Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Forma de guvernamant:Republica Prezidentiala.

Puterile in stat:

- Autoritatea legislativa: puterea legislativa este exercitata de un presedinte si de un parlament unicameral.Presedintele numeste un Consiliu de Stat(guvern) condus de un prim-ministru;

- Autoritatea executiva: potrivit Constitutiei, autoritatea executiva din Finlanda este divizata intre Presedintele Republicii si Guvern, format din Primal Ministru si ministrii care formeaza impreuna Consiliul de Stat.Dupa alegerile parlamentare, Presedintele numeste candidatul lui la functia de Prim Ministru;

- Autoritatea juridica: sistemul juridic este fundamentat pe legea civila.Toate legile, ordonantele si regulamentele care compun acest sistem explica prin continutul lor prevederile Constitutiei;autoritatea Presedintelui de a emite ordonante este prevazuta de Constitutie;toate propunerile de modificare a continutului cadrului legislativ sunt pregatite mai intai in comisiile sau grupurile de lucru formate din politicieni si/sau experti;intre cele mai importante institutii din sistemul juridic finlandez sunt Avocatul poporului si Cancelarul pe Probleme Juridice.

Oficiul de Audit al Statului (SAI) din Finlanda vizeaza efectuarea auditului performantei prin care sa asigure informatii, si sfaturi privind economicitatea, eficienta si eficacitatea cu care organismele guvernamentale au folosit resursele lor. in cadrul Oficiului de Audit al Statului privind auditul performantei activitatea este repartizata pe 8 divizii - 6 responsabile pentru examinarea activitatilor ministerelor, una pentru auditarea companiilor mixte, unde guvernul detine majoritatea actiunilor si alta pentru auditarea managementului informatiilor.

GEOGRAFIE

Finlanda-tara celor o mie de lacuri, este situata in nordul Europei, avand vecini la nord pe Norvegia, la est Rusia, la sud Rusia si Golful Finlandei, la sud-vest M. Baltica, si la vest Golful Botnic si Suedia. Aproape o treime din tara se afla la nord in Cercul Arctic. Aria Finlandei, incluzand cei 33 551 km2 de apa din interiorul tarii, are un total de 338 145 km2.

Finlanda este impartita in 12 provincii, fiecare administrata de un guvernator ales de catre presedinte. Provinciile se numesc Ahvenanmaa, Hame, Keski-Suomi, Kuopio, Kzmi, Lappi, Mikkeli, Oulu, Pohjois-Karjala, Turku Ja Pori, Uusimaa si Vaasa. Ahvenanmaa are o autonomie considerabila cu propriul sau parlament.

Hidrografie.Dintre numeroasele lacuri mai mari sunt Suur/Saimaa si Paijanne in sud si Inarijarvi in nord in Laponia.Sunt legate intre ele printr-o retea densa de rauri, mai lungi fiind Kemijoki(552 m) si Tornionjoki

Date geografice si geologice

Coordonate geografice: 64- 0- N 26- 0- E

Geografia Finlandei este diferita fata de alte tari Nordice. tara se invecineaza cu Suedia, Norvegia si Rusia si se afla intre Marea Baltica, Golful Botnic si Golful Finlandei. Chiar daca unele tari au puncte geografice care se extind dupa extremitatea nordica a Finlandei, aceasta tara isi pastreaza titlul de cea mai nordica tara din Europa, avand majoritatea suprafetei dincolo de latitudinea de 60 grade nord. Aproape o treime a tarii se afla in interiorul Cercului Polar de Nord.

Finlanda are o suprafata de 304.623 km2 de uscat si 33.552 km2 de apa, in total 333.145 km2. Granita cu Suedia masoara 540 km, granita cu Norvegia 720 km, iar granita cu Rusia 1.268 km. Sunt aproximativ 1.107 km de coasta in golful Finlandei (sud), Marea Baltica (sud-vest) si Golful Botnic (vest). tarmul este foarte articulat, cu numeroase golfuri si lagune. in apele teritoriale se gasesc nenumarate insule.

Principalele orase

Helsinki are o populatie de aproximativ 515 765 (estimare din 1 994)de locuitori. Asemenea statutului guvernamental sunt intelectualitatea, fabricile si centrele de comert ale Finlandei. Urmatoarele mari orase sunt: Espoo (186 507 loc.), Tamere (179 251 loc.) si Turku, cea dintai capitala din Finlanda(162 370 loc.).

ISTORIE

in Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda si s-a ocupat de crestinarea acesteia.

in 1809, Finlanda a devenit un mare ducat in Imperiul Rus.

in 1917, profitand de dezordinea cauzata de revolutia bolsevica, Finlanda si-a declarat independenta. Dezacordurile despre viitorul politic al tarii au condus la un razboi civil intre Rosii (comunisti) si Albi (social-democrati si liberali). Albii au castigat. Independenta Finlandei a fost recunoscuta in 1918.

Bibliografie:

1.EUROSTAT - Statistical yearbook

2.www.uniuneaeuropeana.ro

3.www.referat.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finlanda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 595 cuvinte
Nr caractere:
30 918 caractere
Marime:
301.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, geografie, clima, populatie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!