Circuitul substanțelor în biosferă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument 2
2 Biosfera 3
3 Elementele vietii. Distibutia si rolul lor in organismele vii 5
3.1 Rolul carbonului in biosfera 5
3.2.Rolul azotului si fosforului in organismele vii 8
3.3 Rolul halogenilor in organismele vii 11
3.4 Rolul sulfului, siliciului si borului in organismele vii 13
3.5 Rolul sodiului si potasiului in organism 14
3.6 Rolul magneziului si calciului in organism 15
3.7 Rolul cuprului si zincului in organism 17
3.8 Rolul fierului in organism 17
4 Bibliografie 19

Extras din proiect:

Noi definim biosfera ca fiind, la un moment dat si intr-un cadru determinat, mediul de viata sub toate formele sale, in care OMUL,persoana si colectivitate, este el insusi un element constitutiv si in care el isi situeaza activitatile individuale si sociale. Postulam ca mediul inconjurator este multidimensional, locul de desfasurare al relatiilor dinamice intre elementele sale constitutive, situat intr-un cadru spatio-temporal obiectiv,continuu refacut prin actiunea umana care contribuie la modelarea lui. In consecinta, viziunea noastra asupra mediului este sistemica,

interdisciplinara, obiectiva si normativa.

Biosfera este definita ca fiind spatiul de pe Pamant unde exista viata, incluzand partea inferioara a atmosferei, partea superioara a uscatul (litosfera) si hidrosfera. Aceasta contine o multitudine de organisme si de specii care formeaza numeroase ecosisteme.

Activitatea biotica angajeaza, prin functiile ei, mari cantitati de substtante minerale pe care vietuitoarele le incorporeaza in corpul lor si, dupa un parcurs variabil, materia vie rezultata este restituita regnului mineral. Se contsituie deci un circuit biologic al materiei care intra si face parte dintr-un ciclu geologic, cu durata geomilenara.

Fiintele vii realizeaza migrarea elementelor in litosfera, hidrosfera si sol, schimbul de elemente intre hidrosfera, sol si atmosfera, dintre uscat si mare, circuitul apei, carbonului, oxigenului si altor elemente ce intra in compozitia substantei vii.

Pe suprafata terestra nu-i o alta forta chimica care s-ar caracteriza printr-o actiune mai continua (de zeci de milioane de ani) si de aceea mai puternica (dupa rezultatele finale) decat organismele vii, luate in ansamblu.

2.Biosfera

Biosfera reprezinta o parte a invelisurilor globului pamantesc (atmosfera, hidrosfera, litosfera) populata si transformata de fiintele vii. Biosfera este formata din totalitatea organismelor vii impreuna cu habitatele lor.

Biosfera este un invelis termodinamic cu temperatura de la +50?C pana la -50?C si presiunea in jurul unei atmosfere (101325 Pa); aceste conditii constituie limita vietii pentru majoritatea organismelor; limita superioara a biosferei este la 22 km deasupra nivelului marii; in oceane, limita inferioara a vietii o constituie la adancimea de 10 km; in scoarta terestra dura (litosfera) limita vietii este determinata de temperatura inalta si organismele patrund pana la 4-5 km. Viata in biosfera se mentine datorita fluxului de energie radianta folosita de plantele verzi in fotosinteza, cand energia luminoasa se transforma in energie chimica. Transformarile complicate ale substantelor in organismele vii pe contul energiei chimice acumulate in procesul de fotosinteza sunt de natura biochimica si biogeochimica; practic toate substantele scoartei terestre in cantitati diferite si cu o diferita intensitate sunt antrenate in circuitul substantelor in natura si trec

prin organismele vii.

Structura elementara a biosferei o constituie biocenoza, si anume organisme cu diferite tipuri de schimb de substante. Bio(geo)cenozele incorporeaza producatorii de substante organice (fotosinteticii si hemosinteticii), consumatorii (care exista pe contul substantelor organice) si reducatorii (ce mineralizeaza substantele organice). In aceste procese se realizeaza transformarea energiei luminoase in diferite alte tipuri de energie.

Transformarea substantelor, energiei si informatiei in biogeocenoze si in biosfera in ansamblu decurge continuu din momentul aparitiei vietii, ceea ce a modificat esential aspectul planetei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuitul Substantelor in Biosfera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 922 cuvinte
Nr caractere:
26 820 caractere
Marime:
479.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
biosfera, ciclu
Predat:
GRUP SCOLAR FORESTIER CURTEA DE ARGES
Profesorului:
Turcu Vasile
Sus!