator spaghetelor sau macaroanelor.

In anul 1145 apar primele paste. Aceasta este data oficiala de aparitie a pastelor. Geograful arab Al-Idrisi, in cartea sa intitulata "Pentru cei care au pasiunea de a calatori in jurul lumii", a observat ca in Trabia, un oras la 30 de km departare de Palermo, un fel de mancare era preparat din gris in forma de panglici, ce era exportat in Calabria si in multe tari musulmane si crestine. Astfel, Sicilia a fost locul unde s-a inregistrat pentru prima oara producerea de paste pentru uz privat dar si industrial.

Pe 4 februarie 1279, pastele au fost atestate oficial, pentru prima data, intr-un document italian medieval (desi o reteta medicala datata din 1244 indica productia de paste in Liguria). Facand inventarul unei mosteniri, notarul genovez Ugolino Scarpa include "una bariscela plena de macaronis" ("un castron plin cu macaroane"). Aceasta data este foarte importanta deoarece demonstreaza, odata pentru totdeauna, ca legenda potrivit careia Marco Polo a adus pastele in Italia, in urma calatoriei lui in China (1295), nu este adevarata.

In Secolul XIV, deja mentionate de catre poeti si scriitori in secolul XIII, de la Fra' Jacopone da Todi pana la Cecco Angiolieri, pastele au obtinut adevaratul debut in lumea literara odata cu Decameronul (1348-1252) lui Giovanni Boccaccio. In descrierea tinutului fabulos Bengodi facuta lui Calandrino, Maso spune ca: "pe un munte, tot din parmezan, locuieste un popor care nu face altceva decat sa gateasca macaroane si raviuoli".

Producerea diferitelor tipuri de paste ("fideli" in Liguria, "maccarune" in Napoli, "vermicelli" in Roma) a devenit o adevarata arta intre secolele XVI si XVII. Cateva date ce merita retinute: statutele corporatiilor producatorilor de pasta au fost aprobate in Genova 1574, in Savona 1577, Napoli 1579, in Roma 1646. Cresterea rapida a populatiei in Napoli a dus la semnificante lipsuri in aprovizionarea populatiei. Totusi, o mica revolutie tehnica - raspandirea masinii de framantat si inventia presei mecanice - a pavat drumul pentru productia mult mai economica a pastelor.

Astfel, pastele, considerate la inceput o delicatesa ocazionala, au inceput sa apara pe mesele tuturor, mancate cu mana, fara condimente sau doar cu branza alba ("cacio").

Cap.I - Caracteristile generale ale pastelor

Pastele fainoase sunt alimente care nu lipsesc din alimentatia fiecarei persoane. Consumate corect, pastele fainoase nu sunt dusmanul sanatatii si siluetei noastre. Cu toate ca au un continut energetic foarte ridicat fainoasele au numeroase avantaje.

Pastele fainoase sunt de neinlocuit in dieta persoanelor ce depun efort fizic sustinut, precum atletii.

Fierte, fara adaos de sosuri, pastele fainoase contin putine grasimi si sunt destul de sarace in calorii. Continutul in grasimi si caloriile variaza in functie de ingredientele folosite pentru obtinerea aluatului din care sunt facute pastele fainoase: tipul de faina, adaosul de grasimi sau de oua. Desi pastele fainoase au un continut foarte redus de grasimi, sosurile cu care acestea sunt adesea servite le adauga grasimi si calorii. Pentru a mentine avantajele aportului redus in grasimi si calorii ale pastelor fainoase

Pastele fainoase sunt importante deoarece aceste alimente asigura organismului carbohidrati complecsi, care sunt o importanta sursa de energie, in special pentru dietele reduse in grasimi. In plus ele asigura vitamine, minerale si fibre. Piramida Ghid Alimentar recomanda un consum de 6 pana la 11 portii in fiecare zi.

Dupa materia prima, procesul tehnologic si caracteristicile de calitate, produsele de morarit si panificatie cuprind: faina, crupele, pastele fainoase, produsele de panificatie si de patiserie. Pastele fainoase sunt de neinlocuit in dieta persoanelor ce depun efort fizic sustinut, precum atletii.

Bibliografie:

1.http://www.pastebaneasa.ro/

2.http://www.montebanato.ro/ro/index2.html

3.http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=32441

4.http://www.anamob.ro/anamobnews/news104.pdf

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paste Fainoase.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 724 cuvinte
Nr caractere:
35 008 caractere
Marime:
350.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, paste, bucatarie italieneasca
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Bogdan Doina
Sus!