Voltmetre Electonice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Electronica este o ramura a electrotehnicii care studiaza fenomenele legate de miscare a particulelor incarcate electric, interactiunea dintre aceste particule, precum si modurile de obtinere a acestor particule.

Electronica s-a construit ca domeniu independent la inceputul secolului XX, dupa realizarea primelor tuburi electronice cu vid folosite ca amplificatoare si oscilatoare (trioda - 1906, tetroda - 1919, pentoda - 1928 etc.).

Dezvoltarea tehnologiilor microelectronice-tehnica circuitelor integrate monolitice, tehnica straturilor subtiri si groase a condus la concentrarea intr-un volum redus a unui numar foarte mare de componente electronice discrete (cateva sute de componente interconectate ocupa cativa milimetrii patrati).

La avantajul dimensiunilor reduse ale circuitelor integrate se mai adauga un consum redus de energie electrica, un cost scazut si o foarte buna fiabilitate.

Indiferent de complexitatea unui sistem electronic si de aplicatia sa concreta, in care efectueaza o anumita functie, in structura sa se pot distinge:

a) componente

b) circuite

c) aparate electronice

a) Componentele electronice sunt piesele elementare cu functii simple. Rezistoarele, condensatoarele si bobinele sunt componente pasive cu doua borne. Rezistoarele limiteaza curentii in circuitele alimentare de surse independente; se spune ca rezistoarele sunt componente disipative, deoarece ele absorb energia electrica, transformand-o in caldura si disipand-o integral.

Bobinele si condensatoarele pot inmagazina energia in campul lor magnetic, respectiv electric, ele nu pot restitui unui circuit o cantitate de energie mai mare decat cea furnizata lor. Circuitele formate numai din componente pasive nu sunt capabile de amplificare, ele sunt circuite electrice.

Tranzistoarele, tuburile electronice cu vid, circuitele integrate sunt componente electronice active, deoarece pot face ca circuitul care le contine sa fie capabil de amplificare in putere, cu alte cuvinte componentele active pot comanda fluxul de energie intr-un circuit. Componentele active au trei sau mai multe borne (terminale), grupate de regula cate doua (in porti) unele fiind borne de intrare, iar altele borne de iesire; functionarea este posibila numai in urma alimentarii dispozitivelor cu energie electrica obtinuta de la o sursa locala de energie.

Dupa caracterul fizic al proceselor ce au loc in interiorul dispozitivelor electronice se impart in doua categorii:

- tuburi electronice cu vid si cu gaz, in care conductia curentului este conditionata de miscarea electronilor in vid inaintat sau in gaze rarefiate;

- dispozitive semiconductoare, in care conductia curentului este conditionata de miscarea electronilor in medii semiconductoare.

b) Circuitele electronice sunt ansambluri de componente pasive si active, interconectate intre ele dupa anumite reguli, (conform schemelor de principiu) si care indeplinesc anumite functii bine stabilite: amplificare, stabilizare, oscilare, protectie, reglare de impulsuri, masurare, calcul, afisare etc.

c) Aparate (instalatiile) electronice sunt structuri complexe cuprinzand diverse circuite electronice cu functiuni electronice si care in ansamblu servesc unui anumit scop.

Diversitatea acestor tipuri de aparate si echipamente este foarte mare

( de masurat, de radioemisie si radioreceptie, de televiziune, de telecomunicatii, de automatizare, de tehnica de calcul, de tehnica medicala etc.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Voltmetre Electonice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 428 cuvinte
Nr caractere:
14 559 caractere
Marime:
37.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
tensiune, curent electric, rezistenta, voltmetru
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Nemtoiu Mihaela
Sus!