Amplificator cu două etaje

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Circuitele electronice sunt acele circuite care contin componente electronice, tuburi electronice sau dispozitive semiconductoare, avand caracteristici current-tensiune neliniare si posibilitatea de a comanda prin semnale electrice parametrii lor.

Una din aplicatiile cele mai raspandite ale acestor circuite este amplificarea semnalelor, adica obtinerea la bornele de iesire ale unui montaj, numit amplificator, a unui semnal, de obicei de aceiasi forma si frecventa ca cel aplicat la intrarea lui, dar de amplitudine marita.

In cazul general, un amplificator reprezinta un cuadripol activ, prevazut cu doua borne de intrare si doua borne de iesire, capabil sa redea la iesire semnale electrice de putere mult mai mare decat cele de la intrare.

[termenul de cuadripol (4 poli) se refera la faptul ca circuitul respective poseda patru borne (doua de intrare si doua de iesire), iar termenul de ACTIV implica faptul ca intre intrare si iesire este intercalata o sursa de energie.] Pentru a indeplini aaceasta functie, un amplificatory trebuie prevazut cu o sursa de energie electrica, pe seama careia se obtine sporulde putere de la iesire si cu elemente active care sa transforme o parte din energia absorbita de la sursa de alimentare in energie de current alternative, variabil in ritmul semnalului. In schemele care nu necesita detalii, amplificatoarele se reprezinta symbolic ca in figura 1. 1 Un amplificator consta din unul sau mai multe etaje de amplificare. Ele se pot clasifica dupa urmatoarele criterii: Dupa natura semnalului ce preponderenta amplificat, se intalnesc: - amplificatoare de tensiune - amplificatoare de curent - amplificatoare de putere Primele doua categorii au la intrare semnale electrice de amplitudini relativ mici, fiind numite de semnal mic.

Cea de-a treia categorie de amplificatoare trebuie sa furnizeze la iesire puteri mari (cel putin de ordinul watilor), cu un randament acceptabil; ele lucreaza aproape de posibilitatile lor maxime in privinta puterii disipate, a curentilor si a tensiunilor de aceea se numesc amplificatoare de semnal mare. Dupa tipul elementelor active folosite se intalnesc: - amplificatoare cu tuburi electronice - amplificatoare cu semiconductoare - amplificatoare cu circuite integrate (operationale) - amplificatoare magnetice Dupa valoarea benzii de frecventa a semnalelor amplificate, adica dupa valorile frecventelor semnalului de intrare, amplificatoarele se pot clasifica astfel: - amplificatoare de curent continuu: amplifica frecvente incepand cu j = 0 (curent continuu) - amplificatoare de audiofrecventa (joasa frecventa): amplifica semnale de banda audibila intre 20 Hz si 20 kHz - amplificatoarele de foarte inalta frecventa: pentru frecvente cuprinse intre 30 si 300MHz. Banda amplificatoarelor este cel putin egala cu cea a semnalelor redate.

Dupa latimea benzii de frecventa amplificata, se intalnesc: - amplificatoare de banda ingusta (9?20 ...

Bibliografie:

- Vaida Ionescu Monica - Manual pentru clasele a XI-a si a XII-a, ,,Componente si circuite electronice", editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti 1995

- Web Site : http://www.studentie.ro/Referat_Fizica_Condensatoare_lucrare_Aplicative-nr13394-1.html

http://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/manuals/sit/cap9.pdf

http://www.psc-audio.ro/index/amplificatoare/amp4.html

- Isac Eugenia - Manual de masurari electrice si electronice , clasele a X-a, a XI-a si a XII-a, editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti 1996

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amplificator Cu Doua Etaje
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 242 cuvinte
Nr caractere:
26 378 caractere
Marime:
2.97MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Fizică
Tag-uri:
amplificator, tensiune, curent
Predat:
la liceu
Sus!