Mierea ecologică

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. INTRODUCERE
2. APICULTURA ECOLOGICA
2.1. Reguli si principii in apicultura ecologică
2.2. Evolutia sectorului de apicultura ecologică
3. OBTINEREA MIERII ECOLOGICE
4. RECOLTAREA SI EXTRACTIA MIERII
4.1.Conditionarea mierii
4.2.Cristalizarea mierii
5. CARACTERISTICI FIZICO-CHIMICE
6.CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

1.INTRODUCERE

Mierea de albine este un produs natural complex, rezultat al nectarului floral al plantelor și al imbogațirii acestuia de către albine (Apis mellifera L) cu substanțe proprii, prin acțiunea sucului secretat de glandele acestora.

Viața albinelor este in permanența interdependentă cu plantele intrucît, spre deosebire de alte insecte, hrana albinelor se bazează exclusiv pe produse de origine vegetală. Astfel, pentru asigurarea de subsțante hidrocarbonate (zaharoase), albinele culeg nectar și mana, iar pentru satisfacerea nevoilor de subsțante proteice, minerale, grăsimi, vitamine, albinele culeg polenul florilor, vizitînd în acest scop flora entomofilă existentă in jurul stupinei. Cantitatea de miere ce se poate produce din nectarul florii depinde de cantitatea totală de nectar secretat și de concentrația zahărului din nectar.

Concentrația zahărului din nectar variază mult de la o specie vegetală la alta fiind cuprinsă în general intre 10-50% și chiar mai mult

Mierea de albine a fost prima subsțantă dulce folosită în hrana omului fiind precursoarea zaharului din trestie sau din sfeclă. Mierea a fost mult timp prețuită și considerată ca o substanță magico-religio așa de către multe popoare. De asemenea, mierea era folosită la prepararea unor băuturi alcoolice la care se adaugă și efectul polenului și levurilor din faguri.

Mierea, polenul, pastura, ceara, laptișorul de matcă, propolisul, veninul de albine si recent, apilarnilul sunt produse ale stupului. Pe baza fundamentării lor științifice, în prezent au depășit utilizările tradiționale terapeutice, intrând astfel intr-o etapă nouă.

Studiată, analizată si sintetizată sub raportul apiculturii, al botanicii, al chimiei, al microbiologiei, al farmacologiei, utilizarea produselor stupului în menținerea sănătății și pentru înlăturarea unor afecțiuni ale omului, apiterapia tinde să devină un domeniu specific de activitate, distinct de disciplinele care au generat-o.

2. APICULTURA ECOLOGICĂ

2.1. Reguli si principii in apicultura ecologica

Calitatea mierii și a produselor apicole certificate în agricultura ecologică este strâns legată de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar in egală masură și de condițiile de extracție, de prelucrare și de depozitare a produselor apicole.

Apicultura ecologică are ca scop obținerea unor produse apicole pure și de cea mai bună calitate, fară utilizarea de substanțe chimice de sinteză. Sistemul de producție ecologic este reglementat la nivel european prin R(CE) nr.834/2007 al Consiliului privind producție ecologică și etichetarea produselor ecologice și R(CEE) nr.889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a R(CE) 834/2007.

Mierea ecologică se obține în conformitate cu regulile și principiile din apicultura ecologică stabilite de legislația comunitaă și natională din domeniu. Modul de aplicare al acestor norme de către apicultor, este verificată de către un organism de inspecție și certificare.

Regulile și principiile din apicultura ecologică au în vedere următoarele aspecte:

- perioada de conversie - mierea și produsele apicole pot fi comercializate cu mențiunea de ,,ecologic” numai după parcurgerea unei perioade de conversie de cel puțin un an cu respectarea regulilor și principiilor de producție ecologice din apicultură.

- originea albinelor - în alegerea rasei de albine trebuie să se țină seama de adaptabilitatea la condițiile de mediu, vitalitate și rezistența la boli. Rasele europene de Apis mellifera și ecotipurile sale sunt preferate în apicultura ecologică. Obținerea de noi unități ecologice apicole se face fie prin roire artificială, fie prin cumpărarea de roiuri sau familii de albine ce provin de la unități certificate ecologic.

Bibliografie:

1. https://www.google.ro/search?q=mierea+ecologica+ppt&hl=en-RO&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjniv_wpMLeAhWJs4sKHd5ND7A4FBD8BQgOKAE&biw=1366&bih=657

2. https://acc.ro/in-arena/ce-inseamna-mierea-ecologica-de-la-apidava/

3. http://despremiere.blogspot.com/2009/12/ce-inseamna-miere-bio.html

4. http://agriculturadurabila.ro/wp-content/uploads/2016/06/manual.pdf

5. https://www.researchgate.net/publication/304011787_Honey_Types

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mierea ecologica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 979 cuvinte
Nr caractere:
21 652 caractere
Marime:
635.57KB (arhivat)
Publicat de:
Diana H.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor , Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
Specializare:
spccpa
Materie:
Industria Alimentară
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!