INTRODUCERE
CULTURA ECOLOGICA A CIUPERCILOR COMESTIBILE
Primele consemnari scrise despre ciuperci, ajunse la noi se refera la ciupercile Agaricus sp. si dateaza din secolul I i.Ch. Dioscoride si Horatiu, aduc elogioase aprecieri in lucrarile lor despre ciuperci, astfel Horatiu ( 65-8 i.Ch.) considera ca "este mai usor a dispretui aurul si argintul decat a renunta la o mancare de ciuperci", iar imaparatul roman Claudius (41-54 d.Ch.) compara valoarea ciupercilor, cu "gloria generalilor sai".
Cultura ciupercilor a inceput tarziu si datorita faptului ca nu s-au cunoscut caile de inmultire ale acestora.
Becker G., (1985) in articolul sau intitulat "Mic istoric al micologiei" arata ca abia in anul 1729 italianul Micheli a descoperit ca ciupercile se inmultesc prin spori. Dar adevaratul parinte al micologiei este suedezul Fries E., a carui opera cuprinde aproape 3000 de specii de ciuperci. In acelasi timp Fries E., a inceput o clasificare sistematica ce sta la baza tuturor lucrarilor ce au urmat.
In prezent in tara noastra se cultiva cu precadere doua specii de ciuperci : Agaricus bisporus ( ciuperca de strat sau de balegar, alba, crem sau bruna) si Pleurotus ostreatus ( bureti sau pastravul de fag). Timid a inceput in ultima perioada sa se cultive si Lentinus edodes ( shii-take, ciuperca parfumata sau ciuperca de castan).
Ciupercile comestibile sunt considerate aliment iar unele dintre ele chiar medicament, avand o valoare nutritiva ridicata si unele virtuti terapeutice de certa valoare cum e cazul lui Lentinus edodes si Pleurotus ostreatus.
Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, in functie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componenta luata in considerare, perioada de crestere, conditiile de microclimat etc.
Agaricus bisporus contin apa (82-92 %) , substante organice (6- 16,5 %), si saruri minerale ( 0,5-1,5%)
Ciupercile Agaricus spp. ( bisporus si edulis), prin continutul lor in vitamine si saruri minerale, sunt considerate energizante si mineralizante, recomandate in perioada de convalescenta. Unii nutritionisti mentioneaza ca aceste ciuperci au si virtuti antialergice.
Ciupercile prezinta mai multe avantaje astfel:
- au un ciclu de cultura scurt (2-3 ) luni,
- sunt plante cu talie redusa putand astfel fi cultivate pe mai multe nivele,
- de la ele se consuma toate partile componente , procentul de utilizare fiind de 99-100 %,
- pentru substrat sunt folosite materii auxiliare sau deseuri de la alte ramuri agricole sau industriale,
- ca spatii de cultura se pot folosi si cele dezafectate , subsoluri, tuneluri, galerii goale etc.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.