Elemente de cultură și civilizație în Județul Satu Mare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Judetul Satu Mare face parte din cadrul regiunilor Crisana si Maramures, in nord-vestul Romaniei si este situat in bazinul inferior al Somesului fiind delimitat la Nord de frontiera Romaniei cu Ucraina, la NV cu frontiera cu Ungaria, la SV se invecineaza cu judetul Bihor, la SE cu judetul Salaj, iar la E cu judetul Maramures.

Suprafata judetului este 4417,8 Km2, reprezentand 1,9 % din teritoriul Romaniei.

Punctele de trecere a frontierei (vama) sunt urmatoarele: Petea (rutier), Halmeu (rutier si feroviar), Urziceni (rutier), Berveni (feroviar), Satu Mare (aerian).

Distante rutiere : 613 km de Bucuresti, 580 km de Viena, 536 km de Brastislava, 330 km de Budapesta, 2.400 km de Bruxelles si 2.100 km de Paris.

Punctele extreme ale judetului sunt: Tarna Mare la nord, Hodod la sud, Huta-Certeze la est si Scarisoara Noua la vest.

II. Pozitia istorica a judetului Satu Mare

Materialul arheologic decoperit pe teritoriul judetului atesta existenta unei vieti umane din cele mai vechi timpuri (paleolitic). Dupa repartitia geografica, cea mai intensa viata omeneasca pare sa se fi desfasurat de-a lungul vaii Somesului, la marginea fostei mlastini Eced si la contactul dintre lunca Ierullui cu unitatile incadrante, unde s-au dezvoltat cu timpul si cele mai vechi si mai mari asezari.

Judetul Satu Mare, strabatut de vechiul rau Samus si locuit din timpuri imemoriabile de geto-daci, a fost leaganul culturii si civilizatiei romanesti. In apropierea comunelor Pir, Domanesti, Mediesu Aurit, Apa, Vetis etc. s-au descoperit urme ale culturii Otomane din perioada bronzului si inceputul Hallstatului, marcata printr-o evolutie relativ lunga, cu mai multe faze, care dovedeste ca triburile acestei culturi practicau agricultura si cresteau vie, locuiau in asezari stabile, unele chiar de lunga durata. Confectionarea si folosirea armelor de bronz (sabii, topoare de lupta, scuturi) de tip 'tracic' confirma existenta unei metalurgii primitive a bronzului. Sapaturile arheologice din Tara Oasului, de la Ardud, Mediesu-Aurit, Homorod si Sanislau au scos la lumina relicve atestand viata umana in aceasta regiune incepand din Paleolitic.

Un punct de reper al istoriei acestei regiuni este reprezentat de daci, care au trait aici aproape 1000 de ani creand o remarcabila civilizatie a carui model, este asezarea Mediesu-Aurit unde se gasesc ramasitele a 13 cuptoare de olarit care au fost scoase la lumina, reprezentand cel mai mare tezaur arheologic de acest fel din tara. Urme ale unor asezari dacice s-au descoperit in jurul oraselor Satu Mare si Carei. Langa Mediesu Aurit ,s-a scos la iveala una din cele mai mari asezari a dacilor liberi din nord-vestul tarii.

La sfarsitul secolului al IX-lea si inceputul secolului al X-lea, regiunea a facut parte din Voievodatul lui Menumorut care a avut cetatea de scaun la Satu-Mare (Castrum Zotmar), cucerita de unguri dupa lupte crancene care au durat trei zile, dupa cum mentioneaza Cronicarul Anomin in Gesta Hungarorum. In decursul istoriei, alaturi de populatia romaneasca autohtona s-au stabilit, in diverse perioade, unele elemente etnice autohtone (maghiari, germani etc.).

Situandu-se la intersectia unor importante drumuri comerciale si avand bogate resurse naturale, atestat in scrierile istorice din anul 1181, judetul Satu-Mare, a avut o istorie tumultoasa. Cetatile de la Satu Mare, Ardud, Mediesu-Aurit, Carei, etc, ale caror ruine rezista pana astazi si bisericile romane de la Acas (secolul al XIII-lea) , bisericile gotice de la Ardud, Eriu-Sancrai, Beltiug, s.a., atesta continuitatea existentiala a locuitorilor acestei zone.

Dupa batalia de la Mohacs (1526), judetul Satu Mare a fost revendicat atat de principii austriaci cat si de principii transilvaneni. In vara anului 1601 Mihai Viteazul si-a stabilit tabara la Moftin pentru 20 de zile pregatindu-se pentru pentru batalia de la Guraslau, ultima sa victorie.

In 1657, cetatea si judetul Satu Mare au fost cucerite de polonezi. Tratatul de pace poarta semnatura colonelului Ian Sobietski, viitorul rege al Poloniei. Intre 1660-1661 trupele otomane au devastat intreg tinutul.

Guvernarea habsburgica de dupa 1711 a adus o perioada de stabilitate si prosperitate in zona. Colonistii germani ajung aici in secolul al XVIII-lea si se stabilesc pe proprietatea Contilor Karoly de Carei. Cele doua razboaie mondiale si Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918 sunt cele mai importante evenimente istorice ale judetului din secolul XX.

Dupa primul razboi mondial, pe mosiile expropriate s-au stabilit tarani din Muntii Apuseni si Maramures, dand nastere celor mai noi asezari umane din judet, cum sunt: Dacia, Baba Novac, Paulian, Gelu, Ianculesti, Marna, Lucaceni etc. Memorialul ridicat la Carei in 1964, o sculptura de Vida Geza, este probabil cel mai elocvent simbol al istoriei secolului XX - razboaie devastatoare, calamitati naturale, si comunism, dar sperantele au reinviat dupa evenimentele din Decembrie 1989.

In anii constructiei socialiste, odata cu cresterea numerica a populatiei din judet, s-au produs schimbari substantiale in structura ei de clasa si profesionala prin sporirea ponderii clasei muncitoare, determinata de procesul mereu crescand al industrializarii. In acelasi timp se modifica necontenit raportul dintre populatia urbana si cea rurala, in favoarea primei categorii.

Noul climat de viata si de munca a deschis calea unei armonioase colaborari intre

Observații:

Proiectul contine un numar de 41 de pagini formate din partea teoretica , tabele si imagini reprezentative. In ceea ce priveste partea teoretica , aceasta contine dupa cum sugereaza si titlul cultura si civilizatia judetului Satu Mare din care pot fi enumerate pozitia geografica, istorica a judetului, componentele cadrului natural, populatie si asezari, cadru economic, resurse si potentialul turistic.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente de cultura si civilizatie in judetul Satu Mare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
13 409 cuvinte
Nr caractere:
69 760 caractere
Marime:
7.06MB (arhivat)
Publicat de:
Atanasio Costin
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
cultura, geografie, geografie culturala, Satu Mare
Predat:
Facultatea de Stiinte ale Naturii, Stiinte Agricole si Sociologie , Universitatea Ovidius din Constanta
Specializare:
Geografia turismului
Materie:
Geografie
An de studiu:
II
Sus!