Sistemul fiscal și fiscalitatea

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I : Sistemul fiscal si fiscalitatea
1.1.Sistemul fiscal si politica fiscala din Romania 4
1.1.1. Aspecte generale privind sistemul fiscal 4
1.1.2. Functiile fiscalitatii si principiile economice 7
1.2. Evolutia notiunii de prelevare fiscala 14
CAPITOLUL 2: Notiuni generale privind impozitele si taxele
2.1. Prezentarea conceptului de impozit 16
2.1.1. Conceptul de impozit; 16
2.1.2.Trasaturile caracteristice ale impozitelor 17
2.2.Elementele tehnice ale impozitelor 20
2.3.Clasificarea impozitelor si taxelor 21
2.3.1. Impozitele directe 22
2.3.2. Impozitele indirecte 26
CAPITOLUL 3: Impozitele indirecte si locul lor in cadrul sistemului de impozite si taxe 29
3.1. Taxele de consumatie 30
3.1.1. Taxele generale pe vanzari 30
3.1.2. Taxele speciale de consumatie 39
3.2.Impozitele indirecte realizate prin monopolurile fiscale 48
3.3.Taxele vamale 49 3.3.1.Caracterizare generala 49 3.3.2.Clasificarea si trasaturile taxelor vamale de import 51 3.3.3.Taxele vamale de import practicate in Romania 52
3.4. Alte taxe 56 3.4.1.Taxa asupra mijloacelor de transport 58 3.4.2.Taxa asupra eliberarii certificatelor, avizelor si autorizatiilor 64 3.4.3.Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate 68 3.4.4.Impozitele pe spectacole 72 3.4.5.Taxa hoteliera 74
CAPITOLUL 4: Premise privind evolutia impozitelor indirecte in Romania in perspectiva integrarii in U.E 75
4.1.Politica fiscala 75

Extras din proiect:

La baza instituirii impozitelor sta necesitatea statului de a-si procura resursele pentru acoperirea cheltuielilor pe care trebuie sa le efectueze in vederea infaptuirii rolului sau economico-social.

Astfel, "impozitul reprezinta o forma de prelevare a unei parti din venitul si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta pretentaine se va face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului".

Plecand de la aceasta definite a impozitului, fiscalitatea poate fi privita ca o legatura intre stat si persoanele fizice si juridice.

Astfel, impozitele sunt percepute ca un au necesar, ara existenta acestora statul fiind pus in imposibilitatea de a-si putea desfasura (prin intermediul institutiilor publice) activitatea cu care este mandatat.

Sistemul fiscal consta intr-un ansamblu de masuri si actiuni intreprinse de stat printr-o politica fiscala adecvata, in ceea ce priveste rolul impozitelor si taxelor, tipurile de impozite si taxe, asezarea, perceperea si utilizarea impozitelor si taxelor.

Sistemul fiscal, ca ansamblu de principii, reguli si modalitati de organizare se materializeaza in legi sau acte normative cu putere de lege, emise cu scopul de a colecta veniturile statului si a regula cheltuielile acestora.

Totodata, acesta determina capacitatea statului de a finanta cheltuielile si de a-i proteja pe cei slabi.

In Romania sarcina crearii unui sistem fiscal si a unei strategii fiscale revine legislativului (Parlamentului) si executivului (Guvernului).

Impozitele si taxele reprezinta, in fapt, fundamentul intregii activitati fiscale, ele fiind instituite prin acte normative cu caracter fiscal, acestea nu lipsesc si nu pot lipsi ca elemente de baza in prezentarea notiunilor care se refera la domeniul fiscal. Totodata aplicarea reglementarilor cu caracter fiscal, dimensionarea, asezarea si perceperea, in ultima instanta, a impozitelor si taxelor nu se pot realiza fara existenta unui mecanism fiscal, a unor metode, tehnici si instrumente fiscale prin aplicarea carora sa fie satisfacute si anumite cerinte pe care sa le indeplineasca sistemul fiscal pentru a putea fi considerat rational, dar si pentru a se putea armoniza cu politicile fiscale din tarile din Uniunea Europeana.

Asigurarea bunei functionari a mecanismului fiscal, aplicarea regulilor cu caracter fiscal, impun de asemenea existenta, organizarea si activitatea unor organe specializate ale administratiei de stat, respectiv a unui aparat fiscal, fara de care nu ar putea fi dusa la o finalitate intreaga activitate fiscala.

In literatura de specialitate exista diferite opinii privind structura sistemului fiscal, potrivit carora sistemul fiscal cuprinde doar impozitele, taxele si reglementarile fiscale sau in structura acestuia se cuprind totalitatea impozitelor si taxelor impreuna cu reglementarile legale de natura fiscala, inclusiv metodele si tehnicile de asezare, urmarire si percepere a acestora.

Dupa opinia prof. univ. dr. Constantin Topciu, exprimata in lucrarea "Fiscalitate" , in structura sistemului fiscal trebuie incluse urmatoarele trei componente:

- totalitatea impozitelor si taxelor si a altor venituri, pe care statul, prin organele sale specializate, le percepe in baza unor reglementari legislative. Deoarece impozitele si taxele, asa cum s-a aratat, sunt instituite prin legi sau acte normative, care consfintesc, in ultima instanta, dreptul de creanta fiscala al statului asupra contribuabililor, toate aceste

Bibliografie:

1.Alexandru Felicia - ,,Fiscalitatea si preturi in economia de piata", Editura Economica, Bucuresti, 2002

2.Gidiuta Marian - ,,Politica fiscala si influenta ei asupra echilibrului macroeconomic", Editura Independenta Economica, Pitesti, 2004

3.Mosteanu Narcisa Roxana - ,,Impozite si taxe", Editura Economica, Bucuresti,2004

4.Tatu L.,Serbanescu C.,Stefan D.,Vasilescu D., Nica A., -,,Fiscalitatea -de la lege la practica",Editura ALL Beck,Bucuresti 2004.

5.Vacarel Iulian -,,Finante Publice", editia a-IV-a, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004

6.Vintila Georgeta -,,Fiscalitatea -metode si tehnici fiscale", Editura

Economica, Bucuresti, 2004.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul fiscal si fiscalitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
19 590 cuvinte
Nr caractere:
108 862 caractere
Marime:
80.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, fiscalitate, cheltuieli
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!