Sisteme de tranzacționare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere. 3
Capitol I. Sisteme de tranzactionare. 7
1.1. Notiune de sisteme de tranzactionare 7
1.2. Sisteme de tranzactionare in cadrul pietei secundare de capital. 16
1.3. Ziua de maine a sistemelor de tranzactionare a titlurilor financiare -
internet trading-ul. 24
Capitol II. Metodele clasica si electronica de tranzactionare a titlurilor financiare. 34
2.1. Aparitia si dezvoltarea societatilor comerciale si a burselor de
valori pe plan mondial. 34
2.2. Bursa de valori - nucleul pietei de capital 38
2.3. Piata interdealeri si sistemul extrabursier de negociere a titlurilor
financiare NASDAQ. 56
Capitol III. Sistemele de tranzactionare aplicate in Republica Moldova. 64
3.1. Caracteristicile sistemelor de tranzactionare aplicate in Moldova
la momentul actual. 64
3.2. Specificul desfasurarii operatiunilor bursiere in cadrul Sistemului
Automatizat Integrat de Tranzactionare al Bursei de Valori a
Moldovei - SAIT. 72
3.3. Analiza statisticii tranzactiilor bursiere in cadrul Bursei de
Valori din Moldova. 91
Incheiere 99
Bibliografie 104

Extras din proiect:

In rezultatul multiplelor reforme institutionale Moldova, pornind la inceputul anilor 90 ai sec 20 pe calea fundamentarii principiilor economiei de piata, la momentul actual inregistreaza o serie de rezultate. Necatand la o dezvoltare mai mult haotica a pietei de capital pe parcursul acestei perioade totusi, a inceput sa se contureze sistemul clasic de finantare acsat pe trei trepte de baza: finantarea bugetara, finantarea prin intermediul creditelor bancare si finantarea prin intermediul atragerii investitiilor reale. Este important de acordat o atentie sporita sistemului de finantare prin intermediul atragerii investitiilor in domeniul real al economiei, deoarece primele doua sisteme sunt limitate. Resursele bugetare insasi prin esenta sa sunt limitate, dar si nu pot servi drept unica modalitate de finantare a economiei. Sistemul creditelor bancare in acest sens este mult mai flexibila si dispune de mai mult potential financiar, dar nici multitudinea resurselor bancare nu acopera necesitatile de finantare a economiei. Si doar mecanismele de investire directa si indirecta pot misca si contribui la dezvoltarea unei economii, dat fiind faptul ca dispun de resurse si potential nelimitat ca volum si capacitate. Cu toate acestea este important ca sa fie asigurate drepturile si riscurile investitorilor prin adoptarea si punerea in functiune a diferitelor acte legislative in domeniu.

Statul ocupa un rol important si intr-o oarecare masura decisiv in ce priveste organizarea, directionarea si reglementarea procesele investitionale. Structurile de stat sunt chemate sa fundamenteze puterea conjucturala in calitatea sa de organe de reglementare prin intermediul mecanismelor de reglementare legislativa.

Infrastructura pietei de capital este foarte complicata si complexa. Cel mai important sector al acesteia il formeaza piata valorilor mobiliare. La momentul actual in Republica Moldova piata valorilor mobiliare este deja la etapa premergatoare formarii, adica piata a fost creata cu peste 10 ni in urma dar si pana in prezent ea se dezvolta: exista emitenti, organe ce reglementeaza si supravegheaza activitatea acestora, companii si intreprinderi, investitori. Dar piata valorilor mobiliare prevede in principal emisiunea si circulatia valorilor mobiliare, si pentru a circula, adica a participa in diferite tranzactii de cumparare-vanzare si alte tranzactii de drept civil valorile mobiliare, este necesar de creat o serie de institutii ce ar contribui si favoriza circulatia acestora.

Istoric s-a manifestat tendinta de a delega functiile de organizare a tranzactiilor de cumparare-vanzare a valorilor mobiliare a bursei de valori, aceasta fiind considerata nucleul economiei nationale si barometrul dezvoltarii acesteia.

Actualitatea acestei teme consta in faptul ca s-au cumulat intr-o lucrare conditiile tehnice, economice si functionale ale sistemelor de tranzactionare pe arena internationala,

s-au analizat detaliat modalitatile de determinare a pretului de piata in cadrul sistemelor de baza de tranzactionare: traditional si electronic, de asemeni s-a facut o deosebire intre piata bursiera si cea extrabursiera. S-a analizat pe larg sistemul integrat de tranzactionare din cadrul Bursei de Valori a Moldovei, din punct de vedere a subsistemelor sale, cat si a caracteristicilor functionale.

Reesind din importanta si actualitatea temei date, teza de licenta are urmatoarea structura:

In introducere este argumentata tema cercetarii, actualitatea, obiectul de studiu si subiectul tezei, metodologia si metodele de cercetare, noutatea stiintifica a tezei de licenta.

Capitolul I "Sistemele de tranzactionare - notiuni, clasificari, caracteristici", este consacrat studiului principalelor sisteme de tranzactionare practicate in intreaga lume. S-au cumulat opiniile mai multor specialisti in domeniu in ce priveste definirea unui sistem de tranzactionare, s-au dat cateva clasificari ale acestora. De asemeni s-au delimitat sistemele de tranzactionare in cadrul pietei secundare de capital, o atentie deosebita acordandu-se Internet trading-ului - acesta fiind considerat un sistem ireprosabil in ce priveste determinarea veridica a pretului de piata, lichiditatea si siguranta titlurilor si tranzactiilor, numarul de participanti in tranzactiile respective.

Capitolul II "Metodele clasica si electronica de tranzactionare a titlurilor financiare", este consacrat determinarii modalitatilor de baza de tranzactionare a titlurilor in dependenta de sistemul de tranzactionare ales de bursa de valori sau piata extrabursiera. Fiecare stat tinde de a forma o piata transparenta, lichida, sigura, eficienta de tranzactionare a titlurilor financiare prin prisma bursei de valori. Dar necatand ca in toate tarile exista bursa de valori in calitate de nucleu al pietei si mai este considerata si piata oficiala a titlurilor financiare si instrumentelor derivate, in multe state se practica piata extrabursiera de negociere a titlurilor financiare. Ramane de vazut forma de functionare a acesteia - cel mai vag exemplu a acestei forme de piata este sistemul NASDAQ practicat deja in toata lumea.

Capitolul III " Sistemele de tranzactionare aplicate in Republica Moldova", este consacrat sistemelor de tranzactionare aplicate in Republica Moldova la momentul actual. Aceasta problema nu putea fi solutionata fara studiul aprofundat al evolutiei pietei de capital din tara noastra, totodata fiind delimitate caracteristicile atat ale sistemului de tranzactionare din cadrul Bursei de Valori a Moldovei - SAIT, cat si a modalitatii de tranzactionare pe piata extrabursiera, s-a putut concluziona asupra gradului de lichiditate, transparenta si siguranta, asigurate de fiecare sistem in parte. Foarte pe larg prin intermediul exemplelor s-a prezentat modalitatea de calculare a pretului de piata in cadrul SAIT si citationarea ordinelor, de asemeni situatiile exceptionale aparute in timpul calcularii pretului de piata.

In incheiere este prezentat un rezumat al lucrarii si sunt prezentate unele propuneri, care la parerea mea sint necesare pentru perfectionarea sistemelor de tranzactionare si activitatea eficienta a bursei de valori si anume este necesar:

- de perfectionat legea cu privire la societatile pe actiuni la compartimentul primirii hotararii de reorganizare, si anume cand actionarul nu este de acord cu deciziile luate si cere rascumpararea actiunilor

Bibliografie:

1.1. Regulamentul Bursei de Valori a Moldovei.

1.2. Stautul Bursei de Valori a Moldovei.

1.3. Legea cu privire la piata valorilor mobiliare. Nr.199-XIV, 18 noiembrie 1998.

1.4. Regulile de functionare a SAIT-ului.

1.5. Modalitatea de calculare a pretului de piata in cadrul SAIT-ului.

1.6. Instructiunea cu privire la transferul dreptuilui de proprietate asupra valorilor mobiliare.

2. C A R T I .

2.1. Bursa de valori. Notiuni juridice, operatiuni de bursa, analiza economico-financiara a intreprinderii. Euro - in Consalting, 1996.

2.2. G. Anghelache, N. Dardac, I. Stancu. Piete de capital si burse de valori,1992.

2.3. Popa . Bursa. Volumul I si II. Bucuresti, 1993 - 1994.

2.4. Popa . Burse internationale. Garell poligraphics. Bucuresti.

2.5. M. Prisacaru. Tranzactii la bursele de marfuri si valori. Bucuresti, 1996.

2.6. T. Popescu. Dreptul comertului international. Bucuresti, 1983.

2.7. Actual World Indices.

2.8. Morgan Stanleu. Capital International World Index.

2.9 NYSE - www.nyse.com.

2.10. Tokyo Stock Exchange. - www.tse.com.

2.11. ?????? ??. ?????? <<?????? ??????????????>>, ?????? 1997.

2.12. ?????? ?. ???? <<??????????>>, ?????? 1997.

2.13. E.B. ????????? <<???????? ? ??????? ????????>>, ?????? 1997

2.14. ?????? ??. ????? <<???????? ?????>>, ?????? 1997.

www.rts.ru

www.nasdaq.com

www.eliottwave.net

www.ameritrade.com

www.money.cnn.com/markets/nyse

www.it.ru

www.consit-sistems.de

www.sec.gov

www.tfsd.com

Observații:

foarte bun, anul III

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de tranzactionare.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
109 pagini
Imagini extrase:
109 imagini
Nr cuvinte:
36 269 cuvinte
Nr caractere:
189 219 caractere
Marime:
123.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tranzactii, sisteme economice, organizare economica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Valeriu Gheorghiu
Sus!