Raport de țară - Algeria

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Republica Algeriana Democratica si Populara (in araba: ????????? ????????? ??????????????????, in franceza: Republique Algerienne Democratique et Populaire) este o tara din nordul Africii ce are ca vecini Marea Mediterana la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali si Mauritania la sud-vest si Maroc la vest precum si cativa kilometri din teritorile anexate din Sahara Occidentala. Denumirea Algeria (Araba al-jaza'ir ???????) este derivat de la capitala tarii, Algiers, care insasi provine de la cuvantul arab care desemneaza insulele referindu-se la cele patru insule din apropierea coastei capitale existente pana la unirea cu continentul in 1525.

Capitala Algeriei este orasul Algiers, care se situeaza in partea central nordica a tarii si este un important port la Marea Mediterana, cu peste 2,6 milioane locuitori.

Moneda nationala este dinarul algerian. Un dinar algerian valoreaza 63,25 dolari americani.

Limba oficiala este limba araba, vorbita de nativi in dialectul ("Darja") de aproximativ 80% din populatie; cealalta parte de 20% vorbeste limba berbera, limba nationala oficiala. Limba franceza este cunoscuta din scoala, dar este rar intalnita ca limba nativa.

Aproape 90% dintre algerieni traiesc in nord, zona de coasta, desi sunt aproape un milion si jumatate de persoane care traiesc in desertul din sud, majoritatea in oaze. Populatia mixta araba si berbera este in majoritate islamica (99%); alte religii sunt restrictionate la grupuri extrem de mici, majoritatea ale strainilor.

Algeria are o populatie de 34.178.188 de locuitori, ocupand locul 36 in lume. 65% din totalul populatiei locuieste in zona urbana. Suprafata totala a tarii este de 2.381.741 km2.

Istoria Algeriei. Populatia nativa berbera din Algeria a trait sub ocupatie straina multi din ultimii trei mii de ani. Fenicienii (1000 i.Hr.) si Imperiul Roman (200 i.Hr.) au fost cei mai importanti dintre acestia pana la sosirea arabilor in secolul al VIII-lea.

Algeria a fost integrata Imperiului Otoman de Khair ad-Din si fratele sau Aruj care a facut din coastele tarii o baza pentru corsari; acestia au intrat in Alger in anii 1600, dupa ce centrul lor de activitate s-a mutat la Tripoli, in Libia. In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Barbar cu Statele Unite ale Americii acesti pirati au atacat vasele din Marea Mediterana. Sub pretextul unui dispret asupra consulului lor, francezii au invadat tara in 1830; oricum, rezistenta intensa din partea unor asa de mari personalitati precum emirul Abd el-Kader a reusit sa impiedice cucerirea rapida, tehnic finalizata doar in anii 1900 cand ultimul Tuareg a fost cucerit.

Intre timp, francezii au facut Algeria parte integranta din Franta, statut care s-a sfasit doar la caderea celei de-a patra republici. Persoanele cu descendenti europeni (asa numitii pieds-noirs) cat si evreii algerieni nativi au fost cetateni francezi de la sfarsitul secolului al XIX-lea; in contrast cu aceasta, marea majoritate de musulmani algerieni au ramas in afara legilor franceze si nu au posedat nici cetatenia si nici dreptul de a vota; desi au putut cere cetatenia totala incepand cu 1865, doar putini au ales aceasta miscare.

In 1954, Frontul National de Eliberare (FLN) a pornit Razboiul Algerian de Independenta, un razboi de gherila; dupa aproape un deceniu de lupte urbane si rurale, au reusit sa-i invinga pe francezi in 1962. Majoritatea din cei 1.025.000 de pieds-noirs, precum si 91.000 harkis (Musulmani algerieni pro-Franta care serveau in armata franceza), impreuna formand aproape 10% din populatie in 1962, au parasit Algeria pentru a se stabili in Franta, in doar cateva luni, la mijlocul acelui an.

Primul presedinte algerian, conducatorul FLN Ahmed Ben Bella, a fost inlocuit de fostul sau aliat, ministrul apararii Houari Boumedienne in 1965. Tara s-a bucurat apoi de 25 de ani de stabilitate relativa sub socialismul unipartid al lui Boumedienne si a succesorilor acestuia.

In 1990, Algeria a avut parte de un violent razboi civil dupa ce armata a incercat sa nu permita unui partid politic islamist, Frontul Salvarii Islamice sa preia puterea ca urmare a primelor alegeri multi-partid din tara. Mai mult de o suta de mii de persoane au fost ucise, majoritatea in masacre ale civililor provocate de grupuri de gherila sau Grupul Islamic Inarmat.

Politica Algeriei are loc in cadrul unui sistem multipartid si al unei republici prezidentiale, unde Presedintele este seful statului, in timp ce Primul Ministru este seful Guvernului. Puterea executiva apartine Guvernului; puterea legislativa este acordata atat Guvernului cat si celor doua camere ale Parlamentului (Adunarea Nationala a Poporului si Consiliul Natiunii). Presedintele republicii este ales pe un termen de cinci ani cu posibilitatea de prelungire pentru inca un mandat.

Algeria este divizata in 48 de provincii (Figura 1), 553 de districte si 1.541 de orase. Cele 48 de provincii sunt: 1. Adrar, 2. Ain Defla, 3. Ain Temouchent, 4. Alger, 5. Annaba, 6. Batna, 7. Bechar, 8. Bejaia, 9. Biskra, 10. Blida, 11. Bordj Bou Arreridj, 12. Bouira, 13. Boumerdes, 14. Chlef, 15. Constantine, 16. Djelfa, 17. El Bayadh, 18. El Oued, 19. El Tarf, 20. Ghardaia, 21. Guelma, 22. Illizi, 23. Jijel, 24. Khenchela, 25. Laghouat, 26. Mascara, 27. Medea, 28. Mila,

Bibliografie:

Lungu, Marius, Statele lumii, Editura Steaua Nordului, Constanta, 2006

Marea enciclopedie - statele lumii, Editura Litera, Bucuresti, 2009

Sasu, Constantin, Marketing international, Editura Polirom, Iasi, 2005

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ag.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Algeria

http://www.fita.org/countries/algeria.html

http://hdrstats.undp.org/en/countries/country_fact_sheets/cty_fs_DZA.html

http://www.algeria.com/radio/

http://www.bank-of-algeria.dz/

http://www.marketresearch.com/browse.asp?categoryid=1151&g=1

http://www.andi.dz/EN/

http://web.worldbank.org/

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/15001/Algeria/46526/Housing

http://algeriadaily.com/

http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-133375770.html

http://www.propertyworld.com/Algeria

http://www.nationsencyclopedia.com/Africa/Algeria-HOUSING.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raport de tara - Algeria.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
9 751 cuvinte
Nr caractere:
53 192 caractere
Marime:
133.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
capitala, asezare, Economie, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!