Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

The display of this clock not like any other clock. This clock uses a mechanically scanned display.In a scanned display the lights, LEDs, or what ever makes visible dots, are not on all the time. The leds turn on and off, one after another, very rapidly. Due to the slow response of the human eye we get the impression that the lights are on all together and we can read the display.Scanning in this clock is mechanically. A limited number of leds are placed in a row and attached to a rotating arm.

Functionarea acestui circuit se realizeaza pe baza analizei si sintezei miscarii. Acest fenomen al perceperii miscarii se datoreaza unor factori fiziologici si a unor factori psihologici, care se petrec in ochi.

Daca privim un obiect luminos imaginea lui se formeaza pe retina ochiului ca apoi prin nervul optic senzatia perceperii vizuale a obiectului se transmite la creier. In momentul cand obiectul dispare brusc senzatia perceperii nu dispare concomitent. Acest fenomen de stergere progresiva se numeste memorie retiniana. Aceasta are o durata variabila dependenta de intensitatea excitatiei luminoase, de compozitia spectrala a luminii, de durata in timp a excitatiei luminoase. Cele expuse mai sus sunt factorii fiziologici privind analiza si sinteza miscarii.

Filmul este o serie de fotograme insirate a unor miscari. In aparatul de proiectie cinematografica, redarea fotogramelor se face in asa fel incat fiecare va sta in fata ferestrei de proiectie un anumit timp, dupa care se va face proiectia urmatoarei. Aceasta sucesiune care se face intr -un tempo sacadat (cadentat) este perceputa de ochiul uman ca o miscare naturala. Daca nu ar exista aceasta persistenta retiniana, dupa unii remanenta retiniana, de fapt un defect al ochiului, nu ar fi putut sa apara cinematograful.

Persistenta imaginii

Ochiul este capabil sa retina un interval de timp impresia unei imagini chiar daca excitatia (imaginea optica) a incetat. Totodata imaginea se formeaza dupa un anumit interval de timp dupa ce excitatia a avut loc. Acest interval de timp este de aproximativ 0,1 s si depinde de o serie de factori inclusiv factori de natura umana.

Aceasta proprietate este extrem de utila in transmiterea imaginilor in miscare, pentru ca efectul persistentei imaginii pe retina ne da posibilitatea de a incarca o noua imagine si daca viteza de incarcare este suficient de mare se poate obtine senzatia de miscare.

Frecventa critica si efectul de licarire

Efectul de palpaire (licarire) a imaginii este strans legat de proprietatea de persistenta a imaginii si variaza functie de o serie de parametri.

Efectul de licarire este asociat asa numitei frecvente critice, pentru care ochiul are senzatia de continuitate. In general, daca avem o frecventa mai mare de 10 imagini statice pe secunda efectul de licarire dispare. Sigur, aceasta valoare este valoarea minima, experimental constatandu -se ca pentru ca efectul de licarire sa dispara indiferent de conditiile de vizualizare este necesar ca frecventa critica sa fie de cel putin 44 de imagini pe secunda.

In tabelul de mai jos sunt prezentate frecventele critice pentru diferitele surse de imagini.

Realizarea montajului

In schema bloc sunt prezentate etajele functionale ale ceasului.

Urmatoarea imagine reprezinta schema electronica a montajului ce urmeaza sa-l realizez practic.

Un motor roteste un circuit electronic format dintr-un procesor programat sa masoare timpul si sa modifice alimentarea unei retele de 7 LED-uri, in mod sincronizat, cu scopul de a simula o matrice de 7x30 LED-uri.

Viteza "digitala " a procesorului este sincronizata cu viteza motorului, pentru a realiza o grosime controlata a cifrelor afisate indiferent de viteza motorului.

Efectul perceput de ochiul uman, este acela ca imaginea formata pluteste in aer.

Montajul este alimentat cu 5V cc, avand montat intern un stabilizator de tensiune cu circuitul LM 7805 si un condensator de 0.22mF pentru stocarea energiei necesare functionarii autonome a procesorului.

Bibliografie:

1.Revista: Tehnium nr.4,5 din1999

2.link bob@boblick.com

3. Wikipedia/Persistence Of Vision Displays

4.www.electronixandmore.com

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
847 cuvinte
Nr caractere:
4 413 caractere
Marime:
5.63 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Electronica si automatizari
Data publicare:
04.12.2017
Structură de fișiere:
  • Ceas holograma.doc
  • Ceas holograma.ppt
Predat:
Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Iaşi
Profesorului:
Alida Boldea
Te-ar putea interesa și:
Campaniile si miscarile de masa=exemple clasice ale modului de functionare a sistememlor de...
Cap. 1. SISTEME PIPELINE Tehnica pipeline reprezinta o metoda de imbunatatire a performantelor...
1.1. CONCEPTUL DE SISTEM No?iunea de sistem, este o no?iune abstracta care a fost aplicata unor...
Definitia 1: Parapsihologia reprezinta un studiu stiintific efectuat asupra unor evenimente...
Definitia 1: Parapsihologia reprezinta un studiu stiintific efectuat asupra unor evenimente...
Sus!