Evoluția Monetară

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

EVOLUTIA MONETARA LA NIVEL INTERNATIONAL 4
1. EVOLUTIA MONETARA - ASPECTE ISTORICE - 5
1.2 APARITIA SISTEMELOR MONETARE 6
1.2.1 Mesopotamia 6
1.2.2 China 6
1.2.3 Grecia 6
1.3 DEZVOLTAREA SISTEMELOR MONETARE 7
1.3.1 Evul mediu si renascentismul 7
1.4 SISTEMATIZAREA SI ORGANIZAREA EVOLUTIEI MONETARE 9
1.4.1 Primul Razboi Mondial si perioada imediat urmatoare 9
1.4.2 Etalonul aur-devize 1926-1931 10
1.4.3 Monede discretionare fluctuante (1931-1945) 11
1.5 ETALONUL MONETAR - NOTIUNI GENERALE 12
1.6 ROLUL SI FORMELE MONEDEI DE LA INCEPUTUL SEC XX 14
2. SITUATIA MONETARA LA NIVEL INTERNATIONAL DUPA CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE 16
2.1 SISTEMUL MONETAR DE LA BRETTON WOODS 18
2.2 SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL ACTUAL - KINGSTON JAMAICA 21
3. TRATATUL DE LA MASSTRICHT 21
3.1 EFECTELE SALE ASUPRA INTEGRARII ECONOMICE, POLITICE SI SOCIALE 21
3.2 DEFINITIA SI EVOLUTIA SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL 23
4. EVOLUTIA MONETARA AZI 26
EVOLUTIA MONETARA IN ROMANIA1. EVOLUTIA ISTORICA A MONEDELOR IN INTERIORUL TERITORIULUI CARPATO-DANUBIANO-PONTIC 29
1. EVOLUTIA ISTORICA A MONEDELOR IN INTERIORUL TERITORIULUI CARPATO-DANUBIANO-PONTIC 30
CIRCULATIA BANEASCA DUPA 1867 31
1.2 DE LA MONARHIE LA REGIMUL DICTATORIAL 32
Mihai I (1927-1930) 32
Carol II (1930-1940) 32
Republica Populara (1947-1965) 33
Republica Socialista (1965-1989) 33
Romania (1989-) Anexa 9 34
Evolutia regimului valutar si a cursului dupa anul 1989 34
LEUL DEVINE ,,GREU" 36
Republica Moldova Anexa 10 37
CONCLUZII 38
EVOLUTIA MASEI MONETARE AUTOHTONE 38
ANEXE
BIBLIOGRAFIE :

Extras din proiect:

Istoria a inceput sa se scrie odata cu evolutia oamenilor ca indivizi si ca membrii ai colectivitatilor. Indiferent de scara evolutiva pe care am dori sa o analizam putem observa cu usurinta ca oamenii nu au putut trai decat in forme de organizare sociala. Economia asa cum o stim azi a pornit de la concepte de necesitate existentiala ce constau indeosebi in procesul de schimb a bunurilor necesare oamenilor. Economia naturala este caracterizata de doua mari procese. Primul proces prevede necesitatile a doi indivizi care doresc reciproc sa efectueze schimbul unei marfi pe alta. Al doilea proces impune stabilirea unei egalitati privind valoarea dintre aceste doua marfuri.

De acea se cerea un etalon de comparare a marfurilor intre ele, un instrument de schimb, o marfa unica drept intermediar in tranzactii. Deci locul trocului este luat de o marfa care, pe langa utilizarea sa normala (ca bun de consum sau de productie), servea drept instrument de schimb.

Masurarea valorii marfurilor obisnuite va fi posibila prin stabilirea unui bun in calitate de etalon monetar. Bunul moneda-etalon trebuie sa fie durabil, pentru a conserva puterea de cumparare. Este necesar sa fie divizibil pentru a permite efectuarea platilor si sa prezinte o valoare proprie, intrinseca.

Din toate bunurile care intruneau aceste calitati, metalele si aliajele se impun rapid datorita proprietatilor fizice, perfect adaptate celor trei functii ale monedei.

Initial au fost folosite metalele si aliajele comune (cupru, bronz, fier) ca monede, apoi au aparut metalele pretioase (aurul si argintul). In lumea orientala, monedele si-au facut aparitia in Mesopotamia si Asia Mica in forma initiala de lingouri de cupru si bronz, mai apoi de argint si aur.

Deci, banii metalici si trecerea lor in evolutie la forme proprii si precise, monetare a cunoscut un indelung proces, astfel incat, moneda apare efectiv in viata economica a omenirii si in momentul in care primeste o forma proprie si care a evaluat o data cu progresul social si economic al societatii. Metalele, in general cele pretioase, au fost preferate pentru a fi folosite in scop monetar - devenind materia monetara prin excelenta, intrucat acestea prezinta o serie de calitati fizice si chimice.

Referitor la formele istorice ale monedei, cea mai mare parte a literaturii de specialitate apreciaza ca acestea sunt:

moneda - marfa

moneda - metalica

moneda - fiduciara

moneda - scripturala

moneda - electronica.

Evolutia monedei poate fi divizata pe mai multe perioade, fiecare fiind caracterizata de anumite particularitati si caracteristici ale monedei.

O prima perioada se caracterizeaza prin mari schimbari politice si sociale care si-au pus amprenta si pe mutatiile in domeniul monetar. Aceasta perioada are loc din antichitate pana in secolele XIII-XIV. In aceasta perioada baterea monedelor era considerata un drept absolut al puterii regale. O alta caracteristica consta in continua schimbare a continutului monedei cunoscuta sub denumirea de mutatiuni monetare si din urma carora se obtineau mari beneficii. Ele constau in modificari de continut si cantitate ale metalelor monetare, abuzuri in denumirea monedei in proportia de structura, titlu si mutatii compozite.

1.2 Aparitia sistemelor monetare

Civilizatiile antice:

- Mesopotamia

- China

- Grecia

1.2.1 Mesopotamia

Cea dintai mare civilizatie a antichitatii s-a constituit in zonele vailor fertile ale Mesopotamiei. ,,Civilizatia Mesopotamiei a constituit baza si modelul civilizatiei popoarelor vecine si a influentat indirect chiar si civilizatia greceasca si pe cea a occidentului." Sistemul comercial, juridic si social era bine pus la punct prin norme legislative, binecunoscutul cod al lui Hammurabi. Primele tranzactii cu moneda apar pe teritoriul Mesopotamiei, interesant de observat este faptul sistemul comercial era atat de bine pus la punct incat, spre exemplu, articolele importante aveau prestabilit un tarif maximal. Legea obliga ca orie operatiune comerciala mai importanta sa faca obiectul unui contract de vanzare-cumparare.

1.2.2 China

Practica comerciala, intensa si sistematica, dateaza la chinezi abia din sec X-XI e.n.. incepand din sec X e.n tranzactiile se faceau aproape numai pe baza monedei (pe care o foloseau inca din sec V i.e.n). negustorii se serveau de bilete de banca, bancnote de hartie, care aveau insa un curs limitat la anumite regiuni si la un anumit numar de ani.

1.2.3 Grecia

Grecii utilizau moneda de argint din secolul VII i.e.n. Metalul cantarit si batut in pecete si piese de monede s-a impus schimburilor ca forma cea mai comoda si evoluata. Metalele indeosebi cele pretioase, functionau ca monede, ele fiind utilizate si pentru alte scopuri.

Cu inceputul Renasterii, incepand din secolul XIV pana in secolul XVIII monedele au suferit numeroase si insemnate transformari pe parcursul acestei perioade monedele metalice au suferit greutati datorate unor tehnici insuficient de dezvoltate ceea ce a impiedicat dezvoltarea normala a regimului monetar. Intensificarea schimbului intre diferite tari a generat si schimbul de moneda, se preferau monedele straine chiar daca nu intruneau conditiile cerute de o moneda "buna, fapt ce intimpina impotrivirea energica a monarhului.

1.3 Dezvoltarea sistemelor monetare

1.3.1 Evul mediu si renascentismul

In ceea ce priveste economia in evul mediu este atestat faptul ca economia naturala si cea monetara coexistau. Supraprodusele erau aproape inexistente, comertul era slab dezvoltat, circulatia monetara era redusa; cu toate acestea schimburile comerciale nu se efectuau numai in natura, ci si in bani. Cand un produs agricol a devenit obiect de schimb, pretul lui a fost exprimat in bani; in perioadele de seceta graul era cumparat cu numerar. In tot decursul Evului Mediu, moneda era mai rara in Occident, dar nu a disparut niciodata. Au circulat si nomisma de aur bizantina si solidus-ul de argint bizantin si dirham-ul musulmanilor dar si dinarul de argint, emis de Carol cel Mare.

Intr-o ordonanta data in 794 (Capitulare Franconofurtensis) - care urmarea reprimarea speculatiilor si evaziunilor fiscale, imparatul cauta sa isi impuna moneda sa. Si, intr-adevar, singura moneda care a avut o circulatie reala pe intreg teritoriul imperiului a fost dinarul. La inceput, dreptul de a bate moneda era rezervat regelui. Apoi acest drept

Bibliografie:

1. Meir Kohn Money, Banking and Financial Markets, The Dryden Press,

1987.

2. Eugen Radulescu Inflatia, marea provocare, Ed. Enciclopedica, 1999.

3.Cezar Basno,Nicolae Dardac Moneda, Credit, Banci, EDP, 1996.

4. Tasnadi Alexandru Doltu Claudiu Monetarismul, Ed. Economica, 1996

5.Silviu Cerna Banii si creditul in economiile contemporane partea I, II , Ed.Enciclopedica , Bucuresti 1994

6. Milton Friedman Capitalism si libertate , Ed. Enciclopedica , Bucuresti , 1995

7. Silviu Cerna , L.Donath, V.Seulean, D.Barglazan, B. Boldea Economie monetara si financiara internationala.

8. Silviu Cerna, Victoria Seulean - "Bilantul si perspectivele unei jumatati de secol de constructie a Uniunii europene in cadrul mondializarii economice contemporane"- ASOCIATIA INTERNATIONALA A ECONOMISTILOR DE LIMBA FRANCEZA Congresul al 55-lea - VARSOVIA : 21-23 mai 2007

9. Ovidiu Drimba, Istoria culturii si civilizatiei (vol I, II) Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1984

10.Murray N. Rothbard, Ce le-a facut statul banilor nostri?, Institutul Ludwig von Mises

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Monetara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
20 497 cuvinte
Nr caractere:
105 276 caractere
Marime:
722.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
evaziune, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!