1. Caracteristici ale tehnologiei analizate.
Pe de o parte, biomasa este o sursa de energie regenerabila si este considerata ,,neutra" din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Aceasta este produsa in mod continuu de natura insasi, motiv pentru care este considerata a fi o sursa regenerabila de energie verde. Poate fi realizata din lemn: lemn de foc, praf si deseuri de cherestea si chiar deseuri din industria hartiei. Culturile agricole si materialele reziduale precum soia, iarba si algele sunt, de asemenea, materii prime in procesul de obtinere a energiei din biomasa. In plus, rezidurile din grajdurile animalelor si canalizarea umana sunt alte materii gasite constant in natura.
Majoritatea energiei electrice generate din biomasa este produsa prin ardere directa.
Pe de alta parte, cogenerarea reprezinta producerea combinata si simultana de energie electrica si termica in aceeasi instalatie de baza si pe baza aceluiasi combustibil. Sistemele de cogenerare (CHP) produc energie electrica si caldura recuperata sub forma de apa calda. Convertirea gazelor sau a altor combustibili in energie electrica si termica in propria locatie elimina costurile si pierderile de distributie a energiei electrice fiind un mod economic si ecologic de a folosi caldura. Sistemele de cogenerare pot furniza o cota semnificativa de abur, apa si-sau aer cald(a) pentru folosirea in procese industriale, incalzire si racire si o mare parte din cererea de energie electrica prin utilizarea de turbine cu gaz si abur, motoare cu combustie interna, ORC etc.
Avantajele centralei pe biomasa in cogenerare constau in: economia de costuri, in cazul sistemelor de cogenerare de capacitate mica si medie (0,2 - 20 MW) care sunt instalate in zone industriale sau cartiere de locuinte, energia produsa este utilizata la nivel local, reducandu-se astfel costurile generate de utilizarea de electricitate din reteaua nationala; Siguranta in furnizarea de energie electrica si termica; atat din motive comerciale, cat si din considerente de siguranta. Impactul oricarei intreruperi sau caderi temporare de curent poate fi minimizat prin configurarea centralei de cogenerare in acoperirea necesarului energetic local. In plus, combustia biomasei se realizeaza in general in boilere multi-combustibil, care permit selectarea si utilizarea unei diversitati de combustibili.
1.1 Principii de functionare si scheme
Conceptul de cogenerare defineste productia simultana, cu aceeasi instalatie (grup turbina cu abur - generator, grup motor cu ardere interna - generator etc.), a energiei electrice si termice (sub forma de apa calda, abur sau agent de racire).
In figura alaturata este prezentata o schema a instalatiei. Circuitele de abur viu sunt reprezentate cu linie violet ingrosata.
Pe schema pot fi identificate partile principale ale instalatiei.
Cazanele de abur supraincalzit, sunt amplasate in zona din dreapta a schemei. Se observa ca primele doua cazane (montale in varianta initiala a instalatiei) sunt conectate printr-un colector de abur pe circuitul de abur supraincalzit, denumit si abur viu (reprezentat pe figura cu culoarea violet si linii ingrosate). Gazele de ardere sunt evacuate din cele doua cazane printr-un singur cos de fum. Al treilea cazan (montat ulterior), a fost racordar pe circuitul de abur in acelasi colector, comun cu al primelor doua cazane. Pentru prepararea de agent termic tehnologic suplimentar, a fost prevazut si un circuit de preparare a acestui agent, care ocoleste turbina si este prevazut cu o statie de reducere - racire (SRR). Acest circuit va fi denumit in continuare ,,By pass incalzire agent tehnologic" sau mai simplu "By pass tehnologic". Al treilea cazan este racordat la un cos de fum propriu. Turbina de abur poate fi usor identificata in partea de sus a imaginii, in zona din stanga a circuitului de abur viu (reprezentata pe figura cu culoarea portocalie si linii ingrosate). Turbina este racordata la generatorul electric. Se observa ca instalatia este prevazuta cu un circuit de siguranta, pentru ocolirea turbinei, denumit in continuare ,,By pass turbina".
Condensatorul 1 este amplasat imediat dupa turbina, iar condensatorul 2 este amplasat pe circuitul de ,,By pass tehnologic"
Turbina de abur poate fi usor identificata in partea de sus a imaginii, in zona din stanga a circuitului de abur viu (reprezentata pe figura cu culoarea portocalie si linii ingrosate). Turbina este racordata la generatorul electric. Se observa ca instalatia este prevazuta cu un circuit de siguranta, pentru ocolirea turbinei, denumit in continuare ,,By pass turbina". Condensatorul 1 este amplasat imediat dupa turbina, iar condensatorul 2 este amplasat pe circuitul de ,,By pass tehnologic" Turbinele cu condensatie utilizeaza o presiune de evacuare sub cea atmosferica si au avantajul de a putea modifica independent sarcina electrica de cea termica. In cazul acestor turbine, sarcina termica se poate realiza prin extragerea de abur in una sau mai multe trepte, la parametrii de presiune si temperatura doriti.
1. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2015-015499_RO.html
2. https://vreaulanova.ro/blog/producerea-energiei-din-biomasa
3. https://centi.ro/info/imm2011/imm14.pdf
4. https://despre-energie.ro/cogenerarea-si-trigenerarea-principii-de-functionare-si-avantaje/
5. https://bdr.parisnanterre.fr/theses/internet/2013PA100178.pdf
6. https://www.academia.edu/32586465/PRIMA_CENTRALA_DIN_ROMANIA_COGENERARE_INALTA_EFICIENTA_TEHNOLOGIE_ORC_COMBUSTIBIL_DESEURI_DE_LEMN
7. http://mugurbalan.eu/termo/bilant_energetic_cogenerare.pdf
8. http://www.code2-project.eu/wp-content/uploads/How-to-guide-RO_2.pdf
9. https://heberger.ro/projects/centrala-electrica-pe-biomasa-din-reci/
10. http://www.anpm.ro/documents/14903/46288260/Memoriu+Telciu+final_+7+ian+2020.pdf/97a2ce82-a5d5-4608-b942-15ea57f5e227
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.