Stabilizator de tensiune cu un tranzistor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Generalitati pag. 3
2. Stabilizatoare pag. 4 Stabilizator de tensiune continua pag 4 Scheme practice de stabilizatoare pag.6
3. Stabilizator de tensiune serie cu un tranzistor pag.9
Tehnologia de realizare a circuitului pag.9
Functionarea circuitului pag 10
Rolul fiecarei piese in circuit pag 12
Dioda zenner pag 13
Rezistenta pag 14
Ledul pag 15
Tranzistoare bipolare pag.16
4. Norme de tehnica securitatii muncii pag. 17
5. Bibliografie pag. 19

Extras din proiect:

Pentru a functiona corect aparatura electronica necesita tensiuni de alimentare continue.

Tensiunea obtinuta la iesirea unui redresor cu filtru are , pe langa componenta contina ,dependenta de tensiunea retelei si o componenta variabila ,ondulatiile.In plus ,aceasta tensiune scade mult cu cresterea curentului de sarcina si este dependenta de temperatura.

Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigura la iesire o tensiune dependenta de tensiunea de intrare,de curentul de sarcina si de temperatura.Stabilizatorul de tensiune real nu poate realiza o independenta totala a tensiunii de iesire de factorii mentionati mai sus dar le micsoreaza dependenta

Stabilizatorul de tensiune,impreuna cu redresorul si filtrul formeaza o sursa de tensiune stabilizata.

Tipurile de stabilizatoare

1.Dupa principul de functionare stabilizatoarele de tensiune se impart in :

- stabilizatoare parametrice

- stabilizatoare cu reactie

- stabilizatoare in regim de comutatie

Stabilizatorul parametric are structura cea mai simpla si isi bazeaza functionarea pe nelinearitatea caracteristicii curent-tensiune a dispozitivului folosit (in general o dioda stabilizatoare)

Stabilizatorul cu reactie realizeaza functia de stabilizare printr-o reactie negativa,dispozitivele electronice folosite lucrand liniar acest tip de stabilizatoare sunt intr-o prima aproximatie circuitei liniare.

Stabilizatoare in regim de comutare sunt tot stabilizatoare cu reactie,in care insa elementul regulator de iesire nu lucreaza liniar ci in regim de comutatie.Creste astfel mult in randamentul stabilizatorului.

2 Dupa cum elementul regulator al tensiunii stabilizate se afla in serie sau in derivatie cu iesirea stabilizatorului stabilizatoarele de tensiune pot fi:

-stabilizatoare in serie

-stabilizatoare derivatie

2. Stabilizator de tensiune continua

Consideratii generale - parametrii tehnici de reglare

Tensiunea sau curentul de alimentare, pt numeroase instalatii si aparate industriale sau de laborator, trebuie mentinute constante cu o precizie (foarte) mare, deoarece eventuale abateri de la valoarea nominala pot introduce erori de functionare sau masurare. Pentru mentinerea constanta a tensiunilor sau curentilor de alimentare in practica se utilizeaza stabilizatoare de tensiune sau de curent.

Tehnica actuala cunoaste un numar mare de dispozitive destinate stabilizarii tensiunii sau curentului, continuu sau alternativ. Clasificarea acestor dispozitive se poate face dupa puterea pe care o controleaza, tipul schemei, tipul elementelor utilizate pentru stabilizare, gradul de stabilizare sau natura sarcinii

Spre deosebire de acumulatoare sau bateri uscate, sursele stabilizate prezinta avantajul unu reglaj comod al marimii de iesire precum si performante tehnice ridicate.

Cu ajutorul redresoarelor se pot obtine tensiuni continue sau curenti continui. Aceste marimi depind insa de tensiunea alternativa de alimentare care poate varia cat si de sarcina care, de asemenea se poate modifica. Din aceasta cauza redresoarele nu pot constitui surse directe de alimentare cu energie de curent continuu pentru numeroase echipamente.

In principiu, stabilizarea unei tensiuni continue poate fi facuta fie inainte de redresare, mentinand constanta tensiunea alternativa de alimentare a acestuia fie dupa redresor, intercaland intre acesta si sarcina un element capabil sa preia variatiile de tensiune. Daca prima varianta preia numai variatiile tensiunii de retea, cea de a doua are avantajul de a mentine constanta tensiunea de sarcina, indiferent de cauzele care tind sa o modifice. Acesta este motivul pentru care dispozitivele din a doua categorie sunt preferate in practica si au capatat o raspandire mai mare.

Stabilizatorul de tensiune este un aparat de tensiune conectat intre sursa si consumatorul de energie electrica si serveste la micsorarea variatiilor de alimentare pana la limitele impuse de performantele consumatorului.

Utilizarea stabilizatorului presupune faptul ca functionarea aparatului consumator nu este posibila in conditii naturale, daca acesta s-ar conecta direct la surse de energie.

Stabilizatorul de curent se defineste in mod analog cu stabilizatorul de tensiune, cu deosebire ca variatiile curentului sunt acelea care trebuie miscate pana la anumite limite.

In general actiunea de stabilizare se bazeaza prin neliniaritatea caracteristicilor termorezistentelor, tuburilor electronice, tuburilor ionice, diodelor semiconductoare, tranzistoarelor sau a curbelor de magnetizare a otelului.

Dupa metoda de stabilizare exista urmatoarele tipuri principale de stabilizatoare :

Bibliografie:

1.ST GIRLASCU

T . COLAS

L . FESTILA

Elrctronica si automatizari industriale

Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti

2 .Mariana Robe

Marinela Dobre

Maia Dragiciu

Carmen Gheata

Monica Mateescu

Vasilica Popa

Anton Sprinceana

Geovanna Stanica

Electronica si Automatizari

Manual pentru cultura si specialatate cls IX

Editura Economica Preuniversitara

3. Theodor Danila

Monica Ionescu

Componente si Circuite Electronice

Manual pentru licee industriale si de matematica ,fizica cu Profiluri de electronica si matrmatica electronica cls XII

Editura didactica si Pedagogica Bucuresti 1981

4. D . F Lazaroiu

I . Lazaroiu

Electronica Industriala

Manual pentru liceee industriale anul III

Editura didactica si pedagogica Bucuresti

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stabilizator de tensiune cu un tranzistor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 481 cuvinte
Nr caractere:
22 162 caractere
Marime:
489.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Electric
Tag-uri:
tensiune, tranzistori, circuit
Predat:
Scoala Nationala de Gaz Medias
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Craciun Constantin
Sus!