Spalarea de bani si evaziunea fiscala

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - SPALAREA BANILOR 3
CAPITOLUL II - PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA INSTRUMENTELOR UTILIZATE IN SPALAREA BANILOR 4
2.1 DESTINATIILE OFFSHORE 4
2.2 PARADISURILE FISCALE - O PRIVIRE DE ANSAMBLU 4
2.3 COMPANIILE SCOICA 5
2.4 CAZINOURI SI ALTE ACTIVITATI DE JOCURI DE NOROC 5
CAPITOLUL III - ANALIZA ASUPRA ROLULUI PARADISURILOR FISCALE IN FAVORIZAREA SPALARII BANILOR 6
3.1. ALEGEREA UNUI PARADIS FISCAL 6
3.2. FRAUDELE OFFSHORE 7
3.3 INVESTITII NUMISMATICE 8
3.4 "ROMANIA : INEL DE SPALARE DE BANI DEZVALUIT" 9
3.4.1 MOLUSTE SI MOTOARE 9
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Cresterea neincetata a volumului capitalurilor obtinute in urma activitatilor specifice crimei organizate a determinat o crestere a necesitatii reciclarii acestor fonduri, astfel incat s-a ajuns la situatia ingrijoratoare ca liderii lumii interlope si operatorii implicati in spalare de bani sa poata controla si influenta, in unele state ale lumii, sectoare importante din economie, finante, politica si administratie. Spalarea banilor proveniti din activitati ilegale afecteaza in mod direct liberul acces la investitii, afecteaza piata muncii legale, desfacerea, consumul, dar si productia propriu-zisa.

Dorinta fiecaruia dintre noi este de a castiga cat mai multi bani in mod cinstit pentru a

realiza obiectivele pe care ni le propunem. Insa acest lucru depinde de mai multi factori, cum ar fi: pregatirea profesionala, abilitatea, experienta si, uneori, norocul. O parte din banii castigati sunt preluati de catre stat sub forma impozitelor si a taxelor fara a se oferi o contraprestatie directa pentru aceasta, ceea ce face ca averea individului sau a agentului economic sa se diminueze si, astfel, sa nu-si mai poata realiza obiectivele in totalitate sau sa si le indeplineasca partial. Cum este foarte greu sa se desparta de o parte din veniturile care i se cuvin, cauta sa se sustraga de la plata impozitelor si a taxelor datorate, fie folosind imperfectiunile legii, fie incalcand-o, iar, cand acest lucru se realizeaza, sunt necesare si metode de impiedicare a demonstrarii provenientei ilicite a banilor astfel obtinuti.

Prezenta lucrare imbraca forma unui studiu si este consacrata aspectelor teoretice, legislative si de practica judiciara privind efectele economice produse de infractiunea de spalare a banilor asupra economiilor tarilor in care retelele de crima organizata obtin bani negri din comiterea de infractiuni (tari de origine) dar si efectele produse asupra economiilor tarilor in care acesti bani sunt plasati pe piata in afaceri aparent legale (tari de destinatie).

CAPITOLUL I - SPALAREA BANILOR

Spalarea banilor este partea financiara de facto a tuturor infractiunilor prin care se obtine profit, reprezentand procesul prin care infractorii incearca sa ascunda originea si posesia reala a veniturilor care provin din activitatile lor criminale.

Scopul unui mare numar de activitati infractionale este generarea de profit pentru individul sau grupul care savarseste infractiunea. Spalarea banilor reprezinta procesarea acestor rezultate ale infractiunii cu scopul de a le ascunde originea ilegala. Acest proces are o importanta critica, pentru ca ofera infractorului posibilitatea de a se bucura de produsele infractiunii fara a le dezvalui provenienta.

Vanzarile ilegale de arme, contrabanda si activitatile crimei organizate, inclusiv, de exemplu, traficul de droguri si retelele de prostitutie, pot genera sume uriase. Delapidarea, mita si schemele de frauda pe computer pot, de asemenea, produce mari profituri si crea facilitati in ceea ce priveste legitimarea castigurilor murdare obtinute prin spalarea banilor.

Atunci cand o activitate infractionala genereaza profituri substantiale, individul sau grupul implicat trebuie sa gaseasca o cale de a controla fondurile fara a atrage atentia asupra activitatii din care provin, sau asupra persoanelor implicate. Infractorii reusesc acest lucru, ascunzand sursele, schimbandu-le forma sau directionand fondurile catre un loc unde este mai putin posibil ca acestea sa atraga atentia.

Spalarea banilor este un proces prin care se da o aparenta de legalitate unor profituri obtinute ilegal de catre infractori care, fara a fi compromisi, beneficiaza ulterior de sumele obtinute.

CAPITOLUL II - PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA INSTRUMENTELOR UTILIZATE IN SPALAREA BANILOR

2.1 DESTINATIILE OFFSHORE

In momentul in care banii sunt transformati intr-o forma care poate fi transferata sau cu care se poate face contrabanda, cel mai adesea acestia iau calea unui centru offshore, existand anumite avantaje practice. In primul rand, deseori, in termeni practici, fondurile sunt plasate astfel incat sa nu poata fi atinse de autoritatile din jurisdictia unde activitatea prin care s-a obtinut profitul a avut loc. Chiar daca legislatia este aplicabila si pe raza extra-teritoriala, sunt putine legi in acest sens. Prin implicarea unei alte jurisdictii, barierele reale si financiare apar in calea organelor de investigatie in obtinerea si protejarea probei, care sa poata fi admisa in fata justitiei.

Anumite jurisdictii asteapta sa-si ofere facilitatile bancare sau de alt mod, pe baza secretului pe care il pot asigura. Din pacate, exista tari care sunt pregatite ca sa faciliteze primirea banilor, indiferent de sursa acestora. O data ce banii au ajuns in centrul offshore, acestia pot intra fie direct, sau mai probabil, indirect in sistemul bancar conventional. Evident, cu cat acest proces este mai discret, cu atat este mai bine pentru spalatorul de bani. Aici, atractia jurisdictiilor care ofera secretul sau un nivel al coruptiei este suficienta pentru a asigura o necooperare eficienta cu agentiile straine.

Paradisurile offshore sunt tari si teritorii, adesea insule sau grup de insule, care furnizeaza libertatea unei game largi de impozite, a controalelor asupra schimbului valutar si ofera, aproape fara exceptie, un secret bancar impenetrabil si drepturi legale companiilor.

2.2 PARADISURILE FISCALE - O PRIVIRE DE ANSAMBLU

"Paradisurile fiscale" inseamna tari, care colecteaza impozite mici si accepta implantari fictive ale grupurilor care utilizeaza aceste jurisdictii ca simple cutii postale. Astfel, un grup care utilizeaza paradisurile fiscale poate face ca preturile mari de transfer sa poata fi platite pentru sucursala localizata intr-o tara cu sistem de impunere normal, realizand profituri mari in paradisurile fiscale si profituri scazute in sistemul de impunere normal.

Principalele caracteristici ale paradisurilor fiscale:

- Taxe scazute. In multe cazuri, doar cateva categorii de venituri sunt supuse impozitarii, avand o cotatie scazuta comparativ cu cea din tarile de origine a celor care apeleaza la paradisuri fiscale; in anumite tari, nu exista nici un impozit pe venit.

- Secretul. Majoritatea tarilor considerate paradisuri fiscale asigura protectia informatiei comerciale si bancare.

- Activitatea bancara joaca din ce in ce un rol mai important in economia unui paradis fiscal fata de o economie a unei tari care nu se afla in aceasta categorie. In general, activitatea cetatenilor straini nu este strict reglementata, impozitarea fiind in principal una simbolica, iar controlul fiind aproape inexistent.

- Publicitatea promotionala. Majoritatea tarilor paradisuri fiscale isi fac singure publicitate, inclusiv prin conferinte internationale mediatizate, demonstrand avantajele fiscale oferite si atragand in acest fel investitorii straini.

Exemplu: Insulele Bahamas au inceput o campanie puternica pentru a deveni un centru de elita pentru activitatile bancare, de asigurari si navale.

Bibliografie:

1. Arlacchi, Pino: "Coruptia, crima organizata si spalarea mondiala a banilor", studiu, Conferinta internationala anti-coruptie, Amsterdam, 1992.

2. Bisa, Cristian; Capota, Mihaela; Costea Ionut; Dancau, Bogdan: "Utilizarea paradisurilor fiscale intre evaziune fiscala legala si frauda fiscala", Bucuresti, editura BMT Publishing House, 2005, pag. 268-270, 271-274

3. Kklitgaard, R.: "Controling Corruption", University of California Press, Berkcly, Los Angeles, Oxford, 1990

4. Manaiala, Adrian: "Companiile offshore sau evaziunea fiscala legala", Bucuresti, editura All Beck, 2004, pag.139-141, 149-151, 155-156

5. Miclea, Damian: "Combaterea crimei organizate"-curs, editura MAI, 2005

6. Moldoveanu, Nicolae: "Criminalitatea Economico-financiara in societatile comerciale", Bucuresti, editura Global Print, 2001

7. Schiau, I.; Prescure, T.: "Legea societatilor comerciale. Analize si comentarii pe articole", Bucuresti, editura Hamangiu, 2007

8. Voicu, Costica: "Spalarea banilor murdari", Bucuresti, editura Sylvi, 1999,pag. 172-173

9. "Manual de instruire privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului" - (Manualul a fost supervizat si editat de catre Dl. Giuseppe Lombardo, Lider de Proiect al Statului Membru si de care Dl. Massimo Nardo, Manager al UIC, cu ajutorul D-nei Valeria Roversi (UIC). Au contribuit Dl. Nicolae Craiu (Membru al Plenului ONPCSB), Dl. Cornel Moldoveanu (ONPCSB), Dra. Laura Banu (ONPCSB) si Dl. Piero Ricca (UIC).) - Tiparit la C.N. "Imprimeria nationala" S.A.

10. www.rfb.ase.ro - The Review of Finance and Banking

11. www.amfiteatrueconomic.ase.ro

12. www.biblioteca-digitala.ase.ro

13. http://www.wall-street.ro/

14. http://www.adevarul.ro/financiar/

15. http://www.zf.ro/

16.

17. http://www.onpcsb.ro/pdf/MANUAL%20INSTRUIRE%20%20ROMANA.pdf

http://www.avocatura.com/stiri/spalarea-banilor-realitate-sociala-si-incriminare/

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 748 cuvinte
Nr caractere:
25 093 caractere
Marime:
31.25 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
04.03.2019
Structură de fișiere:
  • Spalarea de bani si evaziunea fiscala.doc
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Ovidius din Constanta
Materie:
Analiza economico-financiara
An de studiu:
III
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Evaziunea fiscala e unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care...
Codul penal, precum si orice lege, trebuie sa admita si sa sanctioneze orice incalcare a...
Codul penal, precum si orice lege, trebuie sa admita si sa sanctioneze orice incalcare a...
EVAZIUNEA SI FRAUDA FISCALA Caracterizare generala Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea...
EVAZIUNEA FISCALA  DEFINITIE, FORME, CARACTERISTICI Intr-o economie de piata are loc un...
Sus!