Hazarde geomorfologice din judetul Cluj

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Am ales aceasta tema, datorita interesului nostru pentru judetul Cluj, tinand cont ca aici ne-am nascut si am crescut. Realizarea acestui proiect a ajutat la imbunatatirea culturii noastre generale si la informarea noastra suplimentara asupra riscurilor associate proceselor geomorfologice din aria metropolitana clujeana. Ce sunt hazardele? Hazardele sunt fenomene nedeterminate in timp si spatiu, care cauzeaza dezordine si dezechilibre in alcatuirea si functionarea mediului inconjurator.

Un aspect motivant in alegerea acestui proiect a fost acela de a incerca sa tinem seama de conditionarile fizico-geografice si antropice. Prin cercetarile noastre noi vrem sa atragem atentia asupra vulnerabilitatilor geomorfologice care se gasesc in judetul Cluj. De asemenea, prin acest proiect noi am descoperit faptul ca Riscurile geomorfologice deriva din trasaturile de instabilitate ale suprafetei terestre.

Noi, Diana si Raluca, reusind sa ne motivam una pe cealalta am muncit din greu in speranta ca stradania noastra ii va face pe colegii nostri sa aprecieze efortul depus si mai ales sa le starneasca interesul in legatura cu tema aleasa de noi.

Incadrarea in teritoriu

Judetul Cluj, in care este incadrata aria metropolitana clujeana, unitate administrativ-teritoriala a Romaniei din Depresiunea Transilvaniei, face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord Vest (Transilvania de Nord), fiind situat intre paralele 47o 28' 44" si 46o 24' 47" latitudine nordica si 23o 39' 22" si 24o 13'46" longitudine estica, la contactul a trei unitati naturale reprezentative, Muntii Apuseni, Podisul Somesan si Campia Transilvaniei

Fig. 1. Aria metropolitana clujeana - Incadrarea in teritoriu

Procese geomorfologice in aria metropolitana clujeana

Eroziune areala- Conditiile speciale geologice, de relief, clima, hidrografie, vegetatie precum si interventia antropica, din aria metropolitana clujeana, au condus la existenta unor conditii de manifestare a proceselor de eroziune. Solurile sunt cele mai afectate de acest proces, cantitati foarte mari de material care provine indeosebi din orizontul fertil fiind transportate spre baza versantilor.

Alunecarile de teren sunt procesele geomorfologice cele mai importante din aceasta clasa provocand pagube atat terenurilor agricole, infrastructurii cat si asezarilor umane. Alunecarile de teren sunt procese geodinamice cu o distributie extinsa, beneficiind de altfel si de conditiile specifice de producere. Geneza, dinamica si tipurile de alunecari sunt rezultatul interferentei si conditionarilor dintre elementele structurale, petrografice si morfologice ale formelor si depozitelor afectate.

Eroziunea liniara. Prin modul de manifestare, creeaza la nivelul versantilor o serie de forme de relief, prin care are loc scurgerea surplusului de apa provenita din precipitatii. Prin conlucrarea lor pe suprafata unui versant, formele de eroziune liniara, compun formatiunea de modelare torentiala.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 321 cuvinte
Nr caractere:
7 492 caractere
Marime:
6.58 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Data publicare:
02.02.2018
Structură de fișiere:
  • Hazarde geomorfologice din judetul Cluj.docx
Predat:
Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”
Te-ar putea interesa și:
Unitatea de invatare nr. 1 EROZIUNEA SOLULUI IN LUME SI IN ROMANIA 1.1. OBIECTIVELE UNITATII DE...
Studiu de oportunitate privind amenajarea turistica si agroturistica a zonei Focsani si...
CAPITOLUL 1. CADRUL NATURAL SI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICA 1.1. Cadru natural Caracteristici...
Tranzitia societatii romanesti si inscrierea sa pe coordonatele economiei de piata implica noi...
in ultimele decenii asistam la cresterea tot mai accentuata a interesului pentru arheologie, in...
Sus!