Mecanisme de finanțare în contextul integrării în Uniunea Europeană

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 3
Capitolul I. Concepte teoretice ale finatarii intreprinderilor.6
1.1 Conceptul de finatare a intreprinderilor 6
1.2 Criterii si modalitati de clasificare a finantarii intreprinderilor 11
Capitolul II. Aspecte practice privind finantarea intreprinderilor 19
2.1 Practici europene privind finantarea intreprinderilor 19
2.2 Modalitati de finatare a intreprinderilor in Republica Moldova 26
2.3 Analiza surselor de finantare a intreprinderii ,,Aderent - Grup" SRL 35
Capitolul III. Gestiunea finatarii intreprinderilor 42
3.1 Strategii si decizii manageriale privind finatarea intreprinderilor in contextul integrarii europene 42
3.2 Strategii de finatare a intreprinderilor pe plan national 51
Incheiere 70
Bibliografie 73
Anexe 76

Extras din proiect:

Intre momentele in care intreprinderea angajeaza cheltuieli de exploatatie si cel ce incaseaza pretul produselor vindute, se scurge un interval de timp mai scurt sau mai lung. In aceasta perioada intreprinderea trebuie sa cumpere materiale, servicii sa plateasca salarii, sa regleze diferite cheltuieli referitoare la fabricatie, la stocare si la distributia produselor , deci trebuie sa avanseze fondurile pe care le va recupera la sfirsitul perioadei.

Actualitatea temei consta in faptul ca mecanismul de finantare prezinta o importanta vitala in cadrul intreprinderii ce conditioneaza supravietuirea intrepriderii, persepectivele sale de dezvoltare, performantele sale prezentate si viitoare, autonomia proprietarilor si a conducatorilor sai. De asemenea tot mai actuala pentru tara noastra este posibilitatea integrarii sale in Uniunea Europeana.

Teza are drept sarcini:

- efectuarea analizei multilaterale a activitatii de finatare a intreprinderilor din Moldova, a structurii si dinamicii de dezvoltare a acestora, evidentierea elementelor de baza privind contributia lor la dezvoltarea social-economica a tarii in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana;

- abordarea, intr-o viziune sistemica, a celor mai importante probleme implicate in finatarea intreprinderilor;

- generalizarea experientei internationale privind politica de stat de finantare a intreprinderilor, a metodelor, directiilor, nivelurilor de sustinere si finantare;

- examinarea indicatorilor ce reflecta situatia financiara a intreprinderii ,,Aderent - Grup" SRL sub aspect al capacitatii de plata (solvabilitatii si lichiditatii).

Teza e formata din introducere, trei capitole, concluzii si recomandari , bibliografie si anexe - un supliment tezei.

Capitolul I cuprinde notiunea finantarii, necesitatea acestui capitol in cadrul intreprinderii, diversitatea si clasificarea modalitatilor de finantare.

In Capitol II sunt relevate practici europene privind finantarea intreprinderilor, modalitatile de finatare a intreprinderilor in Republica Moldova precum si analiza surselor de finantare a intreprinderii ,,Aderent - Grup" SRL. In cadrul acestui capitol este realizata cercetarea complexa a diferitelor mecanisme de finatare utilizate in Uniunea Europeana.

In cadrul Capitolului al III se reflecta strategiile si deciziile manageriale privind finatarea intreprinderilor in contextul integrarii europene, strategiile de finatare a intreprinderilor pe plan national. La baza acestui capitol stau cercetarile vizand diverse aspecte ale mecanismului finantarii intreprinderilor din Republica Moldova in contextul integrarii in Uniunea Europeana.

Concluziile si propunerile cuprind analiza integrala a tezei si diagnosticarea situatiei intreprinderii privind dezvoltarea acesteaia in viitorul apropiat, precum si formularea concluziilor respective, principalele sugestii si propuneri privind masurile de perfectionare a mecanismului de finantare a intreprinderii.

Elaborarea strategiilor de finantare si de atragere a fondurilor, cunoasterea alternativelor posibile si obtinerea fondurilor, reprezinta sarcini vitale pentru succesul si supravietuirea celor mai multe intreprinderi infiintate de catre intreprinzatori.

Multe firme dau faliment pentru ca nu pot sa obtina fondurile necesare pentru o buna derulare a activitatii intreprinderii. In acelasi timp, se pare ca exista linii de credit disponibile, in valori mari, si totusi in unele cazuri e aproape imposibil de obtinut un credit.

De aceea e foarte important de luat cunostinta cu caile de obtinere a surselor de finantare, decunoastere a diversitatii acestora pentru al alege pe cel obtimal pentru o anumita situatie.

Trebuie de asemenea de stiut de combinat sursele de finantare pentru o gestiune cit mai eficienta a resurselor intreprinderii.

Deci mecanismul financiar reprezinta principala sursa pe baza careia intreprinderea supravietuieste si isi continua activitatea sa economic in diferite conditii ale pietii.

Bibliografie:

1. Legea Republicii Moldova cu privire la sustinerea si protectia micului business nr.112-XIII din 20.05.94, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.2 din 25.08.94

2. Regulamentului societatilor economice din Republica Moldova, H.G. nr 500

3. Regulamentul inregistrarii de stat a intreprinderilor in Republica Moldova, H.G. nr 50

4. Legea republicii Moldova cu privire la sustinerea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii nr 206-XVI din 07/07/2006

5. Codul fiscal, 2007

6. Codul civil

7. Regulamentul cu privire la modul de incheiere, aplicare si reziliere a acordului privind creditul fiscal pentru subiectii micului business, H.G. nr 892

8. Regulamentul privind modul si conditiile de sustinere financiara a agentilor economici pentru crearea locurilor de munca, H.H. nr 976

9. Legea cu privire la inregistrarea de stat a intreprinderilo si organizatiilor, nr 1265

10. Standartele Nationale de Contabilitate

11. Anuar Statistic al republicii Moldova, 2005. Biroul National de Statistica al Repulicii Modova. Chisinau, 2006

12. Stancu Ion, Finante , Ed. Economica, Bucuresti, 1997;

13. Stancu Ion, (coordonator) Finante,Gestiunea financiara

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanisme de Finantare in Conextul Integrarii in Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
19 667 cuvinte
Nr caractere:
111 977 caractere
Marime:
103.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finantare, piata, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Rodica Covali, Natalia Butnaru
Sus!