Sistemul public de asigurări de sănătate în Coreea de Sud

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

REZUMAT ..3
INTRODUCERE ...4-5
CAPITOLUL I. Literatura de specialitate .6-7
CAPITOLUL II. Studiu de caz ...8
Geografia și socio-demografia .8
Starea de sănătate .9
Cheltuieli cu sănătatea .11
Forta de muncă și resursele materiale .12
Mortalitatea infantilă ..13-14
STUDII ECONOMETRICE ..15-16
CONCLUZII ȘI PROPUNERI ...17
BIBLIOGRAFIE . 19
ANEXE ... 20
LISTA TABELELOR/ GRAFICELOR 21

Extras din proiect:

REZUMAT

Starea de sănătate a populației s-a îmbunătățit considerabil de-a lungul anilor în Coreea de Sud . În 2017 speranța de viață a bărbaților a fost de 79,6 ani și 85,4 ani pentru femei. Cauza principală a mortalității este reprezentată de cancer , iar numărul celor care sunt activi fizic a scăzut cu mai mult de 20 % în perioada 2011-2018. Diverși indicatori ce caracterizează rata mortalității în rândul copiilor,precum rata mortalității infantile, neonatale și a copiiilor sub 5 ani au prezentat îmbunătățiri mari datorită condiților ridicate de îngrijire prenatală și facilităților nașterii. În general, starea de sănătate a populației coreene este mult mai bună decât în multe țări din Asia. Republica Coreea se confruntă cu probleme legate de îmbătrânirea rapidă și de fertilitatea scăzută, așteptându-se să devină a doua țară cu populație predominant îmbătrânită până în 2050.

Motivarea alegerii . Am ales această temă întrucât asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de ocrotire al sănătății populației , vizând evoluția unor indicatori ce caracterizează standardul de viață al populației , prosperitatea economică și socială a unei societăți.

Scopul și obiectivele lucrării curente. Scopul general urmărit de prezenta lucrare este de a analiza sistemul public de asigurări de sănătate și factorii principali care acționeaza asupra stării de sănătate in Coreea de Sud, subliniind exemplele pozitive ce pot fi preluate și de alte țări din lume pentru creșterea eficienței sistemului .

Astfel, obiectivele principale și cele specifice ale cercetării curente ,avute în vedere pentru fundamentarea indicilor sunt listate astfel:

- Descrierea succintă a sistemului public de asigurări de sănătate în Coreea de Sud

- Analiza factorilor principali care acționeză asupra stării de sănătate (biologici, natural-geografici, social-economici și psihologici etc.)

- Analiza bugetului fondului de asigurări sociale de sănătate

- Stabilirea factorilor al căror modificări au un impact puternic asupra sistemului de sănătate

- Realizarea graficelor ce pot conduce la înțelegerea eficientă a evoluției sistemului de asigurări de sănătate

- Interpretarea indicatorilor economici

Întrebare de cercetare: cum au evoluat atât indicatorii caracteristici, cât și sistemul de asigurări de sănătate în perioada 2011-2018 în Coreea de Sud?

INTRODUCERE

Coreea de Sud, oficial Republica Coreea este o țară din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Ea are capitala la Seul, oraș care este a doua metropolă din lume ca mărime și un important oraș pe plan mondial.[1]

Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanțare a ocrotirii sănătății populației care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asigurați.

În Coreea, Ministerul Sănătății și Bunăstării este responsabil pentru promovarea

sănătății și bunăstării populației și joacă un rol central în planificarea sănătății,

formularea politicilor și implementarea lor la nivel național. În colaborare cu Ministerul, administrațiile regionale sunt responsabile de gestionarea centrelor medicale regionale, în timp ce fiecare municipalitate este responsabilă de gestionarea centrelor medicale, subcentrelor și posturilor medicale primare.

Începând cu anul 1977 în Coreea de Sud s-a introdus asigurarea obligatorie de sănătate pentru societățile cu cinci sute de angajați sau mai mult și s-a extins în mod progresiv la persoanele care desfășoară activități independente până când a acoperit întreaga populație în 1989.A durat doar doisprezece ani, cea mai scurtă perioadă din lume. Astfel, până în prezent resursele medicale s-au extins remarcabil în comparație cu perioada inițială a sistemului de asigurări de sănătate, existând un procent de 100% al persoanelor din Coreea de Sud asigurate medical. (Fig.1).[2]

Sursa datelor : STATICS KOREA ( date prelucrate și prezentate în ANEXA 1)

Astfel, toți locuitorii, cu excepția celor foarte săraci, susținuți de către stat, trebuie să plătească un cuantum către asigurările de sănătate( Fig2.). În schimb, li se oferă un pachet universal de îngrijiri de medicale pentru care asigurarea națională specifică gradul de acoperire și standardele minime pentru servicii și facilități.

Bibliografie:

[1] *** Wikipedia.org -Coreea de Sud, 2018

[2] *** Institutul național de Statistică din Coreea de Sud -www.kostat.go.kr , 2018

[3] *** Ministerul Sănătății din Coreea de Sud- www.mohw.go.kr,2018

[4] ***Health Policy and Planning, Volume 24, Issue 1, 1 January 2009, Pages 63- 71

[5] *** International Medical Community(JMAJ, May/June 2009 — Vol. 52, No. 3)

[6] *** The Korean Academy of Medical Sciences (Ji-Young Chang, Kyung Suk Lee, Won-Ho Hahn,Sung-Hoon Chung,Yong-Sung Choi, Kye Shik Shim și Chong-Woo Bae)

[7] *** Morbidity and related factors among elderly people in South Korea: results from the Ansan Geriatric (AGE) cohort study (Eun-kyung Woo†,Changsu Han,Sangmee Ahn Jo, Min Kyu Park,Sungsoo Kim,Eunkyung Kim,Moon Ho Park,Juyoung Lee )

[8] *** Socioeconomic inequalities in suicidal ideation, parasuicides, and completed suicides in South Korean (Kim Myoung-Hee,Jung-Choi Kyunghee,JunHee-Jin și Kawachi, Ichiro)

[9] *** World Bank Data, 2018

[10] *** OECD Data ,2018

[11] *** STATICS KOREA,2018

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul public de asigurari de sanatate in Coreea de Sud.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 675 cuvinte
Nr caractere:
32 311 caractere
Marime:
384.80KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandra Ț.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Predat:
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Finante-Banci
Materie:
Finanțe
An de studiu:
II
Profesorului:
Brasoveanu Laura
Nota primită:
Nota 10
Sus!