Hidrografia județului Cluj

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Introducere .3
2. Lacuri.4
a. Lacul Tarnita.5
b. Lacul Somesul Cald.6
c. Lacul Gilau.7
d. Lacul Belis-Fantanele.8
3. Rauri.10
a. Raul Somes.11
i. Somesul Mic.12
b. Raul Crisul Repede.13
c. Raul Aries.14
4. Bibliografie.15

Extras din proiect:

Introducere

“In urma sfaturilor unor prieteni si a parintilor, am hotarat ca modalitatea cea mai buna pentru alegerea temei proiectului a fost sa o decid de una singura. Nu a fost un lucru prea usor, deoarece in mare parte trebuia sa fie un sbiect cat de cat unic- sa nu se asemene cu ceea ce au scris si alti colegi. In cele din urma am decis sa scriu despre o parte din Hidrografia judetului Cluj, incluzant patru lacuri si patru rauri care am considerat ca ar fi mai importante.”

Scurta introducere despre hidrografia judetului Cluj: In judetul Cluj se regaseste o buna parte din bazinul hidrografic al Somesului Mic (principalii afluenti - Somesul Cald si Somesul Rece). Langa Dej e confluenta dintre Somesul Mic si Somesul Mare - formandu-se Somesul.

Nord-Vestul judetului e strabatut de Crisul Repede, in timp ce in Sud principalul colector e raul Aries.

Reteaua lacustra cuprinde: lacuri naturale (in special in Estul judetului) - exemple: Lacul Legii, Lacul Sucutard, Lacul Stiucii, Lacul Taga; lacuri antroposaline - aparute in urma surparilor vechilor exploatari de sare - exemple: Cojocna, Durgau-Valea Sarata, etc.; lacuri de acumulare: Lacul Belis, Lacul Tarnita (amandoua pe Somesul Cald), Lacul Gilau (pe Somesul Mic), Lacul Floroiu (pe Dragan).

Lacul Tarnita

Lacul Tarnița

Lacul Tarnița

Administrație

Țară/Țări

România

Județ Cluj

Geografie

Latitudine

Longitudine

Nedisponibil

(Caută locul)

Suprafața lacului 2,15 km²

Altitudine 620 m

Lungime 9 km

Volum 71 milioane m³

Lacul Tarnița este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald (unul din afluenții Someșului Mic).

Barajul Tarnița este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică.

Hidrocentrala Tarnița primele grupuri energetice ale hidrocentralei Tarnița au fost puse în funcțiune în iunie 1974, cu o putere de 45 MW.

Microhidrocentrala Tarnița in data de 7 mai 2009, la barajul lacului de acumulare Tarnița au fost date în funcțiune două microhidroagregate echipate cu turbine Francis, fiecare dine ele având o putere de 800 kW.

Turism principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, schi-ul nautic, înotul, plimbările cu barca sau jetski-ul. Majoritatea se desfășoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber. Totuși există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot sau pescuit sportiv.

Bibliografie:

www.helloromania.eu

www.redii.ro

www.desprecluj.ro

www.hidroconstructia.com

www.wikipedia.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidrografia judetului Cluj.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 167 cuvinte
Nr caractere:
11 553 caractere
Marime:
1.14MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Predat:
Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai”
Sus!