Berea este o bautura fermentata obtinuta din fermentatia alcoolica a unei infuziuni de orez germinat numit malt si aromatizata cu hamei.
Berea a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri si primii fabricanti de bere au fost egiptenii. De la acestia au luat obiceiul de a face bere evreii, iar mai tarziu arabii, grecii si romanii.
La noi in tara se pomeneste pentru prima data de bere la anul 1407. In Muntenia prima fabrica de bere a fost infiintata pe la 1811 la Bucuresti, iar in Moldova pe la 1798 la Roman.
Industria berii a fost la inceput o industrie casnica. A trecut apoi in manastriri ca un fel de privilegiu al acestora. Abia prin secolul al XVIII-lea incepe a se face fabrici in afara manastirilor si de aici incepe dezvoltarea acestei industrii. Incepand cu secolul al XIX-lea, in urma cercetarilor stiintifice, s-au pus bazele stiintifice ale acestei industrii, infiintandu-se institute de cercetari si studii.
Compozitia chimica a berii, variaza dupa tipul de bere fabricat, dupa concentratia initiala a mustului de bere, dupa calitatea materiilor prime si dupa procedeele de fabricare folosite.
In general toate speciile de bere obtinute se pot imparti in trei grupe:
- Grupa berilor usoare care sunt fabricate cu un must continand 6-8% extract;
- Grupa berilor mijlocii care sunt cele mai raspandite si care provin de la un must
continand 10-12% extract;
- Grupa berilor tari sau de lux care sunt preparate dintr-un must ce contine peste 14% extract;
Gustul, finetea si conservarea berii sunt in raport direct cu gradul de zaharificare a substantelor amidonoase si gradul de hidroliza al substantelor proteice.
Berea este o bautura igienica si nutritiva. Ea aduce organismului elemente constitutive si contine o oarecare cantitate de substante nutritive si digestive.
Se intelege prin aliment o substanta care introdusa in organism poate sa repare diferite pierderi ale acestuia.
Hopulele Traian,Stoicescu Antoaneta-Indrumar de laborator pentru industria spirtului,drojdiei si berii.Institutul Politehnic Galati,1969.
Berzescu Petre,Dumitrescu Mircea,Hopulele Traian,Kathrein Iosif,Stoicescu Antoaneta-Tehnologia berii si a maltului.Editura Ceres Bucuresti,1981.
Angelescu,E.-Curs de tehnologia industriilor fermentative.Bucuresti,Editura didactica si pedagogica,1963.
Cojocaru,C.,Predescu,T.,Roman,E.-Tehnologia berii,Bucuresti,Editura de stat didactica si pedagogica,1965.
Cojocaru,C. si Cojocaru,L.-Procedee in industriile fermentative.Editura Tehnica Bucuresti,1969
Manualul inginerului vol.2-Tehnologii in industria alimentara.
Segal B. ,1975, << Tehnologia generala a industriei alimentare >>, Galati.
Croitor N. , 2002, << Tehnologia generala a industriei alimentare >>, Editura fundatiei universitatii, << Dunarea de jos >>, Galati.
Google !
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.