Fabricarea înghețatei

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Tema de proiectare 1
2. Elemente de inginerie tehnologica
Istoric
Surse de aprovizionare cu materie prima
Principalele caracteristici ale materiei prime
Materii auxiliare si caracteristicile lor
Materiale si ambalaje
Principalele caracteristici de calitate ale produsului finit
Date asupra tehnologiilor similare
Descrierea schemei tehnologice
Alegerea si stabilirea utilajelor
Controlul fabricatiei pe faze
3. Bilant de materiale
4. Bibliografie
5. Schema de operatii si schema tehnologica

Extras din proiect:

LAPTELE este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor.

In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea sa ,,Zece mii de ani de productie de lapte" Michel Roblin arata ca europenii de pe malurile Visteilei si ale Niprului, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal.

Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani.

Kosikouwski considera zona orasului Roma ca locul de formare a mai multor varietati de branzeturi, care s-au raspandit treptat in numeroase tari europene.

Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita.

Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui.

Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.

Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei.

Importanta laptelui

Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie, capra, bivolita.

Este alimentul cel mai complet si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza in nutritia omului.

Laptele mai este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoare sa hranitoare.

Are peste 100 de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii.

Grasimea inafara de rolul ei energetic contribuie si la formarea rezervelor de grasime din organism.

Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui.

Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.

Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei.

Factorii care influenteaza cantitatea si calitatea laptelui

Factori interni:

1.Specia- cea mai mare cantitate de lapte se obtine de la vaci, bivolite, capre si ovine.

2.Rasa, familia, linia- sunt rase, linii sau familii care produc lapte mai mult si mai bogat in grasime si proteine in timp ce altele produc lapte mai putin si cu o compozitie diferita.

3.Individualitatea- da diferente chiar in sanul aceleiasi rase, linii sau familii si in conditii identice fiind influentat de metabolismul fiecarui animal.

4.Forma si dezvoltarea ugerului- influenteaza capacitatea productiva.

5.Varsta- productia de lapte este mai mica la primele fatari, creste pana la a IV a fatare, apoi scade treptat.

Factori de mediu:

1.Naturali - caldurile mari, ploile si umezeala au influenta negativa scazand astfel productia de lapte.

2.Artificiali - a) hranirea, lipsa substantelor nutritive duce la scaderea cantitatii de lapte(aceste fenomen se intampla iarna si primavara cand substantele nu au atatea substante hranitoare ca vara sau toamna) b) adaparea c) igiena corespunzatoare d) mulsul

Atat pe plan mondial cat si in tara noastra, principalul produs obtinut de la taurine este laptele al carui sporire cantitativa, imbunatatire calitativa si eficienta economica s-au urmarit in permanenta.

Din productia mondiala de lapte,90-95% obtin din cresterea bovinelor, fapt care situeaza aceste animale pe primul loc ca importanta. Restul productiei de lapte se obtine de la oi si capre. Exista unele tari in care laptele produs provine in intregime din cresterea bovinelor, iar in altele reprezinta intre 70-90%. In tara noastra, provenienta productiei de lapte se estimeaza astlel :

- de la vaci si bivolite circa 87%

- de la oi 10%

- de la capre 3%.

Datorita faptului ca cea mai mare cantitate de lapte se obtine de la vaci si bivolite, sporirea numarului s productivitatea lor constituie obiective de prima importanta. S-a ajuns, pe plan mondial la aproximativ20 bovine pentru 100 ha teren agricol, cifra care este totusi necorespunzatoare fata de cerintele economice. In rnajoritatea tarilor europene, numarul de bovine raportat la l00 ha teren. arabil, plus pasuni si finete. Este cuprins intre 30-70. iar in citeva state mult mai mare, intre 100-250 capete, considerate ca tari mari producatoare de lapte.

In ce priveste producsia medie anuala de lapte pe o vaca furajata,

aceasta variaza intre 1 000-4 000 kg pentru multe tari, cea mai mare inregistrindu-se in Olanda de 4250

In tara noastra, productia medie anuala de lapte pe o vaca furajata a oscilat in ultimul deceniu intre 1 500-2 000 kg.

Cu privire la cantitatea de lapte disponibil pentru consum, in medie zilnic pe locuitor, aceasta oscileaza in majoritatea tarilor intre 100-900 g, multe dintre ele, printre care si tara noastra, situindu-se intre 250-->>500 g.

Din datele mentionate, rezulta ca numarul bovinelor ce revin la 100 ha teren agricol crescute in numeroase tari este relativ mic, fapt care justifica eforturile intense ce se fac in vederea sporirii lui. In acelasi timp, capacitatea de productie a bovinelor existente necesita aplicarea masurilor adecvate pentru imbunatatirea structurii de rasa si a potentialului biologic, iar valorificarea integrala a capacitatii productive la unele rase impune folosirea tehnologiilor moderne. ln tara noastra, ca urmare a masurilor in curs de aplicare, se estimeaza ca produtia de lapte 4

Bibliografie:

G. Chintescu Prelucrarea laptelui in ferma

E. Pacescu Editura Agro-Silvica

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea inghetatei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
116 pagini
Imagini extrase:
116 imagini
Nr cuvinte:
37 216 cuvinte
Nr caractere:
193 877 caractere
Marime:
3.60MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
inghetata, lapte, ingrediente, utilaje, fabricare
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!