Geografia Populatiei - Judetul Bacau

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Aplicatia 1 - Analiza natalitatii in judetul Bacau 2
Surse bibliografice 5
Aplicatia 2 - Analiza mortalitatii in judetul Bacau 6
Surse bibliografice 9
Aplicatia 3 - Analiza bilantului natural in judetul Bacau 10
Surse bibliografice 12
Aplicatia 4 - Analiza structurii pe grupe de varste a populatiei judetului Bacau 13
Surse bibliografice 15
Aplicatia 5 - Piramide pe grupe de varsta si sexe in judetul Bacau 17
Surse bibliografice 19
Aplicatia 6 - Structura economica a populatiei in judetul Bacau 20
Surse bibliografice 24
Aplicatia 7 - Bilantul migratoriu in judetul Bacau 25
Surse biliografice 27

Extras din proiect:

Aplicatia 1 - Analiza natalitatii in judetul Bacau

Natalitatea este indicatorul demografic care exprima frecventa nasterilor de copii vii in cadrul unei populatii, exprimat prin raportul dintre numarul de nasteri dintr-un an si efectivul populatiei. Natalitatea este elementul dinamic, activ al bilantului natural si cunoaste o mai mare variabilitate in spatiu si timp, intrucat poate fi mai usor de controlat si de influentat decat mortalitatea. Cel mai frecvent se calculeaza natalitatea bruta, ca raport dintre numarul de nascuti vii in decurs de un an si efectivul populatiei care le-a dat viata, valoarea obtinuta exprimandu-se in promile.

Fig.1 - Evolutia natalitatii in judetul Bacau in perioada 1992-2019

Dupa cum se poate observa pe graficul de mai sus, natalitatea in judetul Bacau in intervalul 1990-2019 este in scadere. Pana in anul 1990 se constata ca natalitatea inregistra o valoare foarte ridicata, de aproximativ 17?. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca, la vremea respectiva, Romania abia iesise din sfera comunista, insa practicile totalitare, precum interzicerea avorturilor si a metodelor contraceptive, inca s-au mai pastrat pentru cativa ani. De asemenea, lipsa de informare a femeilor si faptul ca rolul lor in societate era doar acela de a creste cat mai multi copii si de a se ocupa de treburile casnice, ar putea fi unul dintre motivele pentru care in anul 1990 natalitatea atingea valori atat de mari.

Un alt factor de influenta asupra natalitatii era religia, Biserica Ortodoxa ocupand un rol important in viata tinerelor familii, sprijinind cresterea unui numar tot mai mare de copii in fiecare familie.

Odata cu inaintarea in timp, se constata ca valoarea natalitatii la nivelul judetului incepe sa scada treptat, atingand valoarea de aproximativ 9? in anul 2011, cu o usoara crestere de pana la 10? in 2013. In ciuda acestei mici tendinte de crestere a natalitatii, din anul 2014 valorile au inceput sa scada din nou, motivele fiind unele de natura economica si sociala.

Pe de o parte, are loc un puternic fenomen de emancipare a femeii, aceasta ocupand in prezent un rol important in societate. Prin urmare, nu mai este prioritara casatoria si nasterea a unui numar tot mai mare de copii, familiile moderne rezumandu-se la unul, maxim doi copii. Pe de alta parte, tinerii adulti sunt mult mai interesati de a urma studii superioare, care de cele mai multe ori dureaza pana la o varsta destul de inaintata, si de a-si gasi un loc de munca stabil si bine platit, uneori chiar si in afara tarii. Din aceasta cauza, intemeierea unei familii este amanata in favoarea realizarii unui statut profesional si social ridicat.

Prin urmare, valorile natalitatii la nivelul judetului Bacau scad si vor scadea tot mai mult in viitor, pe motiv ca populatia tanara adulta isi modifica permanent orientarile de-a lungul vietii, punand accent pe promovarea propriei persoane (prin atingerea unui statut social si profesional superior), si mai putin pe intemeierea unei familii si, implicit, a nasterii copiilor.

Fig.2 - Repartitia natalitatii in judetul Bacau in anul 2019

Dupa cum se poate observa pe cartograma de mai sus, in judetul Bacau natalitatea are valori medii, existand UAT-uri (Unitati Administrativ Teritoriale) in care valorile sunt foarte reduse, dar si UAT-uri in care se inregistreaza valori destul de ridicate. Se constata ca cele mai mari valori ale natalitatii la nivelul judetului sunt la nivelul comunelor Huruiesti, Corbasca, Magura si Damienesti, unde natalitatea poate atinge si valori de aproximativ 20?. Pentru fiecare dintre aceste comune exista explicatii diferite ale acestor valori. Spre exemplu, natalitatea ridicata din comuna Damienesti se explica prin componenta confesionala a populatiei, aproximativ 46% fiind romano-catolici, acestia promovand intemeierea familiilor tinere si, implicit, o natalitate ridicata in randul populatiei romano-catolice. Pentru comuna Corbasca, natalitatea ridicata poate fi explicata prin componenta etnica a populatiei, aproximativ 32% dintre locuitori fiind de etnie rroma. Daca ne referim la comunele Magura si Huruiesti, valorile ridicate ale natalitatii populatiei se datoreaza indicelui de imbatranire demografica relativ scazut, comparativ cu alte UAT-uri din cadrul judetului (de 0,86?, respectiv 1,73?, conform datelor furnizate de INS). Prin urmare, numarul tinerilor adulti din aceste comune este ridicat si astfel natalitatea atinge valori mult mai ridicate, spre deosebire de comunele in care se inregistreaza un indice al imbatranirii demografice foarte ridicat.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
7 880 cuvinte
Nr caractere:
39 487 caractere
Marime:
1.71 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Data publicare:
30.09.2022
Structură de fișiere:
  • Geografia Populatiei - Judetul Bacau.docx
Predat:
Facultatea de Geografie si Geologie , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Geografia Judetului Bacau Judetul Bacau este situat in partea de est a Romaniei , in mijlocul...
Judetul Bacau este situat in partea de est a Romaniei, in mijlocul Moldovei, pe versantul...
Introducere Proiectarea populatiei ofera informatii utile asupra viitoarei evolutii a numarului...
ARGUMENT Judetul Bacau, situat la intersectia unor importante mijloace de comunicatie, ocupa o...
Planurile de gestionare a deseurilor au un rol cheie in dezvoltarea unei gestionari durabile a...
Sus!