Raport Filosofie

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

,,Nici un istoric nu va reusi sa-l imparta pe Eminescu in doua. Nici un critic literar nu va reusi sa-l imparta pe Ion Creanga in doua si nici un istoric nu va reusi sa-l imparta pe Stefan cel Mare. Suntem acelasi popor in doua tari independente. Avem un drum al Unirii noastre: in Europa moderna, in Uniunea Europeana... Avem o cultura comuna, o istorie comuna, un trecut comun si trebuie sa avem un viitor comun, nu din alt motiv, ci pentru ca asta e vointa poporului roman: sa fim impreuna frumosi, intregi, puternici".

Traian Basescu, 24 ianuarie 2005

"Desi pare convenabila, trebuie sa recunoastem ca este falsa sau cel putin incompleta ideea ca in Basarabia de azi discutiile despre glotonimul 'limba romana' si etnonomul 'popor roman' ar purta doar un caracter stiintific... Aici, in Basarabia, afirmatia ca esti roman constituie un act politic... La noi poti fi foarte bine orice, dar daca te indaratnicesti sa fii ceea ce esti, adica roman, exasperezi toata tagma de artizani ai unei noi natiuni".

Iurie Rosca - Tara, 1995

,,Actuala guvernare va trebui sa inteleaga, mai devreme sau mai tarziu, ca eforturile sale de stergere a identitatii nationale a populatiei majoritare din Republica Moldova si de edificare, in consecinta, a unei natiuni artificiale sau a unui stat polietnic, in care ,,minoritatea romaneasca" ar fi un element nesemnificativ, nu au sorti de izbanda. Numarul impresionant de respondenti care in ultimul recensamant al populatiei s-au autodefinit ca romani si vorbitori de limba romana prefigureaza o serioasa infrangere a regimului Voronin in razboiul identitar pe care il poarta cu propriul popor".

Ion Varta, Presedintele Comitetului pentru Apararea Istoriei Romanilor, noiembrie 2004

La sfarsitul lunii ianuarie 2005, presedintele Traian Basescu a facut o vizita la Chisinau. Semnalele trimise prin acest gest sunt importante si marcheaza o schimbare radicala in istoria relatiilor dintre ,,cele doua state romanesti" dupa prabusirea comunismului. Totusi, gestul amical al presedintelui Romaniei nu trebuie sa oculteze o istorie a inamicitiei care are deja un dosar consistent. In orice dragoste este nevoie de doi - s-a spus cu temei. In cazul relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti, vorba ceasta este mai mult decat nimerita. Cu ochii spre viitorul european al celor doua state, Bucurestiul nu poate uita, totusi, prestatia anti-romaneasca pe care Chisinaul condus de mana forte a generalului Voronin a derulat fara nici o tresarire. In acest dosar ignobil, un loc principal il ocupa lupta comunistilor de peste Put cu istoria romanilor. Acest dosar ne propunem sa il derulam in ceea ce urmeaza.

Istoria Romanilor scoasa de la Bacalaureat In luna octombrie 2004, un ordin al ministrului educatiei Valentin Beniuc stupefia opinia publica de la Chisinau. Demnitarul comunist decidea, nici mai mult nici mai putin, decat eliminarea Istoriei Romanilor din grila pentru Bacalaureat in 2005. Inspectorii raionali responsabili cu disciplina ,,istorie" au fost convocati intr-o sedinta extraordinara a Ministerului Educatiei unde au fost instiintati in legatura cu suprimarea examenului de bacalaureat la Istoria Romanilor si inlocuirea

Bibliografie:

1. Presa scrisa din Republica Moldova si Romania.

2. Internet.

3. Istorie, manual pentru clasa a V, VI, VII, VIII, IX. Autori: Viorel Dandara, Cornel Popovici, Sergiu Nazaria s.a, Chisinau, 2005.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raport Filosofie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 715 cuvinte
Nr caractere:
24 122 caractere
Marime:
25.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
filosofie, moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Rodica Roşca
Sus!