Asigurările sociale de sănătate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Necesitatea organizarii ocrotirii cetatenilor, sub diferite forme, a aparut o data cu dezvoltarea factorilor de productie. In mod deosebit, instituirea si dezvoltarea asigurarilor sociale au fost determinate de crearea si dezvoltarea industriei, cand s-au instituit primele masuri legale pentru ,,incurajarea si protectia industriei nationale", asemenea, iau fiinta diferite asociatii, cluburi muncitoresti, se creeaza organi; sindicale, muncitorii incep sa se organizeze si sa desfasoare actiuni greviste.

Necesitatea infaptuirii asigurarilor sociale decurge din faptul ca participarea cetatenilor la desfasurarea procesului de productie si a oricarei activitati si societatii poate sa puna salariatii, cooperatorii, agricultorii, intreprinzatorii partiei in anumite situatii - cu toate masurile care se iau pentru asigurarea securitatii si protectiei muncii, precum si pentru prevenirea accidentelor si imbolnavirilor etc. - in imposibilitatea de a mai presta o munca in conditii normale. Deoarece cetatenii pot sa ajunga in imposibilitatea de a mai munci si deci de dobandi prin munca bunurile si serviciile necesare traiului lor si al familiilor lor diverse cauze, cum sunt: accidentele, bolile, maternitatea, invaliditatea, precur ca urmare a atingerii unei anumite limite de varsta, cand omul nu mai poate mi cu plenitudinea fortelor sale etc, este necesar ca statul, companiile nation regiile autonome, societatile comerciale, unitatile si organizatiile cooperati asociatiile, intreprinderile private, intreprinzatorii particulari etc. sa ia din t masurile corespunzatoare pentru protectia cetatenilor, asigurandu-le veniti necesare traiului acestora si familiilor lor.

Dezvoltarea si perfectionarea factorilor de productie au determinat crearea unui sistem propriu national de asigurari sociale, iar dupa aceea extinderea perfectionarea lui continua.

Necesitatea realizarii asigurarilor sociale este determinata si de grija deosebita pe care statul trebuie sa o manifeste fata de cetatenii sai. Fiind o importanta problema de stat, drepturile de asigurari sociale ale cetatenilor sunt garantate Constitutie, de Codul muncii si de alte acte normative. Astfel, Constitutia Romaniei prevede:

Art. 33 ,,Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.

Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice

Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pe boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medii si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii".

Art. 43. ,,Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asistenta sociala prevazute de lege."

Art. 45. ,,Copiii si tineri se bucura de un regim. special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor.

Statul acorda alocatii de stat pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori handicapat."1

Asigurarile sociale constituie unul dintre mijloacele de garantare, de realizare a drepturilor constitutionale ale poporului; ele reprezinta numai o parte din complexul de masuri luate pentru realizarea unei vieti decente si civilizate a poporului roman.

Asigurarile sociale sunt o institutie obiectiv necesara a societatii chemate sa rezolve protectia salariatilor, cooperatorilor, asociatilor, agricultorilor, pensionarilor si a familiilor lor in cazuri de incapacitate temporara sau permanenta de munca.

Sub aspect financiar, asigurarile sociale participa la repartitia unei parti din produsul national brut, constituind un mijloc de control asupra formarii, repartizarii si utilizarii acestuia, cand se alimenteaza, se repartizeaza si se utilizeaza fondurile asigurarilor sociale.

Continutul economic al asigurarilor sociale este determinat de trasaturile oranduirii social-economice.

Asigurarile sociale constituie acea parte a relatiilor social-economice banesti cu ajutorul carora - in procesul repartitiei produsului intern brut - se formeaza, se repartizeaza, se gestioneaza si se utilizeaza fondurile banesti necesare ocotirii obligatorii a salariatilor si pensionarilor din companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, din reteaua cooperatiei de consum si de credit, a membrilor cooperatiei mestesugaresti si a unitatilor agricole, a avocatilor, a agricultorilor, a mestesugarilor cu ateliere proprii, a intreprinzatorilor particulari, a slujitorilor cultelor, a personalului casnic care lucreaza la persoane fizice, a persoanelor care, aflate in incapacitate temporara sau permanenta de munca, deservesc blocurile de locatari, in caz de batranete si in alte cazuri prevazute de lege. De asemenea, asigurarile sociale ocrotesc si membrii familiilor persoanelor de mai sus.

Asigurarile sociale cuprind un sistem de ocrotire, de protectie si de ajutorare a cetatenilor activi, a pensionarilor si a membrilor lor de familie, care consta in acordarea de catre stat sau anumite organizatii de indemnizatii, ajutoare, pensii, trimiteri

Bibliografie:

- G.D.Bistriceanu, Mica Enciclopedia de Finante, Moneda, Asigurari, Ed.Universitara, 2006, Bucuresti;

- Paul Braun,Relatii Financiare si Monetare Internationale, Ed. All Education, Timisoara 1997;

- Alexandru Gheorghiu, Analiza Economico-Financiara, Ed. Economica, 2004, Bucuresti.

- Tatiana Mosteanu, Finante Publice, ed Universitara, 2005, Bucuresti;

- Eugen Blaga - ,,Configuratia sociala a asigurarilor de sanatate"

- Gheorghe D.Bistriceanu - ,, Asigurari si reasigurari " Romania , Ed. Universitara, Bucuresti 2006

- www.event365.ro

- www.casmb.ro

- www.cnas.ro - modalitati de eliberare si completare a cardului European de sanatate

- www.ceass.ro - Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

- www.HotNews.ro

- Legea nr 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii din 14.04.2006- Versiune actualizata la data de 26.09.2007

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarile sociale de sanatate
    • asigurari sociale de sanatate.ppt
    • Asigurarile sociale de sanatate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 944 cuvinte
Nr caractere:
43 103 caractere
Marime:
215.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
asigurari sociale, sanatate
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!