Transformatorul electric

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument 2
CAPITOLUL I
1.1 Probleme generale.Elemente constructive 3
1.2 Parti component.Rol functional de baza 5
1.3 Semne conventionale 8
CAPITOLUL II
2.1 Principiul de functionare 9
2.2 Ecuatile transformatorului 10
2.3 Regimurile si caracteristicile de functionare 13
2.4 Bilantul de puteri 15
CAPITOLUL III
3.1 Transformatorul trifazat 16
3.2 Schemele si grupele de conexiuni ale tr. trifazate 18
3.3 Autotransformatorul 20
3.4 Protectia muncii 21
Bibliografie 22

Extras din proiect:

Am ales ca tema de proiect" Transformatotul electric " deoarece exista o legatura de distributie de inalta tensiune si sunt executate prin cabluri sau nervuri cu bare neizolate.

Echipametele principale utilizabile la constructiea posturilor de transformare sunt:

-aparatele din circuitul primar.

-transformatoarele.

-aparatele din circuitul secundar.

Transformatorul din circuitul secundar este un ap static utilizat pentru modificarea parametrilor puterii electromagetice primitede la o retea de c.a si transformarea acesteiea la o alta retea de c.a.

Parametrii modificatii sunt:

-tensiunea

-intesitatea curentului.

-nr. de faze.

Mentinerea tensiuni este o problema in exploatarea centralelor electrice.

Eficienta econamica a investitilor si a echivalentilor anuale, este o ecuatiea in care se tine seama de alegerea schemelor de conexiuni considerate foarte sigure,intruncat fiecare aparat nou introdus in schema constituie el insusi o serie de avarii.

Lucrarea este structurata pe 3 capitole

Lucrarea se incheiea cu specuficarea bibliografiei si o documetatie necesare pentru rezolvarea acesteiea.

Capitolul I

1.1PROBLEME GENERALE ELEMENTE CONSTRUCTIVE

Transformatoarele electrice sunt aparate electromagnetice statice de curent alternativ cu doua sau mai multe infasurari cuplate magnetic, care transform parametrii energiei electromagnetice (in general tensiunea si intensitatea curentului). In anumite cazuri, acestea pot schimba si numarul de faze sau frecventa.

Functionarea transformatorului electric se bazeaza pe legea inductiei electromagnetice. Desi nu este o masina electrica propriu-zisa, transformatorul electric poate fi considerat o masine electrica statica, deoarece multe din fenomenele care au loc la functionarea sa sunt comune cu fenomenele care au loc la functionarea masinilor electrice.

Transformatoarele electrice sunt utilizate in sistemele de transport si distributie a energiei electromagnetice (transformatoarele de putere), la masurari electrice (transformatoarele de masura), in automatizari etc.

Clasificarea transformatoarelor electrice se poate face dupa mai multe criterii:

- dupa numarul de faze transformatoarele pot fi: monofazate sau polifazate;

- dupa raportul de transformare transformatoarele ridicatoare de tensiune sau coboratoare de tensiune;

- dupa frecventa tensiunii de alimentare transformatoarele pot fi:

de joasa frecventa (cu circuit magnetic din tole de otel electrotehnic) si de inalta frecventa (cu circuit magnetic din ferite, care au pierderi mici prin histerezis magnetic si prin curenti turbionari);

- dupa domeniul de utilizare transformatoarele se clasifica in:

transformatoare de putere utilizate in retelele electrice, autotransformatoare, transformatoare de masura, transformatoare speciale (de sudura, multiplicatoare de frecventa etc).

Regimul de functionare pentru care este destinat transformatorul electric si care nu depaseste limitele admisibile de incalzire ale elementelor sale, in conditii normale de functionare, se numeste regim nominal de functionare. Acest regim de functionare este precizat prin ansamblul valorilor numerice nominale ale marimilor electrice si mecanice inscrise pe placuta indicatoare a transformatorului.

Un transformator monofazat cu doua infasurari (fig.1.1) este constituit dintr-un miez feromagnetic, realizat din tole de otel electrotehnic, pe care sunt asezate cele doua infasurari. Infasurarea care primeste energie electromagnetica se numeste infasurare primara (primarul transformatorului), iar infasurarea care cedeaza energie electromagnetica se numeste infasurare secundara (secundarul transformatorului). In studiul transformatorului, toate marimile care se refera la primarul transformatorului (marimi primare) poarta indicile 1, iar cele care se refera la secundarul transformatoarului (marimi secundare) poarta indicile 2.

Asocierea sensurilor tensiunilor si curentilor se face la primar cu conventia de la receptoare, iar la secundar, cu cea de la generatoare.

Capetele infasurarilor si bornele la care se leaga acestea se noteaza astfel: inceputurile cu litere de la inceputul alfabetului (A, B, C, sau a,b,c), sfarsiturile cu litere de la sfarsitul alfabetului (X,Y, Z, sau x, y, z), literele mari corespunzand infasurarilor de inalta tensiune (IT), iar cele mici, infasurarilor de joasa tensiune (JT).

Marimile nominale inscrise de uzina constructoare pe placuta indicatoare a transformatorului sunt: puterea nominal definita ca puterea aparenta la bornele primare in regimul nominal, tensiunile nominale de linie, curentii nominali de linie, frecventa nominala, numarul de faze, schema si grupa de conexiuni, tensiunea nominala de scurtcircuit in unitati relative, curentul de mers in gol la tensiunea nominala, pierderile la scurtcircuit la curent nominal, reginul de functionare (continuu sau intermitent), felul racirii (in aer sau ulei). Aceste marimi sunt definite in STAS 1703-67, iar valorile marimilor nominale pentru transformatoarele de putere trifazate in ulei sunt date in STAS 440-62.

Bibliografie:

1. S Popescu Notiuni si instalatii electice Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1977.

2 N Bictur Notiuni,aparate,actionari si automatizari Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1999.

3. N.V BATAR Actionari si Automatizari

C.Batar Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1980.

4. Documentatie Internet

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transformatorul electric.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 682 cuvinte
Nr caractere:
32 030 caractere
Marime:
2.68MB (arhivat)
Publicat de:
Eduard Soare
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Electrotehnica Aplicată
Tag-uri:
circuite, componente, curent, tensiune
Predat:
Mihai Viteazu Vulcan din Hunedoara
Clasa:
a 13-a
Profil:
Tehnic
Sus!