Constituind o legatura esentiala a omului cu mediul ambiant si conditia de baza a existentei sale, alimentele pot actiona in directia desfasurarii normale a metabolismului, material si energetic, sau dimpotriva, pot sa-l perturbe, daca nu raspund anumitor conditii bine definite.
Alimentatia este o componenta indisolubila a existentei umane, omul ca organism heterotrof fiind nevoit sa preia din mediu substantele nutritive necesare pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice.
Alimentele consumate de om trebuie sa contina protide, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, apa, fibre alimentare, sa aiba insusiri senzoriale placute si sa fie salubre.
Cele cinci grupe de substante nutritive - glucidele, lipidele, protidele, substantele minerale si vitaminele - nu sunt primite ca atare, ci sub forma unui complex, alimentul, ceea ce determina si o relatie psihoafectiva cu acesta, relatie ce poate deveni chiar determinanta in alegerea unui aliment din cele disponibile la un moment dat.
Un produs alimentar trebuie sa aiba urmatoarele proprietati (J. Tremolieres):
- sa hraneasca organismul - adica sa-i aduca nutrienti utilizabili;
- sa detina un anumit tonus emotiv, adica sa provoace unele excitatii si senzatii care declanseaza functiile digestive;
- sa detina un anumit prestigiu social, in sensul unei valori recunoscute, care ne determina sa-l acceptam cu incredere.
1.1. STABILIREA NECESARULUI ENERGETIC AL ORGANISMULUI
Masa corporala actuala
BMI = M / i2
BMI = 64 / 1.562
BMI = 26
BMI - Body Mass Index
M - masa (kg)
i - inaltimea (m)
Raportul P:L:G
Efort intelectual= 1: 0.8 : 3
Necesar energetic 1800 kcal/zi
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.