Dimensiunile femininului în romanul Nunta în cer de Mircea Eliade

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Romanul lui Mircea Eliade ,,Nunta in cer", aparut in 1938 la Bucuresti se inscrie in proza erosului si face parte din literatura moderna interbelica. Este un roman in stil Turgheniev, cu notatii delicate despre comportamentul feminin si o istorie misterioasa despre de iubire in spatiul bucurestean. O singura femeie in fapt si doi barbati care intruchipeaza ipostaze diferite ale virilitatii. Cele doua personaje masculine se prabusesc din cerul pasiunii, ispasind fiecare in felul sau pacatul neputintei: Hasnas, resemnat se recasatoreste in scopul declarat de a avea urmasi, iar scriitorul Mavrodin refuza perpetuarea pentru a-si pastra creatia artistica. Romanul este o confesiune ludica, ca o ispasire a nefericirii celui ce a fost pedepsit de a ramine singur.

,,Nunta in cer" are un motto biblic: ,,Acum vedem ca prin oglinda, in ghicitura, atunci insa, fata catre fata; acum cunosc in parte, dar atunci voi cunoaste pe deplin ", exprimind sugestiv ideologia prozei erotice a lui Mircea Eliade.

Romanul are o singura eroina feminina, Ileana-Lena, care intilneste doua versiuni erotice, concretizate prin cei doi barbati, ce par a fi in opozitie ideatica, deoarece unul doreste sa obtina ceea ce respinge celalalt. Fiecare dintre cei doi isi povestesc experienta erotica celuilalt astfel fiecare dintre ei este, pe rind, personaj-narator, iar din punct de vedere cronologic, intimplarile sunt inversate.

Primul narator este Andrei Mavrodin, scriitor, care ii destainuie lui Hasnas conceptia sa initiala despre iubire, cind credea ca ,,nici un barbat nu s-ar sacrifica pentru un amor", dar dupa ce se indragosteste considera ca e ,,un destin caci sunt si altele, nenumarate care decid, fara stirea si in absenta noastra, pentru o viata intreaga".

Mavrodin intilnise la o petrecere banala, o femeie stranie cu miinile palide. Atunci nu i s-a parut ,,prea frumoasa". Era ,,cu fruntea inalta si cu timplele usor arcuite", ,,parul de un castaniu stins ce o facea sa para mai severa". Prezenta femeii se impune numaidecit experimentatului barbat prin vraja ei ascunsa. Vraja insoteste aproape orice personaj feminin pozitiv din proza lui Eliade. Ileana, caci acesta este numele femeii palide si vrajite, are o biografie secreta. Indragostit la prima vedere, Mavrodin vrea sa-i cunoasca trecutul, dar dupa mai multe insistente, nu afla decit amanuntul ca Ileana avusese o mare dragoste tragica si ca se vindecase greu de ea. Este, acum, calma, ,,purificata de bovarisme , limpezita de orice vulgar sentimentalism", totusi inspaimintata ca experienta s-ar putea repeta. ,,Gindeste-te - ii spune ea indragostitului scriitor - gindeste-te bine ce faci" O propozitie pe care este bine s-o tinem minte. Va fi repetata in alt moment al naratiunii si ea va dezlega in mare parte enigma pe care o cultiva romanul.

Bibliografie:

Craciun, Gheorghe. Savantul si prozatorul / Gheorghe Craciun. Istoria literaturii romane : Pentru elevi si profesori. - Ch.: CARTIER educational, 2004. - P. 630-635.

Craciun, Gheorghe. Viata si activitatea literara a lui Mircea Eliade / Gheorghe Craciun. Istoria literaturii romane : Pentru elevi si profesori. - Ch.: CARTIER educational, 2004 -P. 610-612.

Eliade,Mircea.Nunta in cer. Chisinau: EUS,1996.

Ileana :Nunta in cer de Mircea Eliade / Sindrilaru, Florin, Dictionar de personaje literare din proza si dramaturgia romaneasca. Vol. II . - Pitesti : Ed. Paralela 45, 2002 . - P. 47-49.

Mavrodin: Nunta in cer de Mircea Eliade / Sindrilaru, Florin. Dictionar de personaje literare din proza si dramaturgia romaneasca. Vol. II . - Pitesti : Ed. Paralela 45, 2002. - P. 45-47.

Simion, Eugen. Mircea Eliade un spirit al amplitudinii./ Eugen Simion . - Iasi: DEMIURG, [s. a.] - 271 p.

Sorohan, Elvira. Mircea Eliade. Magia Erosului // Convorbiri literare. - 2007.- Nr 3. -P. 32-34.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunile femininului in romanul Nunta in cer de Mircea Eliade.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 444 cuvinte
Nr caractere:
11 438 caractere
Marime:
19.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
roman, mircea eliade
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!