Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Introducere
2. Patogeneza si cauze
3. Semne si simptome
4. Leptospiroza anicterica
5. Leptospiroza severa
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Bibliografie

Extras din proiect:

Introducere

Leptospiroza este o boala infectioasa produsa de catre leptospire, boala ce poate imbraca variate forme clinice - de la forme usoare, inaparente si pana la forme clinice grave, chiar fatale. In formele usoare de boala, pacientul prezinta dureri musculare si cefalee (dureri de cap) - simptome asemanatoare cu cele din infectia gripala ; in formele grave de boala, pacientul prezinta icter (coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor), disfunctie renala si diateza hemoragica (o anumita stare de predispozitie la hemoragii)

Leptospirele sunt microorganisme spiralate si subtiri, care pot fi evidentiate doar cu ajutorul metodelor de ultramicroscopie, si care apartin familiei Leptospiraceae. Genul Leptospira, include doua specii distincte de agenti patogeni - Leptospira interrogans si Leptospira biflexa (Leptospira biflexa este o specie saprofita = patogeni care nu se dezvolta in organismele vii, acestia hranindu-se cu anumite materii organice aflate in putrefactie) In clinicile de specialitate, leptospirele sunt diferentiate mai ales in functie de caracteristicile serelogice ale fiecarui grup in parte. Astfel, exista 23 de serotipuri distincte ale acestor patogeni, care includ mai mult de 200 serovariante.

Leptospirele au capacitatea de a patrunde in organismele vii, deoarece structura patogenului prezinta o serie de carlige, dar si o serie de flageli, care favorizeaza aderenta si invazia patogenului; patogenul poate fi evidentiat doar cu ajutorul metodelor microscopice, dupa ce a fost colorat cu argint ; leptospirele cultiva cu dificultate pe mediile de cultura din laborator - in unele situatii este nevoie chiar si de cateva saptamani pentru ca acestea sa se dezvolte pe aceste medii artificiale.

Leptospiroza este o zoonoza (boala a animalelor, care in anumite conditii speciale, poate fi transmisa si gazdei umane) ; leptospiroza afecteaza peste 150 de specii de animale. Cel mai important rezervor natural pentru acest patogen este reprezentat de rozatoare (soareci si sobolani) ; alte specii de animale care pot reprezenta un rezervor pentru leptospiroza - cainii, pestii, pasarile, sau unele specii de animale salbatice. Dupa ce au infectat organismul animalului gazda, leptospirele se cantoneaza la nivelul tubilor renali, unde pot persista pe o perioada de cativa ani de zile.

In foarte rare cazuri, boala se poate transmite de la un individ bolnav la unul sanatos ; cel mai adesea, boala se transmite ca urmare a contactului cu dejectiile animalelor infectate, sau ca urmare a contactului cu un mediu exterior contaminat - apa contaminata ; apa reprezinta un mediu ideal pentru transmiterea leptospirozei, aceasta deoarece patogenii sunt eliminati prin urina animalelor infectate, si pot supravietui intr-un mediu apos pe o perioada de timp indelungata. Incidenta cea mai crescuta a leptospirozei se inregistraza in tarile situate la tropice - datorita conditiilor precare de igiena colectiva, din aceste tari, dar si datorita conditiilor de munca improprii, sau datorita climei - factori ce influenteaza favorabil supravietuirea si dezvoltarea leptospirelor.

Dintre categoriile profesionale, cei mai expusi infectiilor cu leptospira sunt muncitorii din mediul agricol, medicii veterinari, lucratorii de la salubrizare, precum si cei care lucreaza in industria prelucrarii carnii sau cei care lucreaza in industria pescuitului - in astfel de situatii, infectia poate fi dobandita prin contact direct, sau indirect, prin contactul cu apa sau solul contaminat. De asemenea, contactul cu animalele de casa, poate reprezenta - mai ales in tarile dezvoltate - o sursa de infectie. Risc crescut pentru dobandirea infectiilor cu leptospira il prezinta si unele sporturi recreationale, precum - schiul nautic, canotajul, surfingul, sau inotul.

De asemenea, risc crecut pentru infectie prezinta si turistii care calatoresc in tarile tropicale, si mai ales in cele din regiunea Asiei de Sud-Est. Personalul din laborator, care manipuleaza culturile cu leptospire, foarte rar poate fi infectat ; mai frecvent infectia s-a dezvoltat dupa imersia accidentala in ape contaminate cu acest patogen. Incidenta cea mai crescuta a infectiei a fost raportata in randul barbatilor adulti, boala manifestandu-se mai ales in perioada anotimpului calduros, sau in perioada anotimpului ploios de la tropice.

Bibliografie:

Ivan, Aurel "Medicina omului sanatos : probleme de epidemiologie moderna" ,Bucuresti ,Editura Medicala,1993

Baies, Ion "Bolile infectioase ale animalelor domestice",Bucuresti ,Editura Didactica si Pedagogica ,1971

http://ro.wikipedia.org/wiki/Leptospiroza

http://www.sanatateplus.ro/node/41

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 888 cuvinte
Nr caractere:
23 981 caractere
Marime:
23.54 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentara
Tag-uri:
leptospiroza, boala
Data publicare:
28.04.2015
Structură de fișiere:
  • Leptospiroza.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1. Introducere: Istoricul bolii la nivel national si mondial: Leptospiroza , desi cunoscuta de...
Leptospiroza porcina, cunoscuta si sub numele de ,, boala porcarilor", cu semne de...
Capitolul I ARGUMENT 1.1 STADIILE DE DEZVOLTARE ALE PRODUSULUI DE CONCEPTIE Produsul de...
ENCEFALOPATIILE SPONGIFORME TRANSMISIBILE DEFINITIA Denumite si boli prionice, encefalopatiile...
Prima zi :25.06.2007 Prezentarea circ.Sanitar Veterinare com.Voinesti. Dispensarul veterinar de...
Sus!