Politica socială în România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1: Tratatul de la Maastricht 3
Capitolul 2: Politica sociala a UE 4
2.1. Introducere 4
2.2. Evolutia politicii sociale a UE 4
2.3 Temeiul juridic 5
2.4 Obiectivele politicii sociale 6
Capitolul 3: Politica sociala in Romania 7
3.1 Alinierea la standardele comunitare 7
Capitolul 4: Viitorul politicii sociale europene 11
Bibliografie 13

Extras din proiect:

Tratatul privind Uniunea Europeana (numit si Tratatul de la Maastricht) a fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992 in localitatea olandeza Maastricht, reprezentand pana atunci cea mai profunda schimbare a tratatelor de la infiintarea Comunitatii Europene. Acest tratat a pus bazele Uniunii Europene. Realizat prin vointa lui Francois Mitterrand si a cancelarului german Helmuth Kohl, a constituit a doua revizuire de ansamblu a tratatelor comunitare. El a permis mai ales introducerea de noi modificari institutionale necesare din perspectiva noilor adeziuni.

Dupa negocierile din decembrie 1991 de la Maastricht tratatul a fost semnat deja la 7 februarie 1992. Din cauza unor probleme aparute in procesul de ratificare (in Danemarca a fost nevoie de un al II-lea referendum, in Germania s-a inaintat o exceptie de neconstitutionalitate impotriva acordului parlamentar dat tratatului). Tratatul UE a intrat in vigoare de-abia la 1 noiembrie 1993, fiind considerat ca o "noua treapta pe calea infaptuirii unei uniuni tot mai stranse a popoarelor Europei".

Pe langa o serie de modificari aduse Tratatului CE si a Tratatului EURATOM acest document este si actul constitutiv al Uniunii Europene. Acesta a fost un prim pas pe calea adoptarii unei Constitutii definitive a UE, care ulterior va inlocui toate tratatele europene.

Uniunea Europeana astfel constituita nu inlocuieste insa vechile Comunitati Europene, ci le reuneste sub un numitor comun, acela al unei noi "politici si forme de colaborare". impreuna cu celelalte elemente, Comunitatile Europene alcatuiesc cei trei piloni ai Uniunii Europene:

- Comunitatile Europene, ingloband cele trei comunitati existente: Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom) si Comunitatea Economica Europeana (CEE), a carei denumire este schimbata in Comunitatea Europeana;

- Politica externa si de securitate comuna (PESC)

- Cooperarea in domeniul justitiei si Afacerilor Interne (JAI).

Prin Tratatul de la Maastricht, Comunitatea Europeana poate adopta actiuni in sase noi domenii:

- educatie si pregatire profesionala;

- cultura;

- tineret;

- protectia consumatorilor;

- retele transeuropene;

- politica industriala;

- social (dispozitii comune privind promovarea ocuparii fortei de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si viata, protectie sociala, dialog social, dezvoltarea resurselor umane, combaterea excluderii pe piata muncii)

Capitolul 2: Politica sociala a UE

2.1 Introducere

Politicile sociale si ocuparea fortei de munca acopera domenii vaste, dar strans legate intre ele. Dintre aceste domenii se pot mentiona : legislatia muncii si conditiile de lucru, egalitatea de sanse intre barbati si femei, protectia sociala, protectia muncii, eliminarea excluderii sociale si lupta impotriva discriminarii, crearea unui sistem de dialog social functional atat la nivel de intreprindere, de ramura, national, cat si comunitar, care sa asigure consultarea partenerilor sociali in luarea celor mai importante decizii economico-sociale.

Principalii actori institutionali implicati in procesul de decizie si de implementare a politicii sociale sunt reprezentati de Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) si Comitetul Economic si Social, sprijiniti in activitatea lor de trei agentii europene si un numar egal de parteneri sociali.

2.2 Evolutia politicii sociale

Politica sociala a UE este formata dintr-un set de politici complementare, ce s-au dezvoltat si multiplicat pe parcursul timpului si care actioneaza in acele sectoare de activitate ce afecteaza sau genereaza gradul de bunastare individuala si sociala.

in 1990, Tratatul de la Maastricht (ratificat in 1992) stabileste ca unul din obiectivele Uniunii atingerea unui ,,nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si al protectiei sociale, egalitatea intre femei si barbati [ ] cresterea standardelor de viata si a calitatii vietii "

in 1991 a fost adoptat Protocolul Social (Social Policy Protocol), ce a fost anexat Tratatului de la Maastricht si care stabileste obiectivele politicii sociale (prefigurate de Carta Sociala): promovarea ocuparii fortei de munca, imbunatatirea conditiilor de viata si de munca, combaterea excluziunii sociale, dezvoltarea resurselor umane etc.

Cartea Verde (Green Paper), lansata in 1993, deschide procesul de discutie asupra viitorului politicilor sociale la nivel comunitar si este urmata, in 1994, de Cartea Alba (White Paper) - ce stabileste prioritatile politicii sociale pana in anul 2000. Acestea sunt concretizate in programele de actiune sociala pentru perioadele 1995-1997 si 1998 -2000.

in 1997, prin Tratatul de la Amsterdam (ratificat in 1999) este abrogat Protocolul Social, este lansat Acordul Social (Social Policy Agreement) si este integrat un nou articol in Tratatul UE, un articol privind ocuparea fortei de munca si cunoscut ca Titlul VIII.

in 1998 Marea Britanie semneaza Acordul Social si participa astfel la politica sociala comunitara.

Anul 2000 constituie un moment major in evolutia politicii sociale prin elaborarea Strategiei de la Lisabona, prin care este stabilit obiectivul pe zece ani al Uniunii

Bibliografie:

1. Comisia Europana, Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, 1999 si 2000, Guvernul Romaniei.

2. Document de Pozitie al Romaniei: Capitolul 13 - Politica sociala si de ocupare a fortei de munca, 2001.

3. Planul National de Actiune pentru Ocuparea Fortei de Munca, Guvernul Romaniei, 2002.

4. Jurnalul Oficial al Tratatului de la Maastricht C191, 29 iulie 1992.

5. www.ziarulfinanciar.ro

6. www.rroma.ro

7. www.paginamedicala.ro

8. www.infoeuropa.ro

9. www.europa.eu

10. www.protectiamuncii.ro

11. www.eur-lex.europa.eu

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica sociala in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 591 cuvinte
Nr caractere:
25 885 caractere
Marime:
29.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tratate, obiective, Politici sociale
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!