Johann Sebastian Bach

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument 3
INTRODUCERE 5
Johann Sebastian Bach 5
CUPRINS 6
Viata si cariera lui Johann Sebastian Bach 6
Creatia lui Johann Sebastian Bach 13
Simbolistica si ultimii ani din viata lui Johann Sebastian Bach 18
BAROCUL 21
Aparitie si evolutie 21
Terminologie si semnificatie 23
Bibliografie 24

Extras din proiect:

Argument

In anul 1675, s-au nascut Domenico Scarlatti, Handel si Bach, stalpii creatiei muzicale din epoca barocului.

Handel - dramaturg prin excelenta, "Michelangelo al barocului" (cum l-au numit multi dintre biografii sai), a reusit prin arta sa sa smulga cuvinte de veneratie din partea celor ce l-au urmat. "El este maestrul nostru al tuturor" (Haydn), "Handel este cel mai mare compozitor, de la el mai am inca multe de invatat" (Beethoven), iar Brahms a lasat marturia elogiului sau prin magnifica creatie pentru pian "Variatiuni si fuga pe tema de Handel".

Scarlatti - compozitor napolitan, organist, clavecinist - concertist si-a afirmat geniul sau in creatia pentru clavecin. "Clavecinul este partenerul care l-ajuta sa cucereasca libertatea".

Bach - personalitate covarsitoare, a influentat traiectoria dezvoltarii muzicii in secolele care i-au urmat. Sinteza mareata a muzicii religioase si laice, dar si a celor doua dimensiuni ale gandirii muzicale - omofonie si polifonie - a muzicii vocale si instrumentale, a lumii vechi modale si a celei noi functionale, exprimand pe langa echilibru si blandete umana, o revarsare de energie, de robustete si caldura sufleteasca, arta bachiana constituie un inepuizabil mesaj cu valente mereu revelatoare secolelor ce i-au urmat.

Johann Sebastian Bach a reusit o fericita sinteza intre armonie si polifonie, intre mijloacele tehnice vechi si cele noi, fiind cel mai mare polifonist al tuturor timpurilor si a determinat o a doua inflorire a artei pluri-vocale. Spre deosebire de polifonia renasterii, Bach o fundamenteaza pe principii armonico - tonale.

Geniu al contrapunctului, indata ce este in fata unui cor, al unei orgi, al unei claviaturi, a unei orchestre mai mari sau mai mici se joaca pur si simplu cu formele cele mai complicate. Cine stie oare sa trateze ca el o tema, sa augmenteze, sa rastoarne, sa o prefaca, sa ii de-a un curs neasteptat, sa o opuna sau sa o imbine cu altele infatisand-o mereu sub alte intelesuri si aspecte muzicale? Prin calitatea, prin forma-i desavarsita, muzica lui Bach implineste toate postulatele estetice. E utila, e frumoasa, e sublima - e nemuritoare.

Daca vorbim despre baroc, vorbim, despre scriitura melodica in secvente caracteristica epocii. De aici rezulta dinamica specifica la Bach, asa zisa dinamica "in terase" care inseamna o crestere sau descrestere dinamica in blocuri sonore, pe trepte, dupa cum secventele reprezinta pasi ascendenti sau descendenti.

Creatia lui Bach, de o mare amploare si diversitate reprezinta o imbinare a artei contrapunctului cu armonia si totodata o imbinare a muzicii religioase cu cea laica. Formele sunt echilibrate, caracterizate printr-o logica si claritate impecabila, arta lui Bach fiind comparata cu arhitectura, Goethe numind-o "muzica pietrificata".

INTRODUCERE

Johann Sebastian Bach

,, Muzica este o armonie agreabila in onoarea lui Dumnezeu si desfatarea permisa sufletului"- J. S. Bach

Se spune despre Bach faptul ca era incapatanat, temperamental si era considerat un om dificil. Probabil ca elevii dar si copiii lui se temeau de aceasta figura. Era un om religios, luteran practicant despre care s-a scris faptul ca era obsedat de ideea mortii deoarece in biblioteca lui au fost gasite un numar mare de volume ecleziastice. In vremea aceea, paradisul si infernul nu erau numai niste concepte si adevaruri infricosatoare. Handel si Haydn se credea "prieteni" cu Dumnezeu, ceea ca ii facea sa creada ca vor ajunge in cer. Dar acest lucru nu s-a intamplat si la Bach care a ramas intr-o stare de adoratie si serviabilitate a divinitatii. A spus ca scopul final si ratiunea muzicii " trebuie sa fie gloria lui Dumnezeu si recreerea mintii."

S-a nascut la Eisenach, Thuringia pe 21 martie 1685. A fost un compozitor baroc, cel mai renumit membru al unei familii de muzicieni originari din Germania. Desi in timpul vietii a fost cunoscut mai degraba ca virtuoz al clavecinului, organist si constructor de orgi, Bach este considerat astazi unul dintre cei mai importanti compozitori ai tuturor timpurilor.

Bach era un burghez solid, a fost casatorit de 2 ori. Dintre toti membrii familiei Bach, el a fost cel mai influent si cel mai respectat, era foarte chibzuit cu banii si se incrunta de fiecare data cand trebuia sa cheltuiasca.

Bibliografie:

1. Schonberg, Harold: Vietile marilor compozitori - Transfigurarea barocului, editura LIDER, 2008

2. Kendall, Alan: Cronica muzicii clasice - Barocul si Johann Sebastian Bach, editura Aquila, 2007

3. La Rousse: Dictionar de mari muzicieni - BACH (Johann Sebastian), editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2010

4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Barocul

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Johann Sebastian Bach.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 970 cuvinte
Nr caractere:
29 700 caractere
Marime:
1.00MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
Liceul de arte Victor Giuleanu din Ramnicu Valcea
Profesorului:
Marian Cristinel Stroe
Sus!