Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap I - Date generale
- Cap II - Istoria
- Cap III - Cadrul natural
- Cap IV - Caracteristici demografice
- Cap V - Caracteristici ale oraselor
- Cap VI - Caracteristici economice
- Cap VII - Alte caracteristici

Extras din proiect:

Regatul Spaniei (Reino de Espana) sau Spania (Espana) este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene.

In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelage, situate unul in Marea Mediterana (Insulele Baleare) si celalalt in Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania apartin doua mici teritorii din nordul Africii (care includ orasele autonome Ceuta si Melilla), precum si enclava Llivia din Pirinei.

Dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.

SUPRAFATA:

- 504748 km?;

CAPITALA:

- Madrid.

Incepand cu secolul IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartaginezii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492. In 1478 Regina Elisabeta I a Castiliei a intarit inchizitia spaniola, institutie interzisa abia in 1834, in timpul domniei Elisabetei a II-a. In 1492 a fost finantata prima calatorie pe Atlantic a lui Cristofor Columb, spre "Lumea Noua". Pana in 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca si "Spania" care nu era pe atunci un stat unificat). In 1640, politia centralista a Contelui de Olivares a provocat razboaie in Portugalia si Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenta asistata de Franta, dar pentru scurt timp.

In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. Dar o serie de razboaie lungi si costisitoare si revolte a inceput declinul puterii Spaniei in Europa. Controversa asupra succesiunii la tron a consumat tara in secolul XVIII, prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800, si a condus la o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si suporterii Vechiului Regim in mare parte a secolului XIX; un secol care a reprezentat si pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate in Razboiul Spano-American din 1898.

Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perioada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.Cresterea polarizarii politice, combinata cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.

Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personal, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important in ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales in opozitia unei incercari de coup d'etat in 1981. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.

Teritoriul de baza al Spaniei este dominat de platouri inalte si de lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. Din acesti munti izvorasc mai multe rauri importante, precum Tagus, Ebro, Duero, Guadiana si Guadalquivir. De-a lungul coastelor se gasesc campii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir in Andaluzia. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterana (continand Insulele Baleare), la vest cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc, pe coasta Africana, Insulele Canare.

Partea centrala a Spaniei este formata de Podisul Meseta, care este inconjurat de lanturi muntoase, dupa cum urmeaza:

- la nord M-tii Cantabrici, paraleli cu golful Biscaya;

- la N-E M-tii Iberici;

- la sud Cordiliera Betica cu M-tii Sierra Nevada;

- spre S-E Sierra Morena;

- in interior Cordiliera Centrala (Sierra de Gata. Sierra de Gredos si Sierra de Guadarrama);

- in marginea N-Estica se afla lantul Pirineilor (3478 m in Varful Pic d'Aneto).

Campii mai intinse exista dea lungul fluviului Guadalquivir (campia Andaluziei) si Ebru (campia Aragonului).

CLIMA:

- in principal temperata si mediteraneana; exista veri calde in interior, mai degraba cu conditii moderate si innorate pe coasta. Iernile sunt innorate si reci in interior, regiunile de pe coasta fiind relativ temperate.

- continental uscata, cu mari amplitudini termice anuale in podisul Meseta temperat-oceanica in nord si N-V, mediteraneana pe litoralul sudic si estic.

PRINCIPALELE APE:

- fluviile Guadalquivir si Ebru;

- raurile Tajo, Guadiana, Duero.

RESURSE MINERALE:

- diferite tipuri de carbuni;

- minereuri de fier, de mangan, de cupru si de staniu;

- polimetale, bauxita, volfram, uraniu si mercur (fiind a in primele patru tari din lume din punct de vedere al acestor zacaminte;

- fosforite, sare si saruri de potasiu (concentrate in special in regiunea Granada si nordul

Bibliografie:

http://www.map-of-spain.co.uk/road_map_of_spain.htm

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Spania

- http://www.spania.hartaeuropa.com/

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Spaniei

- http://www.twip.org/world-in-photos-europe-spain-ro-181-int.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 730 cuvinte
Nr caractere:
9 493 caractere
Marime:
1.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asezare, Economie, cultura, relief, clima
Predat:
Colegiul Economic " Virgil Madgearu " din Galati
Clasa:
a 13-a
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!