Cele mai frumoase zone turistice din Africa

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Scurta caracteristica fizico-geografica

AFRICA, al treilea continent ca marime al Pamantului (30.309.069 km2), traversat de Ecuator si cele doua tropice, este cuprins intre Oceanul Atlantic ( la vest),Marea Mediterana (la nord), Canalul Suez, Marea Rosie si Oceanul Indian (la est). Se desfasoara de la nord la sud, pe circa 8000 km, iar la est pe 7400 km, in Africa de Nord.

Este un continent masiv, cu tarmuri putin crestate, insotite de putine insule si peninsule, construit in cea mai mare parte dintr-un soclu masiv vechi (Gondwana), asociat la est cu Marea Graben Est-African. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km2 . Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro). Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala ( cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse ( intre 50-150 mm anual) si 2 zone subtropicale ( cu 2 sezoane opuse umed si secetos). Temperatura cea mai ridicata + 58? C s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922. Valorile termice de peste 40? C sunt frecvente in intreaga Sahara. Clima ecuatoriala este cea mai umeda clima si o intalnim de o parte si de alta a Ecuatorului pana la 5? latitudine nordica si sudica. Clima subecuatoriala se intinde intre 5?C 18?C latitudine nordica si sudica. Incalzirea puternica din timpul verii a uscatului atrage masele de aer dinspre ocean, prelungind Alizeul de SE, iar iarna predomina Alizeul de NE, uscat. Clima tropicala este o clima de desert si semidesert. Aceasta ocupa zona tropicelor, intre 18? C si 25? C latitudine nordica si sudica. In partea de nord se gaseste cel mai intins desert al lumii, Sahara, cu 8,8 milioane km2. Caracteristica acestui climat este data de diferentele termice mari intre zi si noapte, dar mai ales de absenta indelungata si neregularitatea ploilor. Clima mediteraneana ocupa extremitatile continentului care stau sub influenta periodica a maselor de aer temperat. Se caracterizeaza prin veri aride si ierni ploioase, cand bat vanturile de vest.

Lacurile cele mai importante, jalonate pe linia Marelui Graben Est-african, lacuri tectonice ce au apa dulce sunt Victoria (cel mai mare lac al Africii), Malawi, Edward, Mobutu Sese Seco, Turkana, Kivu, Tana. Doar Lacul Ciad este cu apa sarata, el fiind putin adanc si intr o zona arida. Cel mai adanc lac al Africii este Tanganyika cu aproximativ 1435 m , el ocupand locul 2 pe glob. Cele mai importante fluvii ale Africii sunt Nilul (cel mai lung fluviu al lumii), Zair, Niger, Zambezi, Orange, Limpopo, Senegal. Solul Africii este direct influentat de clima si vegetatie, astfel devenind si el foarte variat. Solurile predominante sunt solurile brune rosii de savane aride, soluri rosii de savane cu ierburi inalte, soluri rosii maronii de paduri tropicale, soluri desertice si solurile lateritice podzolite. Africa este un continent slab populat, cu diferente mari ale densitatii intre regiunile de coasta si cele din interior. Africa are o populatie foarte tanara, jumatate din ea fiind sub 20 ani. Desi natalitatea este foarte ridicata (45 de nasteri la 1000 de locuitori) nu multi copii ating varsta adolescentei, deoarece mortalitatea este foarte mare in randul acestora. Putem spune cu parere de rau ca in Africa mortalitatea este cea mai ridicata de pe glob. Cu toate acestea populatia creste cu aproximativ 20 de locuitori la 1000 de locuitori intr un an.

Biodiversitatea floristica si faunistica

Diversitatea vegetatiei si a faunei, importanta stiintifica, estetica sau cinegetica a animalelor, pitorescul si valoarea peisajelor au permis amenajarea de numeroase parcuri nationale si rezervatii stiintifice. De la prima revervatie naturala din 1898 sub numele de Sabi Game, azi Parcul National Kruger din Africa de Sud (1,8 mil. Ha) s-a ajuns la o retea intinsa de parcuri nationale in Zair, Kenya, Uganda, Tanzania,Rwanda, Madagascar, care reprezinta o destinatie pentru turistii din intreaga lume, amatori de vanatoare si pescuit, de aventura in lumea junglei sau savanei,de fotosafari sau iubitori ai naturii si lumii animalelor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cele Mai Frumoase Zone Turistice din Africa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
2 631 cuvinte
Nr caractere:
14 578 caractere
Marime:
4.00MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
turism, zona, africa
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!