Taxa pe valoarea adăugată

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

. Evolutia reglementarilor privind TVA in Romania 3
2. Caracterizarea TVA conform ultimelor reglementari 3
3. Sfera de aplicabilitate a taxei pe valoarea adaugata 4
3.1. Operatiunile necuprinse in sfera de aplicare a taxei pe
valoarea adaugata 5
3.2 Operatiunile cuprinse in sfera de aplicare a taxei pe
valoarea adaugata 5
3.3 Operatiuni scutite 6
4. Platitorii 8
5. Baza de impozitare 10
6. Inregistrarea la organele fiscale 14
7. Intocmirea documentelor 14
8. Evidenta operatiunilor 15
9. Plata taxei pe valoarea adaugata 16
10.Metodologia de audit a TVA-ului 17
11.Bibliografie 18

Extras din proiect:

Impactul TVA asupra economiei mondiale a avut loc pentru prima data in Franta la initiativa lui M. Laure, in 1954. Franta generalizeaza aplicarea TVA in 1968. Astazi in peste 70 de tari TVA isi gaseste un loc foarte important in cadrul sistemului fiscal.

Introducerea TVA in Romania a avut loc in conditiile trecerii la economia de piata (impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai avea justificarea). Introducerea TVA in locul impozitului pe circulatia marfurilor a fost primul pas facut pe linia reformei fiscale in Romania; pentru aceasta, au fost necesare o serie de masuri pregatitoare. Astfel, numarul cotelor de impozit pe circulatia marfurilor aferente bunurilor si serviciilor a fost redus la 5 (anume : 3%, 5%, 7%, 10%, 15%), iar anumite produse si articole de lux au intrat sub incidenta accizelor. Dupa emiterea unor acte normative pregatitoare, TVA a fost introdusa in Romania prin OG nr 3 / 1992, cu incepere de la 1 ianuarie 1993 (ulterior introducerea a fost amanata pentru 1 iulie acelasi an). In continuare, reglementarile referitoare la TVA au fost modificate si completate printr-o lunga serie de acte normative (vezi anexa "Reglementari cu privire la TVA").

TVA reprezinta un impozit indirect care, spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor, se aplica pe intreg circuitul economic pana la utilizatorul final, insa numai la valoarea adaugata in fiecare faza a acestui circuit.

2. Caracterizarea TVA conform ultimelor reglementari

Taxa pe valoarea adaugata reprezinta venit al bugetului de stat, din categoria impozitelor indirecte, care se aplica asupra operatiunilor privind livrarile de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importul de bunuri, prestarile de servicii, precum si operatiunile asimilate acestora.

Cea mai recenta reglementare legata de TVA este data de O.G. nr.17 / 15 martie 2000, impreuna cu Normele de aplicare (H.G. nr.401/ 26 mai 2000).

In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile cu plata, precum si cele asimilate acestora, potrivit prezentei ordonante de urgenta, efectuate de o maniera independenta de catre contribuabili, privind:

a) livrari de bunuri mobile si/sau prestari de servicii efectuate in cadrul exercitarii activitatii profesionale, indiferent de forma juridica prin care se realizeaza: vanzare, schimb, aport in bunuri la capitalul social;

b) transferul proprietatii bunurilor imobile intre contribuabili, precum si intre acestia si persoane fizice;

c) importul de bunuri;

d) serviciile efectuate de prestatori cu sediul sau cu domiciliul in strainatate, pentru care locul prestarii se considera a fi in Romania in conformitate cu criteriile de teritorialitate stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Prin contribuabili se intelege: - persoanele juridice; - persoanele fizice, asociatiile familiale, precum si asociatiile civile fara personalitate juridica, autorizate, care realizeaza venituri in Romania din activitati desfasurate pe baza liberei initiative; - alte persoane decat cele prevazute mai sus, asociatii sau organizatii de orice fel care desfasoara in Romania activitati cu caracter economic, social, cultural, politic, sindical, filantropic, religios sau de natura publica; - institutiile publice; - reprezentantele societatilor comerciale sau ale organizatiilor economice straine, precum si alte organizatii si organisme internationale care functioneaza in Romania. Sunt asimilate cu livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii:

a) vanzarea cu plata in rate, inchirierea unor bunuri pe baza de contract, precum si inchirierea unor bunuri cu clauza trecerii proprietatii asupra bunurilor respective dupa plata ultimei rate sau la o anumita data stabilita prin contract;

b) preluarea de catre contribuabili a unor bunuri care fac parte din activele societatii comerciale pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata de acestia sau pentru a fi puse la dispozitie altor persoane fizice sau juridice in mod gratuit. Acelasi regim se aplica si prestarilor de servicii. Se excepteaza de la aceste prevederi bunurile si/sau serviciile acordate in mod gratuit, in limitele si potrivit destinatiilor prevazute prin lege;

c) trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul contribuabililor,

Bibliografie:

1. www.mfin.ro

2. www.kappa.ro

3. Niculae Feleaga Tratat de contabilitate finaciara-Ingineria Contabilitatii Financiare, vol II, Editura Economica 1998

4. Mihai Ristea Contabilitatea intreprinderii, vol I, Editura Margaritar 1997

Corina Cucu

Corina Lazarescu

5. Mihai Ristea Contabilitatea Societatilor Comerciale, vol II,

Ana Stoian Bucuresti 1996

Vasile Raileanu

6. Ana Stoian Contabilitate si gestiune fiscala, Ed Margaritar

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxa pe valoarea adaugata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 042 cuvinte
Nr caractere:
46 857 caractere
Marime:
32.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
tva, Economie, accize, finante
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Finanțe
Sus!