Finanțarea investițiilor energetice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Aspecte generale privind eficienta energetica
2. Studiu de caz: RAFINARIA ,STEAUA ROMANA' S.A. Campina

Extras din proiect:

Sectorul energetic national trebuie sa faca fata principalelor provocari ce se manifesta la nivel intern si global: securitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului. Aceste provocari sunt deosebit de importante, in conditiile in care Romania trebuie sa recupereze decalajul de performanta economica fata de tarile dezvoltate ale UE.

O contributie majora la realizarea acestor obiective o are cresterea eficientei energetice, unul dintre elementele prioritare ale politicii energetice romanesti

Cadrul institutional aferent promovarii masurilor de utilizare eficienta a energiei a fost creat prin infiintarea in 1990 a Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), organism ale carui responsabilitati au fost intarite in 2000 prin adoptarea Legii 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, modificata si completata prin Legea 56/2006. Legea prevede ca Agentia Romana pentru Conservarea Energiei este autoritatea specializata la nivel national in domeniul eficientei energetice, cu personalitate juridica si functionare in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor.

Alte institutii/ministere cu atributii in domeniul eficientei energetice sunt:

- Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) aplica politica Guvernului in sectorul energetic, inclusiv in domeniul eficientei energetice si resurselor regenerabile,

- Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), pentru locuinte,

- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD),

- Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), pentru administratia locala,

- Ministerul Transporturilor (MT), pentru sectorul transporturilor.

De asemenea, in anul 2003 s-a infiintat Observatorul Energetic National (OEN), care realizeaza banca de date si determina principalii indicatori de eficienta energetica pentru Romania.

Din acelasi an, 2003, a inceput sa opereze Fondul Roman pentru Eficienta Energiei (FREE) care finanteaza, in conditii comerciale, companiile din sectorul industral si alti consumatori de energie pentru a le facilita finantarea proiectelor de utilizare eficienta a energiei.

Tinta nationala de economisire a energiei

Directiva nr. 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice, care va fi preluata in legislatia nationala in anul 2008, prevede, in conformitate cu prevederile art. 14(2), ca statele membre UE se angajeaza sa realizeze reducerea consumului de energie finala cu cel putin 9% intr-o perioada de noua ani (2008-2016) comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani pentru care exista date disponibile (2001-2005).

Prin Planul Sectorial in domeniul Cercetarii-Dezvoltarii din Industrie este in curs de elaborare un studiu care are drept scop actualizarea potentialului de economii de energie in industrie, transporturi, rezidential, agricultura, tertiar (servicii), cogenerare.

Reducerea consumului de energie finala contrabalanseaza tendintele de crestere a consumului de resurse primare si a consumului final de energie in economia romaneasca, consumul national de energie electrica fiind, in aceste conditii, prognozat sa creasca constant cu 3% pe an, pana in 2020.

Masurile de imbunatatire a eficientei energetice incluse in primul Plan National de Actiune in domeniul Eficientei Energetice

Masurile de imbunatatire a eficientei energetice incluse in primul Plan National de Actiune in domeniul Eficientei Energetice (PNAEE) se inscriu in urmatoarele categorii:

- Reglementari

- Informare si masuri legislative (Campanii de informare, Audit Energetic)

- Acorduri voluntare si instrumente de cooperare (Companii industriale, Acorduri pe Termen Lung)

- Servicii energetice pentru economii de energie (Finantare cu a treia parte, Contracte de performanta energetica)

- Instrumente financiare (Subventii, Scutirea de taxe la eliberarea autorizatiei de construire pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare termica, Cofinantarea lucrarilor)

- Mecanisme de eficienta energetica si alte combinatii intre celelalte sub-categorii (Fonduri de eficienta energetica)

Pentru sectorul industrial, un sector cu un important potential de economisire, in cadrul unui studiu SAVE (,,Scheme si masuri pentru implementarea in Romania a unor Acorduri pe Termen Lung specifice pentru industrie"), au fost identificate acordurile voluntare ca unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a obtine angajarea industriei in cresterea eficientei energetice. Un impact important se poate obtine, de

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantarea investitiilor energetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 446 cuvinte
Nr caractere:
13 694 caractere
Marime:
1.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
energie, finantare, investitii
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!