Tratatul de la lisabona

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul ?.Consideratii introductive
?.Europa sec.XX?-lea
?.2Obiectivul Tratatului de la Lisabona
Capitolul ?? Tratatul privind o Constitutie Europeana
??.1 Drumul catre o Constitutie Europeana
??.2 Continutul Tratatului Constitutional European
??.3 Esecul Constitutiei Europene
Capitolul ??? Tratatul de la Lisabona
???.1 O solutie pentru problema Constitutiei Europene
???.2 Continutul Tratatului
???.3 Dezvoltari viitoare
Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

In 50 de ani, Europa s-a schimbat, la fel ca intreaga lume.

Astazi, mai mult ca niciodata, intr-o lume globalizata in evolutie constanta, Europa trebuie sa faca fata unor noi provocari. Europa secolului al XXI-lea se confrunta cu o serie de provocari: mondializarea economiei, evolutia demografica, schimbarile climatice, aprovizionarea cu energie sau noile amenintari la adresa securitatii.

Statele membre nu mai sunt in masura sa faca fata singure tuturor acestor probleme fara frontiere. Pentru a gasi solutii si a raspunde preocuparilor cetatenilor, este necesar un efort colectiv la nivel european. Europa trebuie sa se modernizeze, sa dispuna de instrumente eficiente si coerente, adaptate nu numai la functionarea unei Uniuni recent extinse de la 15 la 27 de state membre, ci si la transformarile rapide prin care trece lumea de astazi. Prin urmare, regulile convietuirii, inscrise in tratate, trebuie revizuite.

Acesta este obiectivul tratatului semnat la Lisabona, la 13 decembrie 2007. tinand cont de evolutiile politice, economice si sociale si dorind, in acelasi timp, sa raspunda aspiratiilor europenilor, sefii de stat si de guvern au decis asupra unor noi reguli referitoare la amploarea si modalitatile actiunii viitoare a Uniunii. Astfel, Tratatul de la Lisabona va permite adaptarea institutiilor europene si a metodelor lor de lucru, precum si consolidarea legitimitatii democratice a Uniunii si a valorilor sale fundamentale.

Tratatul de la Lisabona este rezultatul negocierilor intre statele membre, reunite in cadrul unei conferinte interguvernamentale, la lucrarile careia au participat Comisia Europeana si Parlamentul European. Inainte de a putea intra in vigoare, acest tratat va trebui sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre, conform propriilor reguli constitutionale.

Conform articolului 6 din Tratatul de la Lisabona, ,,prezentul tratat intra in vigoare la 1 ianuarie 2009 cu conditia ca toate instrumentele de ratificare sa fi fost depuse sau in prima zi a lunii care urmeaza depunerii instrumentului de ratificare de catre statul semnatar care indeplineste ultimul aceasta formalitate". Pana in prezent, 25 de state membre au ratificat Tratatul, din care 23 au depus deja instrumentele de ratificare la Roma.

Tratatul privind o constitutie pentru Europa

Astazi Uniunea europeana este guvernata de cateva tratate care au fost revizuite de-a lungul timpului.Initial constructia europeana s-a bazat pe trei astfel de tratate:

Tratatul de instituire a Comunitatii Carbunelui si Otelului (1951),Tratatul de instituire a Comunitatii Europene(1957) si tratatul e instituire a Comunitatii Energetice a Atomului(1957).Tratatele originale au fost amendate de cateva ori :Tratatul de fuziune (1965),Actul Unic European (1986),Tratatul de la Amsterdam (1997) si Tratatul de la Nisa(2000).Tratatele de adeziune ale noilor state membre sunt si ele parte a tratatelor Uniunii.

Actul Unic European a permis Uniunii creearea pietei unice si a reglementat pe teritoriul sau libera circulatie a persoanelor,bunurilor,serviciilor si capitalului.

Tratatul de la Maastricht a permis Uniunii sa progrese in urmatoarele domenii:introducerea monedei unice Euro,politica comuna externa,politica comuna externa,cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne.Tratatul de la Maastricht a creat o noua entitate politica ,Uniunea Europeana cu structura pe trei pilieri:pilierul comunitar,pilierul politicii comune externe si de Securitate si pilierul justitiei si afacerilor interne.

Trtatatul de la Amsterdam a transferat pilierlui comunitar o parte a activitatilor celui de-al treilea pilier

Tratatul de la Nisa a stabilit marimea si functionarea Comisiei Europene pana in 2009,cat si procedurile de vot in consiliul de Ministri,extinzand procedura majoritatii calificate in luarea deciziilor.

Consiliul European de la Laeken , in 15 decembrie 2001,a adoptat Declaratia despre viitorul Uniunii Europene,avand ca obiective o Uniune democratica,mai transparenta si mai eficienta.

Pentru elaborarea unei constitutii a Uniunii Europene,Consiliul a decis convocarea unei conventii.Conventia avea rolul de a aduce laolalta reprezentantii principalelor institutii care reprezentau cetatenii europeni si cei din tarile in curs de aderare:reprezentatii guvernelor celor 15 state membre si a celor 13 in curs de aderare,reprezentantii parlamentelor nationale ,reprezentantii Comisiei Europene si a Parlamentului European,13 observatori din Comitetul Regiunilor si din Comitetul Economic si Social,plus reprezentanti ai partenerilor sociali europeni si ai Ombudsmanului european.

Bibliografie:

1.BARBULESCU, Iordan Gheorghe, Uniunea Europeana. Politicile extinderii, Editura Tritonic, Bucuresti, 2005;

2.BARZEA, Cezar, Politicile si institutiile Uniunii Europene, Editura Corint, Bucuresti, 2001;

3.IVAN, Adrian Liviu, "Sub zodia Statelor Unite ale Europei. De la ideea si planurile de unitate european- la Europa suprantional- " , Editura Ecumenic- , Cluj Napoca, 2006;

4.JOHN,McCormick,"Sa intelegem Uniunea Europeana",Editura Codecs,Bucuresti,2006;

5.MAGNETTE, Paul, Europa politica : cetatenie, constitutie, democratie, Editura Institutul European, Iasi, 2003 ;

6.NEDELCU, Mioara, Constructia Europeana. Procese si etape, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2008;

7. http://www.europa.eu/lisbon_treaty/index_ro.html;

8. http://www.uniuneaeuropeana.go.ro;

9 http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_12996/Tratatul_de_la_Lisabona.html.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la lisabona.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 902 cuvinte
Nr caractere:
30 246 caractere
Marime:
32.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
tratat, schimbari, criterii, obiective
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"
Materie:
Filosofie
Sus!