Mierea ecologica

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. INTRODUCERE
2. APICULTURA ECOLOGICA
2.1. Reguli si principii in apicultura ecologica
2.2. Evolutia sectorului de apicultura ecologica
3. OBTINEREA MIERII ECOLOGICE
4. RECOLTAREA SI EXTRACTIA MIERII
4.1.Conditionarea mierii
4.2.Cristalizarea mierii
5. CARACTERISTICI FIZICO-CHIMICE
6.CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

1.INTRODUCERE

Mierea de albine este un produs natural complex, rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.

Viata albinelor este in permanenta interdependenta cu plantele intrucit, spre deosebire de alte insecte, hrana albinelor se bazeaza exclusiv pe produse de origine vegetala. Astfel, pentru asigurarea de substante hidrocarbonate (zaharoase), albinele culeg nectar si mana, iar pentru satisfacerea nevoilor de substante proteice, minerale, grasimi, vitamine, albinele culeg polenul florilor, vizitind in acest scop flora entomofila existenta in jurul stupinei. Cantitatea de miere ce se poate produce din nectarul florii depinde de cantitatea totala de nectar secretat si de concentratia zaharului din nectar.

Concentratia zaharului din nectar variaza mult de la o specie vegetala la alta fiind cuprinsa in general intre 10-50% si chiar mai mult

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita in hrana omului fiind precursoarea zaharului din trestie sau din sfecla. Mierea a fost mult timp pretuita si considerata ca o substanta magico-religio asa de catre multe popoare. De asemenea, mierea era folosita la prepararea unor bauturi alcoolice la care se adauga si efectul polenului si levurilor din faguri.

Mierea, polenul, pastura, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul de albine si recent, apilarnilul sunt produse ale stupului. Pe baza fundamentarii lor stiintifice, in prezent au depasit utilizarile traditionale terapeutice, intrand astfel intr-o etapa noua.

Studiata, analizata si sintetizata sub raportul apiculturii, al botanicii, al chimiei, al microbiologiei, al farmacologiei, utilizarea produselor stupului in mentinerea sanatatii si pentru inlaturarea unor afectiuni ale omului, apiterapia tinde sa devina un domeniu specific de activitate, distinct de disciplinele care au generat-o.

2. APICULTURA ECOLOGICA

2.1. Reguli si principii in apicultura ecologica

Calitatea mierii si a produselor apicole certificate in agricultura ecologica este strans legata de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar in egala masura si de conditiile de extractie, de prelucrare si de depozitare a produselor apicole.

Apicultura ecologica are ca scop obtinerea unor produse apicole pure si de cea mai buna calitate, fara utilizarea de substante chimice de sinteza. Sistemul de productie ecologic este reglementat la nivel european prin R(CE) nr.834/2007 al Consiliului privind productie ecologica si etichetarea produselor ecologice si R(CEE) nr.889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a R(CE) 834/2007.

Mierea ecologica se obtine in conformitate cu regulile si principiile din apicultura ecologica stabilite de legislatia comunitaa si nationala din domeniu. Modul de aplicare al acestor norme de catre apicultor, este verificata de catre un organism de inspectie si certificare.

Regulile si principiile din apicultura ecologica au in vedere urmatoarele aspecte:

- perioada de conversie - mierea si produsele apicole pot fi comercializate cu mentiunea de ,,ecologic" numai dupa parcurgerea unei perioade de conversie de cel putin un an cu respectarea regulilor si principiilor de productie ecologice din apicultura.

- originea albinelor - in alegerea rasei de albine trebuie sa se tina seama de adaptabilitatea la conditiile de mediu, vitalitate si rezistenta la boli. Rasele europene de Apis mellifera si ecotipurile sale sunt preferate in apicultura ecologica. Obtinerea de noi unitati ecologice apicole se face fie prin roire artificiala, fie prin cumpararea de roiuri sau familii de albine ce provin de la unitati certificate ecologic.

Bibliografie:

1. https://www.google.ro/search?q=mierea+ecologica+ppt&hl=en-RO&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjniv_wpMLeAhWJs4sKHd5ND7A4FBD8BQgOKAE&biw=1366&bih=657

2. https://acc.ro/in-arena/ce-inseamna-mierea-ecologica-de-la-apidava/

3. http://despremiere.blogspot.com/2009/12/ce-inseamna-miere-bio.html

4. http://agriculturadurabila.ro/wp-content/uploads/2016/06/manual.pdf

5. https://www.researchgate.net/publication/304011787_Honey_Types

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 979 cuvinte
Nr caractere:
21 652 caractere
Marime:
635.57 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
03.04.2019
Structură de fișiere:
  • Mierea ecologica.docx
Predat:
Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor , Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (master)
Specializare:
spccpa
Materie:
ecoalimente
An de studiu:
II
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1.2. GENEZA ECOLOGIEI CA STIINTA Prima definitie a ecologiei a fost data de profesorul german...
Biotopul Biotopul (gr. bios = viata; topos = loc) reprezinta cea mai mica unitate geografica a...
Realitatea ultimelor decenii a adus in atentia publicului larg, dar si a factorilor de decizie...
1.Metode de studiu folosite in Ecologie Sistemele ecologice sunt eterogene in spatiu, variabile...
Obiectivele modulului - Deschiderea orizontului de cunoastere catre o stiinta complexa, cu...
Sus!