Funcționarea radio - RTM

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.RTM - Radio Targu-Mures
1.1Notiuni introductive -informatii generale despre RADIO3
1.2Undele radio3
1.3Calatoria incredibila a sunetului pe calea radioului AM4
1.4Radio FM si AM 6
1.5Cum este emisa o unda radio 6
1.6Distantele de acoperire emisiile AM si FM7
1.3 Model de desfaurator "BRASOVUL DE LA 8 LA 9" 7
1.4 Echipamente la Brasov8
2. Studiourile Universitatii
2.1 Nivelul semnalului10
2.2 Nivelul de studio11
2.4 Blocurile functionale ale unui sintetizator12
2.4.1 Blocul de comanda logica12
2.4.2 Blocul de formare si selectie a ritmurilor13
2.4.3 Blocul de simulatoare14
2.4.4 Blocul de alimentare16
2.5 Echipamente de studio 16
2.6 Concluzie17
2.7 Bibliografie17

Extras din proiect:

Il ascultam in masina in drum spre munca, in bucatarie si chiar si in timpul liber, radioul este inca o parte din viata noastra chiar daca alte mijloace media mai moderne l-au inlocuit asa este si Radio Targu Mures.Desi in zilele noastre si-a pierdut aura magica de odinioara, radioul reprezinta una din marile realizari tehnologice ale umanitatii. De aproape 100 de ani radioul ne permite sa trimitem sunete prin aer cu viteza luminii. Oricat ne cautam inauntrul lui, nu vei gasi niciun sunet, chiar de mergi cu disectia pana la nivelul cel mai profund al partilor componente. Unii filozofi moderni au folosit aceasta analogie pentru a sugera ca nu vom gasi niciodata cauza constiintei, pentru ca ar fi produsa de creierul uman asa cum sunetul este produs de radio.

Spectrul electromagnetic reprezinta totalitatea radiatiilor electromagnetice existente in univers. Aceste radiatii au frecvente cuprinse intre aproximativ 1023 herti si la 0 herti. Nu exista totusi o delimitare teoretica exacta a acestui spectru, intrucat practic lungimea de unda poate avea orice valoare, valoarea maxima fiind dimensiunea universului. In functie de utilitatea radiatiei electromagnetice, spectrul electromagnetic este impartit in mai multe regiuni, dintre care de importanta deosebita pentru noi este regiunea spectrului vizibil (intre 400 si 700 nanometri), adica acele frecvente ale spectrului care pot fi interpretate de catre ochi. Nu exista granite precise intre aceste regiuni, prin urmare delimitarile prezente mai jos numai aproximative si sunt stabilite in scop didactic, dar si operational, pentru a crea o idee clara despre dimensiunile acestor zone ale spectrului electromagnetic.

Undele radio

Undele radio reprezinta un tip de radiatie electromagnetica, o forma de energie care isi schimba proprietatile, si oscileaza foarte rapid. Undele radio au doua caracteristici inrudite: frecventa si lungimea de unda. Frecventa exprima de cate ori intr-o secunda unda oscileaza, deci isi schimba puterea (amplitudinea) asociata. Lungimea de unda reprezinta distanta dintre doua maxime ale oscilatiei undelor electromagnetice si este data de relatia dintre viteza de deplasare a undei (300000 de km/s in cazul tuturor undelor electromagnetice care se deplaseaza prin aer) impartita la valoarea frecventei anterior descrise. Undele radio de frecvente joase au lungimi de unda mari (sute de metri), in timp ce undele radio de frecventa inalta au asociate lungimi de unda scurte (de ordinul centimetrilor).

In esenta, radioul foloseste o tehnologie foarte simpla. Folosind componente electronice ieftine se pot construi emitatoare si receptoare radio simple. Orice configuratie de dispozitiv radio pentru emisie-receptie presupune existenta unui transmitator si a unui receptor. Rolul transmitatorului este de a prelua un anume tip de mesaj, cum ar fi vocea unui solist, imagini in cazul unui receptor TV sau date pentru modemurile radio, sa il codifice sub forma unei unde electromagnetice sinusoidale si sa il transmita prin aer sub forma undelor radio. Rolul receptorului este, desigur, receptia acestor unde radio precum si decodificarea si extragerea mesajului util din structura lor. Atat emitatorul, cat si receptorul folosesc antene pentru a radia (transmite), respectiv receptiona undele electromagnetice.

Calatoria incredibila a sunetului pe calea radioului AM

Puteti vedea in fotografia de mai jos, pasii parcursi de o unda sonora de la microfonul artistului, pe calea aerului, pana in casele dumneavoastra. Trebuie remarcat ca elementele reprezentate grafic prin numerele 3-5, si anume generatorul de semnal, modulatorul si emitatorul sunt localizate la nivelul statiei de radio de unde se emit programele in eter, pe cand cele de la 6 la 10 (antena receptoare, amplificatorul, demodulatorul, filtrul si difuzorul) se regasesc in orice receptor radio AM (aparatul de radio). Schema de mai jos presupune si prezenta unui semnal audio live, deci vocea unui artist este preluata printr-un microfon (1), amplificata (2) si transmisa generatorului de semnal.

1. Microfonul

Vibratiile sonore generate de artist actioneaza asupra microfonului, unde sunetul este convertit intr-un semnal electric foarte slab. Odata cu inaltimea tonului redat de artist, creste si frecventa undei sonore asociate.

2. Amplificatorul

Acest semnal electric este amplificat. Se poate vedea pe figura ca semnalul de intrare este mai plat (de amplitudine mai mica) decat cel de iesire. Amplitudinea marita a semnalului de iesire indica faptul ca acesta este mult mai puternic. De remarcat si ca frecventa semnalului de intrare si a celui de iesire sunt identice.

3. Generatorul semnalului purtator

Bibliografie:

Compresia semnalelor, Nikil Jayant

Sisteme radio mobile celulare, Husni Hammuda

Wikipedia

Teoria campului electromagnetic, Nicola Voicu

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functionarea radio - RTM .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 038 cuvinte
Nr caractere:
33 444 caractere
Marime:
907.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
radio, unde electromagnetice, amplificare
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!