Monografie asupra sistemului bancar din Marea Britanie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap 1. Caracteristici ale sistemului bancar din Marea Britanie pg.2
1.1 Istoricul sistemului bancar britanic pg.2
1.2 Tipuri de institutii pg.3
1.3 Indicatori de apreciere pg.6
1.4 Factori de influenta pg.7
1.5 Tendinte pg.8
Cap 2. Banca central a Marii Britanii pg.9
2.1 Istoricul bancii Angliei pg.9
2.2 Obiective pg.12
2.3 Functiile Bancii Angliei pg.13
2.3.1 Functiile traditionale ale bancii pg.14
2.3.2 Functiile ce vizeaza stabilitatea financiara pg.15
2.3.3 Functiile ce vizeaza stabilitatea monetara pg.17
2.4 Instrumenete utilizate de Banca Angliei pg.19
2.5 Caracteristici definitorii pg.20
2.5.1 Strategia bancii pg.20
2.5.2 Legislatia bancii pg.21
Cap 3. Banci din sistemul bancar britanic pg.22
3.1 Royal Bank of Scotland pg.22
3.2 Barclays Bank pg.23
Bibilografie pg.27

Extras din proiect:

Inca din Evul Mediu, factorii de dezvoltare a comertului international si a investitiilor externe au produs o diversitate a institutiilor bancare, ale caror obiective, practici de creditare, piete, modalitati de organizare si structurare, nu erau fundamental diferite de cele promovate de bancile de anvergura internationala fondate in anii 1960-1970.

Incepand cu secolul al XVIII-lea apare istoria creditarii internationale, cand bancile din Marea Britanie au trecut aproape linear de la negustorie si camatarie la creditare. Odata cu razboaiele napoleoniene, parcurgand secolul al XIX-lea si pana la inceputul secolului nostru, bancile comerciale creditau guverne straine si finantau comertul international prin intermediul acceptelor (precursoare ale acreditivelor si ale altor documente comerciale de astazi).

Puterea lirei sterline si a Marii Britanii au permis fondarea unei piete a efectelor de comert in Londra, piata care finanta tranzactiile comerciale ale metropolei cu teritoriile de peste mari. In plus, incepand cu 1830 s-au fondat primele banci britanice in colonii, destinate furnizarii de facilitati bancare locale si finantarii comertului colonial. Aceste banci s-au extins curand in zone de interes major pentru intreaga Europa, zone cum ar fi Egipt, Turcia, America Latina, sud-estul Asiei. Alte tari care paseau pe calea dezvoltarii capitaliste au urmat exemplul Marii Britanii, astfel incat fenomenul aparitiei de institutii bancare in teritoriile "de peste mari" ale statelor europene, a capatat imaginea unei adevarate lupte pentru impartirea sferelor de influenta economica in lume.

Prin intermediul pietei de la Londra si al rolului lirei sterline, sistemul bancar britanic a dominat intregul sistem bancar mondial, in special in secolul al XIX-lea intaietatea flotei , integrarea rapida a Marii Britanii in diviziunea internationala a muncii (mai ales prin abolirea celebrelor Corn Laws din 1846,care deschizand piata britanica a graului din imperiu, a ruinat agricultura traditionala dar a eliberat o mare cantitate de forte de munca pentru industrie) sunt fenomene care au favorizat comertul international,au necesitat si permis dezvoltarea paralela a bancii britanice. Dar Marea Britanie a stiut sa profite de ocazia pe care i-o ofereau aceste conditii favorabile pentru a fi prima tara care a organizat banci moderne si a transformat banca intr-o activitate economica cu vocatie de export.

1.2. Tipuri de institutii

Regatul Unit are,comparativ,cu marile tari din Europa,un numar relativ mic de banci. Numarul institutiilor bancare autorizate a scazut de la 600 in 1985 la 346 la sfirsitul lui februarie 2005. Numarului mare de banci straine care opereaza pe piata bancara britanica, a dus la scaderea numarului de institutii bancare autohtone.

Sistemul bancar englez este unul specializat si compartimentat . Bancile care opereaza in sistemul bancar britanic sunt clasificate in functie de mai multe criterii.

Un prim criteriu de clasificare a bancilor din cadrul sistemului bancar britanic ar fi cel legat de tipul de operatiuni si servicii oferite:

Merchant banks, accepting houses si discount houses-acestea sunt institutii bancare a caror activitate consta mai degraba in vanzarea unor servicii, decat plasarea fondurilor proprii sau colectarea acestora.Ele ofera o intreaga gama de servicii nationale si internationale, intreprinderilor si altor banci: fuziuni, emisuni internationale, etc.

Casele de acceptare sunt conduse de un comitet alcatuit din 16 membri, printre care cei mai cunoscuti sunt Baring, Samuel, Rothchild, Lazard. Casele de emisiune sunt grupate intr-o asociatie cu 52 de membri, intre care si cele 16 case de acceptare.

Merchant banks se axeaza pe operatiuni de : acceptari de cambii trase asupra lor, emisiuni de actiuni sau de obligatiuni, consultanta in fuziuni, restructurari, studii, oferte publice de vanzare, de cumparare sau de schimb, gestiunea portofoliilor de valori mobiliare. Aceste banci mai ofera si serviciul denumit corporate finance, constind in consilierea complexa financiara si de gestiune a unei intreprinderi cu scopul de a sprijini dezvoltarea acesteia. Gama de activitati ale merchant banks se completeaza cu operatiuni de leasing, factoring, tranzactii pe piata aurului si pe piata valutara, tranzactii la bursele de marfuri, armarea navelor maritime, etc. Principala orientare a acestor banci este comertul international,detinand agentii in marile orase ale lumii.

Casele de scont actioneaza pe piata prin agenti denumiti bill brokers- intermediari pe termen scurt intre banci si comercianti, intre institutiile bancare, intre banci si Banca Angliei, precum si intre Tezaur si sistemul bancar. In prezent sunt aproximativ 20 de case de scont, dintre care primele 10 mai importante, denumite discount houses -societati pe actiuni care sconteaza efectele private si publice, pe care le resconteaza la banca centrala si subscriu bonurile de tezaur- alcatuind London Market Association, iar celelalte sunt brokers.

Commercial banks, clearing houses- au ca principala activitate colectarea depunerilor, gestionarea mijloacelor de plata, acordarea creditelor curente, tranzactii in cont propriu sau in numele clientilor, cu instrumente monetare negociabile(cecuri,cambii,certificate de depozit), valuta, metale si pietre pretioase sau valori mobiliare; transferuri de fonduri, leasing financiar, emiterea de garantii si asumarea de angajamente, servicii speciale in consultanta, etc. Acestea poseda cateva mii de sucursale si agentii de cartier (retail banking). Aproape totalitatea operatiunilor bancare in Anglia si in Tara Galilor este concentata de 6 banci, dintre care, cele mai importante sunt Barclays, National Westminster, Midland si Lloyds.

Bibliografie:

1.Aurelian, Alexandru, Paul, Berea - Modernizarea sistemului bancar, Ed. Expert, Bucuresti, 2003

2. Claude, Simone -Bancile, Ed.Humanitas, 2003

3. Vasile, Cocris, Bogdan, Capraru - Sisteme si operatiuni bancare ( suport curs)

4. www.bankofengland.co.uk;

5. http://www.barclays.co.uk;

6. http://www.rbs.com/about98.asp?id=ABOUT_US/OUR_HERITAGE/OUR_HISTORY

7. www.wikipedia.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie asupra sistemului bancar din Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 145 cuvinte
Nr caractere:
48 908 caractere
Marime:
46.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
marea britanie, banci, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!